Nádherní porazení

Nádherní porazení https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460971/bmid_nadherni-porazeni-7Gx-460971.jpg 4 67 13

Román Nádherní porazení je spaľujúca, ohnivá vízia kanadského básnika, textára a speváka Leonarda Cohena. Dnes už klasické dielo svetovej literatúry opisuje prostredníctvom bezmenného rozprávača bizarný ľúbostný trojuholník, spojený silným erotickým putom a tajomnou indiánskou sväticou Katarínou Tekakwithou - nádherných porazených na konci životnej hry. Príbeh sa začína, keď väčšina z nich je dávno po smrti a rozprávač osamel kdesi v kanadskej divočine, ponechaný napospas sám sebe a bolesti smútku. Autor v ňom rozpráva o vášni, čo prekračuje hranice pozemského života, o tom, čo sa stane, keď ľudská túžba po nedosiahnuteľnom je silnejšia než láska k človeku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Beatiful Losers , 1966


více info...

Přidat komentář

IvaKo
16.03.2024 3 z 5

Tušila jsem, že to nebude snadné čtení, protože jsem četla autorovu biografii, kde sám připouští, že to nepsal v normálním stavu, ale v úpalu řeckého slunce a pod vlivem drog. Přinutila jsem se dočíst kvůli té indiánské lince příběhu, která mě zaujala. Jeho písničky na mě rozhodně působí více.

Bardamu
13.03.2024 5 z 5

Pustite si song “Famous Blue Raincoat´´.
Táto kniha je ako ten song.
Dej a všetko.
Táto kniha je o tom istom, myslím si...


Obrázkář
11.12.2023 4 z 5

Druhý a vlastně i poslední román kanadského básníka, písničkáře a spisovatele Leonarda Cohena rozhodně není lehkým soustem pro každého čtenáře.
Jak sám Cohen napsal o nějakých 40 let později: ,, Nádherné poražené jsem psal venku na stole postaveném mezi skalami, divokým plevelem a sedmikráskami vzadu u mě za domem na Hydře, ostrově v Egejském moři..."
Román je třeskutou směsí výtrysků, stříkanců, pocitů, modliteb a krutostí vylitých na prudce osvětlený bílý papír.
Všemu pak vládne neuvěřitelně bohatý jazyk tehdy mladého autora.
Příběh dvou mužů a dvou žen, tak rozdílných a zároveň tak blízkých. Příběh lidí a vlastně i samotného básníka na začátku cesty s plným ruksakem nejednoduché minulosti na zádech.

KapitánSmrt
02.03.2021 3 z 5

Dokážu si představit, že v 60. letech mohla kniha způsobit docela poprask. Dnes už asi nikoho moc nepřekvapí. Ba naopak. Mě přišla často únávná, zvláště neustálým důrazem na sex ve všech jeho podobách. Díky těmto fantaziím a popisům více méně perverzních či neobvyklých sexuálních praktit se vytrácel samotný příběh, který mi přišel mnohem zajímavější. Příběh o ztrátě, o lásce a fanatické zbožnosti, o brutální historii dobývání Nového světa... Oblíbenou hru jsem si užil mnohem více.

amaenium
04.10.2020 3 z 5

Zvláštní kniha – čtení mě bavilo, ale musela jsem se i zároveň nutit knihu dočíst. Přeskočila jsem dvě kapitoly, ty dvě, kde je každé slovo napsané s velkým počátečním písmenem a jedná se o jakousi modlitbu či zaříkávání, pasáže vyprávějící pozadí postav a nebo příběh Kateřiny mě také bavily, pasáže právě psané různými výkřiky, náhodnými spleti myšlenek či celých myšlenkových pochodů mě nutily knihu odložit. Nejedná se však o knihu, jejíž přečtením bych ztratila čas, ačkoliv jsme se do dokončení nutila – kniha velmi dobře dokáže dovést k zamyšlení se. Ať nad příběhem, jeho spojitostmi a opakujícími se detaily napříč oběma vyprávěními, nebo nad sebou samým.

pivatko
30.03.2020 1 z 5

knihu jsem absolutně nepochopila, i když si odmyslím Cohena jako zpěváka, tak tu knihu vůbec nechápu

terezarath
28.08.2019 4 z 5

Když jsem začala knihu číst, pustila jsem si Cohenovu hudbu. Po pár stránkách jsem ji ale vypnula, protože autor této knihy jakoby byl někým naprosto jiným. Nějak mi ten hlas a jemné, nádherné písničky nepasovaly k přisprostlému příběhu v mé ruce. Sama bych tuto knihu popsala jako příběh bez děje, jako popis života muže, který získá po čem touží, konečně se dozvídá o osudu Kateřiny a ztrácí tak poslední věc, která v jeho životě měla jakousi cenu. Rozhodně nečekejte příběh se složitou zápletkou a perfektním rozuzlením.

Knišíl
05.02.2019 3 z 5

Čekal jsem od toho něco jiného. Epizody ze života Kateřiny Tekakwitho mě zaujaly, pak tam ale byly i pasáže na které jsem byl asi málo vzdělaný či obeznámený s kontextem v Cohenově životě, které jsem prostě nechápal. Líbila se mi tak polovina textu, tomu odpovídá mé hodnocení. Myslím, že Cohen chtěl říci spoustu důležitých věcí a kniha nese vysokou uměleckou hodnotu. Není to prvoplánová kniha, což se mi líbí, ale onen umělecký kopec byl tentokráte na mě příliš vysoký, možná se s časem ke knize vrátím. Nejedná se tedy ve výsledku o špatnou knihu, ale doporučovat ji nebudu. Cohena jako umělce-zpěváka však obdivuji a často poslouchám. Ve světle tohoto je možná dobře, že mu spisovatelská dráha tak úplně dobře nevyšla a věnoval se více svému pěveckému nadání.

ZajDa37
14.04.2017 5 z 5

Po dočtení knihy jsem zjistil, že pro mne existují dva L. Cohenové. Ten první, jemný, sametový hlas, který promlouvá z citlivých písní a melodií a druhý, neučesaný, přisprostlý, libující si v podivných hrách s postavami a časem, ale i přesto stejně poetický jako ten první.
Prolínání časových os současného Montrealu a Kanady spolu s životem svaté indiánky Kateřiny Tekakwithy je samo o sobě zajímavou sondou o vztahu a vývoji dědictví kanadské historie a společnosti. Cohen v postavě F. trousí jedno filozofické prohlášení za druhým a já nevím, jestli se mám smát nebo plakat.
Pokud vás napadá o čem to vlastně je, sám Leonard Cohen vám v jiné knize nabízí odpověď: "psal jsem tu knihu pod rozžhaveným sluncem. Myslím, že je to více sluneční úpal než kniha."
Myslím, že je velmi trefné označit tento román jako postmodernu, proto radím těm, co se těžko orientují v různých časech, co nemají rádi knihy bez děje, popisování sexuálního života postav, dlouhé rozmluvy o tom, jak by měl člověk brát život, experimentální pasáže plné nelogických spojení nebo lásku osob rozdělených mezi sebou třemi staletími, tak to nečtěte. jestli to je jinak, Cohen se vám bude velmi zamlouvat.

Alma-Nacida
14.11.2016 3 z 5

Taková ikona podivnosti; pro slabší povahy, k nimž se počítám, bych na úvod nejspíš přidala nějaké varování. Zvláštní, že někdo tak civilní, jak byl Cohen, napíše něco tak obskurního...co při tom není vlastně špatné, jen poněkud děsivé. Osobně nejsem ráda, když je mi u knihy špatně a hůř, proto ty tři hvězdy.

wally
05.01.2013 4 z 5

Knížka se kterou jsem trošku bojoval...není prostě pro slabší povahy a chce to i trošku odvahy jí procházet. Nicméně neodolal jsem a díky tomu jsem byl odměněn krásným pocitem z této knihy, která přes všechny kontroverze je knihou s vysokou uměleckou hodnotou.

karolkulova
19.11.2011 4 z 5

První kniha, kterou jsem musela při čtení zavřít! Až sugestivní nechutnosti s (pa)chutí ženské vagíny jsem však neodolala...úžasná závěrečná mystifikace a vůbec celý nespoutaný příběh "lásky".

veronique
30.11.-0001

Kniha se vůbec nečte snadno, ani ji nelze snadno pochopit. Je velmi depresívní ale není smutná; je pornografická ale plná zvláštní poetiky; těžkopádná a přitom napsaná s určitým nádhledem, ... Nehodnotím, protože nevím jestli dát hvězdičku jednu nebo pět...

Štítky knihy

kanadská literatura

Autorovy další knížky

Leonard Cohen
kanadská, 1934 - 2016
1980  96%Víc než jen hlas
1997  78%Nádherní poražení
2008  88%Kniha toužení
1998  86%Oblíbená hra
2004  81%Květiny pro Hitlera

Kniha Nádherní porazení je v

Právě čtených2x
Přečtených84x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce66x
Chystám se číst49x
Chci si koupit10x