Náhradník

Náhradník https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401094/bmid_nahradnik-id8-401094.jpg 4 59 23

Warren Botts si udělá roční přestávku ve výzkumné práci na univerzitě a odchází vyučovat fyziku na základní školu. Tento nenápadný samotář se spřátelí se svou studentkou, třináctiletou Amandou. Jednoho nedělního rána však Warren najde Amandu mrtvou na svém dvorku. Rozbíhá se vyšetřování, podezření narůstá a Warrenovi mírumilovní sousedé se brzy začnou chovat nepřátelsky. Strhující, napínavý thriller, který nabízí mrazivý pohled do mysli psychopata.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Substitute , 2017


více info...

alca-212
alca-212
01.10.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Zajímavá, asi i napínavá, určitě působivá, těžko odložitelná. Dočítala jsem se sevřeným žaludkem a s obavou, co se na posledních stránkách dozvím...
Rozhodně stojí za přečtení. Doporučuji.

Marluksa
Marluksa
14.07.2023 5 z 5

Jsem plná neuvěřitelné směsice emocí, co vlastně napsat. Taková malá, přebalem nenápadná... Intuice vyslala opět správný signál ve správný okamžik.
Už dlouho jsem nečetla tak "hlubokou" a těžkou knihu. Hluboce psychologickou.
V mnohém mi připomínala Nabarvené ptáče.
Tak či tak za mě je tohle vskutku dokonalé dílo.
Autorka se s tím nemaže.
Bezprostřední, živelné, surové, určitě nic pro slabé povahy. Sice se nejedná o žádný krvák, ale ta "hrůznost" spočívá vlastně v celém příběhu. Čtenář ani tak neřeší pointu, spíše se nechá unášet na vlně, která s ním co chvíli plácne o skálu. Na smích není čas.
Zvědavost vás nutí číst dál, ale ta hloubka slov je najednou moc. Adrenalin v pohotovostním režimu, protože tahle horská dráha je zatraceně drsná. Takže poslední stránka je jakýmsi zadostiučiněním. Uf. Konečně. Teď chvíli jen pohádky.
Určitě doporučuji.


anája
anája
15.02.2023 5 z 5

Výborně napsaná kniha. Zaujala mě tolik, ze jsem ji věnovala cely den.

LadyCarousel
LadyCarousel
14.01.2023 4 z 5

Byla jsem presvedcena, jakeho pohlavi je dite v druhe linii pribehu, takze na konci jsem byla prekvapena. Prislo mi, ze otec Warenna zneuzival, nevim, zda jsem to spatne nepochopila.

Artep25
Artep25
27.07.2022 4 z 5

Kniha byla dobrá, ale ty postavy mi také lezly na nervy.

hu_87
hu_87
23.09.2021 4 z 5

Tenhle příběh je plnej rozporů.
Výborně představené téma psychopatie (myslím té skutečné, ne to, jak se v minulosti nazývaly poruchy osobnosti obecně) - ty kapitoly, které působily v knize tak nějak na střídačku to celé oživovaly, podtrhovaly tu pochmurnou atmosféru. To myšlení, názory; skutečně - velmi vydařený nástin toho, jak smýšlí psychopat. I když nakonec přeci jen mu na někom může tak nějak záležet-i když jakoby po svém, jak se říká...
Tyto kapitoly výborně oživovaly poměrně zdlouhavý (ale hezky napsaný, to se musí uznat) děj knihy, která se sice pak už celkem vlekla, ale právě tyhle kapitoly, ve kterých zpočátku nevíme, zda to vypráví chlapec nebo dívka (což se dozvíme na konci) to prostě celé podtrhovaly a vylepšovaly.
Jinak mi přišla fakt nepovedená postava Warrena - věčně je mimo, neví, přemýšlí, pasivní a nikam se nedostane. Na to, že byl vlastně v "popředí" toho všeho (paradox, jak snadno vymyslet oxymoron) byl dokonale neschopný. Knoflík byla samozřejmě nejroztomilejší postava :)

Konec je celkem rychlý, ale překvapivý. Opravdu brilantní náhled do mysli psychopata.

Jiho226
Jiho226
18.12.2020 5 z 5

Skvělá kniha,velice mě zaujala!Výborné
a silně působivé retrospektivní kapitoly a zcela nečekané a překvapivé rozuzlení.Doporučuji - a vydržte i pokud vás začátek možná nepřesvědčí.

Izu
Izu
01.10.2020 4 z 5

Za mě velice dobrý, chytrý psychologický thriller.Autorce se podařilo vést souběžně dvě odlišné dějové linky, aby se protnuly ve skvělém finále.Hvězdu dolů musím dát za postavu profesora Bootse, který byl úplně mimo.Také život jeho sestry - proč takto dopadla chtělo více vysvetlit.Všem doporučuji.

monci6485
monci6485
05.07.2020 5 z 5

Skvělé depresivní čtení. Přemýšlela jsem celou dobu, kdo je to záhadné dítě, co vypráví svůj příběh. Ani se nedalo určit, zda je to holka nebo kluk. Takže konec je opravdu překvapení.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
29.06.2020 5 z 5

"Strange Days - The Doors"

Naprosto děsivě dokonalá kniha, ze které mě mrazilo. Přesto jsem si její čtení užívala. A rozhodně vznáším protest vůči tomu na obálce. "Rafinovaný psychologický thriller, který svou atmosférou evokuje Dívku ve vlaku." Aha. Kde? Až na tenhle marketingový úlet, jsem byla nadšená, čili bych opravila: "Rafinovaný psychologický thriller." Spíš bych trochu šla (kdy už) do té Gillian Flynn, protože autorka nádherně zvládla popsat krásu i v těch hnusných věcech. Což je za mě dar, který každý autor nezvládne. (Píše člověk, kterému se moc líbila Vosí továrna, čili je třeba mě brát s rezervou mé vlastní optiky.) Ty scény s Knoflíkem byly...nemám slov...když už od začátku víte, že...

"Přece když si člověk zakryje oči, tak odpudivá scéna zmizí, no ne?"

Příběh je vyprávěn ve dvou linkách. (Já osobně nechápu, proč je v rámci anotace zmíněná pouze jedna. Potom je docela těžké tady něco omylem neprozradit!) Jedna linka je vyprávěna v první osobě. O dospívání chlapce s jeho malou sestřičkou, o kterou se stará, protože matka je věčně "jinde" a otec je taky většinou taky "jinde", než se dostane "na ono místo", kde mě vážně mrazilo. Ano, bohužel jsou i takové rodiny. Druhá linka je o Warrenovi, který na dvorku najde oběšenou svojí studentku, ale důkazy říkají, že si tam nepomohla sama, je vyprávěna ve třetí osobě.

Zda je to z důvodu oddělení linek (kapitoly se pravidelně střídají a nejsou uvozeny jménem vypravěče) nebo něco úplně jiného, na to si budete muset chvilku počkat, ale řeknu vám jedno. Když jsem se tam v knize dostala, byla jsem lehce v šoku. Nejde o to, že jsem si nepotvrdila hned svou první teorii, jak to je. Protože autorka něco naznačila a celou dobu se snažila tak bravurně odvádět mojí pozornost dalšími a dalšími informacemi, drobnostmi, které mě utvrzovaly v tom, že to tak vážně je. A že jsem na konci koukala a zavřela se slovy: "Geniální! Proč se knize nedostalo větší pozornosti?!" I bez hloupého natahování a zbytečného komplikování. Dobře vystavěný a ještě lépe napsaný psychologický román. Opět se mi vydavatel trefil do noty příběhem, který na první pohled působí nenápádně...

PS: asi se úplně neshodnu s ostatními, že jsou v knize pouze negativní a divné charaktery. Na mě to tak nepůsobilo...

gad
gad
19.06.2020 5 z 5

Nadšení. Skvělá kniha. Ano, jak už zde bylo několikrát napsáno, temný až depresivní příběh, ale právě proto se mi líbil. I to, jak autorka použila dvě dějové linie, které se střídají po kapitole, aby se na konci protnuly a čtenář zůstane civět s otevřenou pusou. Závěr je velmi překvapivý. Doporučuji.
Chtěl jsem použít ukázky z knihy, ale prakticky stejné zaujaly čtenářku poiu, takže o pár komentů níže...

Galakaktus
Galakaktus
25.02.2020 5 z 5

Výborná kniha, skvěle promyšlená s překvapivím až šokujícím koncem. Doporučuji.

poiu
poiu
18.02.2020 3 z 5

Temná kniha plná tak negativních postav - tak negativní knihu jsem snad ještě nečetla .... Žádná z postav mi nebyla sympatická a učitel Warren Botts mě vyloženě štval tou svojí neschopností a pasivitou.... :-/ :-/ Upřímně, kdyby mi někdo na pozemku našel oběšenou holku, snažila bych se, aby na mě nepadl ani stín pozezření.... No nic. :o)
Jediná postava, které jsem opravdu fandila, byla Knoflík.... :o)

"(Botts): "To nedává smysl."
(ředitelka školy Fairleyová): "Ne, pane. Nedává. Jenže kdybych dostala dolar za každou věc, která v našem vzdělávacím systému nedává smysl, tak už tady nejsem. Seděla bych někde na pláži a popíjela margaritu." Vzala mu z rukou utěrku, rozdrtila led a vrátila mu ji zpátky. "Ve školství se už dneska nikdo o nikoho nestará. Nejde tam o vztahy, o sblížení. Jediné, co se po nás chce, je udržet děti v lavicích. Prohnat je celou mašinerií, tím krutým sociologickým lisem. Na začátku jsou každý jiný, sui generis," mávla rukou, "ale ven musí vylézt všichni stejní. Bolí to, semele je to a nefunguje to. Někdy se ty problémy na člověka tak navalí, že už ani nedokáže vidět nic dobrého." Povzdechla si. "Ale škoda řečí."
"Rozumím." Hleděl na linoleum na podlaze. Opakoval se na něm vzor překrývajících se osmiúhelníků. Warren se snažil spočítat, kolik je v kuchyni celkem obrazců.

(...)
"Víš, prohlásila (Sarie, přítelkyně Bottsovy matky), "když jsem byla mladá, ještě než se mi narodily děti, byla jsem přesvědčená, že všechno záleží na výchově. Jaké mají zážitky a zkušenosti, jak moc jsou milované, jestli mají dost čerstvého vzduchu a pohybu. Jenže čím jsem starší, tím víc si myslím, že je to celé nesmysl. V okamžiku, kdy ti mrňousové vzniknou, už mají sepsané instrukce. Jsou naprogramovaní. Můžeš dělat, co chceš, a stejně někteří prostě jen proplujou životem, spokojení jako prasata na hnojišti. Jiní si ale libujou v utrpení. Cítí se dobře jen tehdy, když strádají. Když s něčím zápasí. A pokud to nenajdou venku, obrátí se sami proti sobě. Bojujou se svým vlastním srdcem. Ničí mě, že lidi nedokážou vidět jeden druhého. Protože všechnu tu bolest mají už předem zakódovanou v genech.""

Ava365
Ava365
19.01.2020 5 z 5

Hodně zvláštní kniha, která rozhodně "vybočuje z řady". Chvílemi - skoro pořád - temné až depresivní. Konec veeeelmi překvapivý!!!

Shelby14
Shelby14
29.10.2019 3 z 5

Příběh plný nesympatických postav v čele s chcípákem Warrenem. Celkem důmyslně napsaný příběh s vražednou zápletkou, kde mi k mé škodě vše začalo docházet po společné večeři s protivnou feťačkou. I přesto ten konec docela stál za to.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
09.10.2019 3 z 5

Psychologický román se dvěma příběhy, které se v závěru protnou a to pro mě dost šokujícím způsobem.
U této knihy jsem dlouho váhala s hodnocením. Je napsána inteligentně a autorka si dobře poradila s vylíčením psychopatického vraha i s osobou profesora Bottse. Je však velmi zneklidňující, většina postav je odpudivá, nečetla se mi dobře. Kvůli tomu dávám tři *, i když je svým pojetím možná i nadprůměrná.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asi budete chápat, proč jsem milovala Knoflíka:
Někdy mě napadá, jaké to asi je, vnímat svět sestřiným mozkem. Je plný načančaných cukrkandlových myšlenek. Jak se může pořád vznášet na růžovém obláčku, den za dnem, a přitom nevnímat všechno to utrpení, nekonečný proud neštěstí a mizérie ve světě? Jak to, že si neuvědomuje nesmyslnost a marnost lidského pachtění? Hlavu má nacpanou duhami a koťátky, zmrzlinou a cukrovou vatou. Samé hovadiny. Určitě je to nějaký druh duševní poruchy. Musí přece existovat způsob, jak ji uzdravit. Vyléčit tu nemoc. Vidět všude dobro je jen jiná forma deviace. Úchylka. Lízátkový syndrom.

kástečkou
kástečkou
08.09.2019 3 z 5

Po prvních několika kapitolách jsem pociťovala téměř odpor k typicky šablonovité rodinné situaci, a z toho pramenící vývoj narušeného "vraha". Stejně odpudivě na mne působily i vzpomínky profesora Bottse. Kombinace dvou postav, procházejících šerem (každý vlastním způsobem hledající nějakou útěchu a úlevu a zarámování do náročené reality), byla pro mne coby čtenáře až moc prvoplánovitá. Násilí v rodině, zanedbaná péče, přehlížení a citový chlad rovná se stvoření psychopata. Autorčin slovník, popisující procesy a myšlenky ať už identity vraha nebo profesora Bottse, je ohraný. U profesora mi zoufale chyběly i nějaké "normální" myšlenkové procesy, než pouze neustálé návraty do svého dětství. Z praxe vím, že kdyby fungoval pouze v těchto vzorcích, učit na ZŠ nezvládne ani omylem. Potenciál přitom právě osoba profesora Bottse má naprosto skvělý! Kdyby se více rozpracovaly i "běžnější" myšlenky a chování, čtenář by si mohl více povolit fantazii. Takto, při stálém opakování a prohlubování nezpracovaných (nebo spíš nezpracovatelných?) událostí z dětství, to člověka doslova táhne po jasně vymezené cestě.

Zvrat v posledních dvou kapitolách byl ale o to víc efektivní, a proto dávám 50%.

vevu.
vevu.
11.08.2019 5 z 5

Celou dobu, co jsem četla, jsem příběh nepovažovala ani tak za thriller, jako spíš za psychologický román.
Zvláštní, inteligentní, nepředvídatelný příběh.

lupo
lupo
11.06.2019 1 z 5

Kniha postrádala spád, děj. Za mne tedy jsem měla co dělat abych ji dočetla.

kirkpatrick
kirkpatrick
14.05.2019

Bohužel jsem to nedočetl. Nebudu to ani hodnotit hvězdami, protože bych byl hodně kritický. Nelogické vyprávění jsem vzdal zhruba ve čtvrtině knihy. Očima filmových kritiků bych to přirovnal k béčkovému filmu, tedy literární béčko.

Štítky knihy

psychologické romány

Autorovy knížky

Nicole Lundrigan
kanadská, 1972
2019  72%Náhradník

Kniha Náhradník je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených6x
Knihotéce81x
Chystám se číst84x
Chci si koupit18x