Místo nahoře

Místo nahoře https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205944/bmid_misto-nahore-umU-205944.jpg 4 57 11

Nahoře série

1. díl >

Román anglického spisovatele, známý i z filmového zpracování, líčí úspěšnou cestu mladého muže mezi společenskou elitu, ale zároveň i ztrátu jeho vlastní identity.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Room at the Top , 1957


více info...

Přidat komentář

ivetka859
16.03.2024 5 z 5

Román propracovaný, barvitý na přirovnání, ale přitom čtivý a svižný. To, jak autor zvolil jména - pan Wales jako synátor vyšší třídy, Alice živoucí a Zuzana cudná a spořádaná...
O Rozhněvaných mladých mužích si ze školy pamatuju akorát jejich pojmenování a že jsme se mu smáli. Mladá generace ztracená v předurčení třídním systémem a ohavnost cesty vzhůru k pozlátku.
Skvěle jsou vystižené typologie postav - mladé dívky jsou hysterické, zato zralé ženy jsou tolerantní. Mladý muž je ambiciózní, ale ti ještě mladší jsou nesmělí a uhrovití.
Šlo to číst jak bedlivě a obdivovat všechny narážky, tak letmo, odpočinkově a mít z toho dobře popsanou lovestory.

mirektrubak
06.07.2023 4 z 5

Když jsem četl Místo nahoře jako mladík, byl jsem ohromen tím, jak pronikavý má John Braine vhled do fungování společnosti i fungování Lamptonovy mysli. Dnes už tak nadšený nejsem. Stále oceňuji srozumitelnost vyprávění a dobrý spád, který příběh má, ale nasbírané zkušenosti (čtenářské i životní :-) mi umožnili se na román dívat trochu střízlivěji. A v širším měřítku. Přišlo mi teď, že tragika Lamptonova hnaní se za přeludem může vypovídat obecněji - i čtenáře, který netouží po co nejvyšším čísle na výplatní pásce a v seznamu svedených žen (nebo mužů), může postavit před oči fakt, že žijeme ve světě, ve kterém má každý čin své následky. A že když své dary používáme jako prostředky ovládání druhých a získání co nejlepší pozice, ztratí svoji hodnotu. Joe to ví, ve slabších (vlastně silnějších) chvilkách na sebe umí nahlédnout z vnějšku a vidí to. Ale nic s tím nezmůže. Nic sám se sebou nezmůže.
"Manévroval jsem celou tu dobu, abych se dostal do co nejvýhodnější pozice, pozoroval jsem účinek každého slova, a tak všechno co jsem řekl, jako by pozbývalo ceny."


vas
10.06.2021 5 z 5

(SPOILER) S upřímností, která nikoho nezajímá (a proč taky), musím napsat, že se mi nahoru jako mladému Lamptonovi vyšplhat nikdy nepodařilo. Je to tak trochu škoda, těch příležitostí nebylo mnoho, ale byly. To Joe Lampton byl onačejší sekáč, který nezmeškal vůbec nic, což byla expost a paradoxně taky škoda. Celý život pracoval jenom na tom, aby se dostal co nejdál a měl se co nejlépe. Osud je však pěkná mrcha a Joe vlastně dopadl dost špatně, alespoň ve všem nemateriálním. Knihu vřele doporučuji k četbě zejména všem těm rozhněvaným mladým mužům, k nimž jsem ostatně také kdysi patřil, aby si ty svoje "prioritky" seřadili dřív než bude pozdě. "Ach, chudáčku Joe," jak říkala, pokud si tedy dobře pamatuji, dvojnásobně nešťastná Alice. Žena, osud. A co z toho všeho plyne? Vlastně vůbec nic, jenom si báječně počtete.

Mirek854
26.09.2020 5 z 5

Nadčasová kniha o nadčasovém tématu. Jedna z nejlepších knih tzv. skupiny “rozhněvaných mladých mužů”

Ava365
09.08.2020 5 z 5

Pěkná kniha.

jprst
26.06.2020 3 z 5

Tenhle román jsem četl někdy před více lety, ale jelikož se na něj pamatuji jen matně, tak to žádný velký trhák asi nebyl.

Hanka_Bohmova
11.02.2020 3 z 5

Ačkoli se kniha četla vcelku příjemně a téma by mi vlastně mělo "sednout", nebyl pro mě Joeův vývoj dostatečně zajímavý a dočetla jsem spíš z dobrého vychování než z touhy vědět, co ještě bude. Však také smlouva s ďáblem dopadla jako obvykle: i když si pan účetní spočítal a je ochoten zaplatit, co bude jeho přání stát, nedohlédl dost daleko. Zlo neuzavírá běžné obchody, má svou vlastní metodiku a platí se mu ve zcela speciální měně.
Dobrého vychování tentokrát nelituji, bylo odměněno nečekanou a nesmírně působivou stylistickou hříčkou na jedné ze závěrečných stránek.

Tatopulos
29.04.2019 4 z 5

Kvalitní sociálně-kritický román od jednoho z tzv. mladých rozhněvaných mužů

intelektuálka
28.07.2017 4 z 5

Ambiciozní mladík Joe touží dostat se do horních vrstev. A podaří se.

beryl
25.03.2017 5 z 5

Ta kniha je skvělá, zapomněla jsem na ni na celá léta. musím ji sehnat.

Tripedalia
30.08.2011 5 z 5

K této knize jsem se dostala přes povinnou četbu a překvapilo mě, jak je dobrá.. Joe Lampton pochází z chudého dělnického prostředí a je rozhodnut se vyšvihnout z bídy do vyšší společnosti. Joe se postupně z milého chlapce mění v bezohledného muže, který je schopný pro svůj sen udělat cokoli.. Jenže za jakou cenu?

Štítky knihy

zfilmováno anglická literatura univerzitní román rozhněvaní mladí muži

Autorovy další knížky

John Braine
britská, 1922 - 1986
1960  85%Místo nahoře
1969  74%Život nahoře
1964  0%Miesto hore / Život hore

Kniha Místo nahoře je v

Přečtených84x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce59x
Chystám se číst39x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x