Nadácia a impérium

Nadácia a impérium https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445259/bmid_nadacia-a-imperium-xVC-445259.jpg 4 852 73

Nadace / Nadácia série

< 2. díl >

Držiteľ ceny Hugo za najlepšiu žánrovú sériu všetkých čias. Kultová sci-fi séria Nadácia vychádza v novom slovenskom preklade pri príležitosti stého výročia narodenia autora Isaaca Asimova. Nadácia dokázala ustáť dve storočia úpadku kedysi mocného Galaktického impéria do nekontrolovateľného chaosu. Posledné pozostatky imperiálnej flotily sa teraz pokúšajú vrátiť nadačníkov do područia bývalej moci. Hari Seldon tento konflikt predpovedal a budúcu galaxiu na to pripravil. Čo sa však stane, ak do jeho výpočtov vstúpi celkom nepredvídateľná veličina – napríklad mutant s nadľudskými schopnosťami? Séria Nadácia je základným kameňom moderného sci-fi žánra a dnes je považovaná za klasiku svetovej literatúry. Predstavivosť Isaaca Asimova stvorila mimoriadny svet a pretransformovala sci-fi literatúru do podoby, ako ju poznáme dnes.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Foundation and Empire , 1952


více info...

Přidat komentář

wena
21.03.2024 4 z 5

Za mě o dost lepší než první Nadace. Tady mě to vtáhlo do děje kde byla i akce a plynule se četla. Jsem zvědavý na další díl.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Zajímavé pokračování série. O něco ucelenější, než předchozí díl, jsou zde pouze dvě příběhové roviny - bitvu s Říší a bitvu s Mezkem. Obě byly zábavné a obě by mohly vydat materiálu na minimálně celou knihu. Zejména první část týkající se konfliktu s Říší mi připadala hodně krátká a ošizená. Část s Mezkem byla alespoň trochu rozpracovaná a dala prostor některým postavám (ač minimální, pořád jde o posun). Dokonce i příběh tu celkem odsýpal a celou knihu jsem zvládl prakticky během jednoho dne. Hezký závěr, který byl sice zčásti trochu předvídatelný, ale přesto zaslouží pochvalu.


KapitánSmrt
14.02.2024 4 z 5

Zajímavé rozvinutí premis z první knihy. Bavilo mě, že se autor pouští do výzev nových a dokáže i nyní překvapovat a dále prohlubovat celý fikční svět Nadace. Závěr mě naopak trochu zklamal, jelikož jsem pointu dokázal odhadnout již tak od půlky knihy, proto jsem nebyl rozuzlením příliš překvapen. Každopádně se těším na další díl.

Luigi1
01.12.2023 5 z 5

Tato Nadace se povedla a dala se dobře číst

denniys
02.11.2023 4 z 5

Tento díl byl o chlup zajímavější než první a to díky výrazné postavě Mezka a konec knihy mě přímo oslnil - skvělá pointa příběhu

morienhithwen
03.10.2023 5 z 5

Následovnictví první Nadace je tam zřejmé, ale zároveň autor přináší i něco nového, tak má správné pokračování vypadat. Knihu jsem "spolkla" během pár seancí a hned jedu dál.

murdoch
03.09.2023 3 z 5

Pro mě možná o trochu lepší než Nadace, tentokrát alespoň s jakýms takýms příběhem, tak hvězdička navíc. Ale pořád nechápu superlativy, kterými bývá tohle dílo označováno- Btw - nedoporučuji starší vydání od AG Kultu, mizerný překlad to stahuje ještě o něco níže.

robin9739
15.05.2023 4 z 5

Závěrem Jedná se právem o kultovní dílo, je to druhá kniha ze tří, takže je spíše vyplňující ale velmi zábavná, napínavá s nečekaným a překvapivým koncem. Jestliže máte rádi akční či military sci-fi nebude Nadace a Říše šálkem vaší kávy.Je to originální dílo, které se musí brát jinak. Je to politické Space opera s vytříbeným jazykem a úchvatnými dialogy.

Lolila
27.03.2023 5 z 5

Aj druhý diel je rovnako dobrý ako prvý. Dej je tentokrát rozdelený do dvoch častí. Proroctvo sa naplnilo, Ríša sa rozpadla. Seldonov plán narušil mutant, s ktorým nikto nerátal, ani sám psychohistorik. Pútavo písaná kniha s množstvom zaujímavých myšlienok.

iam.sokol
10.03.2023 5 z 5

Pokračování Nadace je tentokrát "omezeno pouze" na dvě části, nicméně to v žádném případě neubírá na kvalitě pěkně rozehrané série. Spíše naopak, některé zápletky byly o něco propracovanější a naprostý mindfuckový závěr mě donutil hned otevřít třetí knížku.

PrincaListicka
21.02.2023 5 z 5

- Posloucháno jako audiokniha od vydavatelství OneHotBook. -

Pokud jste fanoušky bezhlavé akce a knih, kde se neustále něco děje, pak nejspíš Nadace a Říše nebude nic pro vás. Ačkoliv jsme zde svědky mnoha převratných událostí, většina děje funguje spíš na principu politických rozhovorů a debat mezi jednotlivými postavami, kterých je zde poměrně požehnaný počet. Já osobně musím říci, že mi tento formát naprosto vyhovuje a opravdu si ho užívám, což je s podivem, jelikož jsem dříve opravdu nepatřila mezi fanoušky politicky zaměřené literatury. Jednotlivé kapitoly jsou tak plné nejrůznějších klíčových zmínek informací, že stačí chvilku přestat dávat pozor a už nebudete vědět, o co vlastně komu z postav jde.

Jsem moc ráda, že se nám v druhém díle této rozsáhlé ságy dostává dvou zajímavých pohledů - říšského generála a ženy. Musím říci, že více mě tentokrát bavila část zaměřená na Mezka, opravdu se mi líbila ta nejistota, která z děje přímo čišela. Věděla jsem, že někde na dosah leží vysvětlení toho, co se děje, ale velmi dlouho jsem měla pocit, že pouze kloužu po povrchu. V samotném závěru knihy se nám pak dostává nečekaného rozuzlení celé zápletky. I když možná nečekaného pouze pro některé čtenáře, protože ačkoliv jsem nad dějem ustavičně přemýšlela, vůbec mě toto vysvětlení nenapadlo, narozdíl od jiných čtenářů využívajících knižních databází.

Ačkoliv se i zde setkáme s několika málo jevy, které dnešnímu čtenáři přijdou zastaralé, musím opět smeknout před panem Asimovem a jeho neuvěřitelnou představivostí, protože ačkoliv tuto knihu napsal již před 70 lety, působí stále aktuálně. Klidně by ji býval mohl napsat někdo dnes a prakticky bychom nepoznali rozdíl.

Co se týče audioknižního zpracování, bylo stejně skvělé jako u první knihy. Pan Myšička odvedl výbornou práci, dodal případu potřebné emoce, skvěle pracoval s hlasem a každé postavě vytvořil charakteristický mluvený projev, takže nebylo příliš velkým problémem okamžitě poznat, kdo z postav mluví. Doufám, že se brzy dočkáme poslechového zpracování dalších dílů série Nadace, už se totiž opravdu nemohu dočkat toho, jak to bude dál.

Rav3n
02.02.2023 5 z 5

Tahle mě z celé ságy zasáhla nejvíc, a to nejen pro nevypočitatelný a nepředpověditelný element jednoho zmutovaného individua. Samo toto individuum je nesmírně fascinující, ovšem takovým tím temným, těžko uchopitelným způsobem, a přesto jsem mu do určité míry dost fandila. Ta konkrétní mutace je totiž naprosto fascinující! Jeho charakter Asimov vypiloval, dokonale vysoustružil, a to skutečně tak, že není pochyb s kým máme tu čest. A ta manipulace s emocionální složkou mysli postupně odkrývá směr a nastavuje rytmus dalších dějů. Nicméně troufám si říct, že bez společnosti a souvislosti s ostatními díly může být... řekněme těžko stravitelná.

Rihatama
09.01.2023 5 z 5

Asimovova sedmidílná sága o Nadaci u nás začala vycházet těsně po revoluci a tehdy, v r. 1990 jsem si také koupila úvodní díl Nadace, který mám doposud. A postupně jak vycházely nové a nové díly, měnily svou vizáž i velikost, takže mám v knihovně vlastně docela nesourodou sbírku knih. A přece bych je nevyměnila za nová vydání s jednotnou, dokonalou grafickou úpravou barvitých obalů. Ale zpět k Asimovovi. Uvědomila jsem si, že dnešní mladou generaci jeho pojetí scifi románů asi moc neoslovuje. Nadace působí až přízračně neakčně, a to i ve chvílích válek mezi Říší, Nadací a Periferií. Tak jak Asimov vsadil na Seldonovu psychohistorii a předpověď budoucnosti na psychohistorickém modelu, tak u hlavních postav i samotném ději pak na psychologii a myšlenkový vývoj spíše než vlastní akci. I když musím uznat, že pád galaktické říše není žádná minimalistický zápletka... A tak se Asimovovi podařilo vytvořit sice malé, ale příjemné napětí a vyvolat můj neutuchající zájem o další vývoj, když hlavní postavu tohoto příběhu mutanta "Mezka" zahalil rouškou tajemství a přisoudil jí nadlidské biologické schopnosti. Že by Mezek překonal i předpovědi samotného Seldona...? A ten závěr! To jsem si "u galaxie" zase početla!

hanak_v_exilu
23.10.2022 5 z 5

První díl působil téměř dějepisně, protože upřednostnil historické události před postavami. Ten druhý zredukoval počet krizí ze tří na dvě, což prospělo atmosféře, srozumitelnosti i aktérům. Kniha je rozdělena na dvě "novely". Bel Rioseova je podobná těm z předchozího dílu, ale Mezkova už naznačuje myšlenkovou hloubku, k níž se série postupně propracovává.

soupik2012
20.10.2022 4 z 5

První povídce Generál nemám co vytknout. Závěrečná myšlenka je naprosto geniální a veskrze pravdivá. Druhá povídka, tedy spíš novela Mezek již tolik povedená není. Příběh se místy zbytečně vleče. Manželskému páru trvá neúměrně dlouho, než si všimne toho co musí většina čtenářů tušit od samotného počátku. Bylo pro mě tudíž dost velkým zklamáním, že se má předtucha vyplnila. Na samotném konci mě ale autor velmi překvapil a potěšil. Takže jsem byla celkově s knihou moc spokojená a budu se těšit na samotné vyvrcholení této hodně zajímavé trilogie. Audiokniha kterou naprosto dokonale načetl pan Martin Myšička, je opravdu velmi povedená a mohu ji tak všem vřele doporučit.

Roselunda 1928
25.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Oproti prvnímu dílu jsou zde pouze dvě části, což knihu činí značně srozumitelnější. Nachází se zde také méně charakterů, které zase dostanou více prostoru, takže se čtenář lépe orientuje a může si k postavám vytvořit jakýsi vztah.
První část se mi nečetla úplně dobře a byla pro mě dost zmatená, nicméně druhou jsem přečetla jedním dechem. Moc se mi líbily zvraty a jejich jemné nastiňování v průběhu knihy. Ocenila jsem manželský pár jako hlavní hrdiny - do díla to přineslo další rozměr a jakousi vřelost, která v chadném, vypočítavém, technickém světě docela chyběla.
Závěrečné rozuzlení bylo jednoduché, ale geniální, a nemůžu uvěřit, že mi to nedošlo dříve - skoro jako bych byla Mezkem manipulována taky. Všechno se koncem opět krásně uzavřelo a já okamžitě začala další díl, na který jsem opravdu zvědavá.

MartinvonHau
13.07.2022 2 z 5

(SPOILER) První část věnována střetu s Říší, byla celkem fajn. Druhá s Mezkem, mě zoufale nudila. Už, když jsem knihu četl v devadesátých letech poprvé, mi celá zápletka s Mezkem byla jasná už někdy v polovině. Tentokrát, když jsem to věděl od začátku, jsem musel zatnout zuby, abych to vůbec dočetl. Bylo fajn přečíst si znovu knihy, které jsem v době dospívání miloval. Ale dva díly stačily, aby bylo nostalgii uděláno za dost.

mirek93
03.06.2022 4 z 5

Druhy díl mi dějově přišel ucelenější už jenom tím, že se jedná dva delší příběhy a ne o spoustu krátkých povídek.
Kniha je psaná s velkým důrazem na děj, tedy bez dlouhého popisováni. Což jí někdy velmi prospívá, na druhé straně by zde mohlo byt více popisu k lepšímu vtáhnutí do děje v některých pasážích.
Když jsem knihu četl, nechápal jsem spoustu nelogických věci a rozhodnutí, které se v ni děly především v druhé části. Jenže na konci se vše dalo dohromady a kniha začala dávat naprostý smysl.
Knihu bych nakonec doporučil a jsem zvědavý na další díl.

Pawlisman
21.04.2022 3 z 5

Druhý díl jsem již, žel, nedočetl celý. Nějak mi to nepřijde kvalitní, je to rozhárané, neuspořádané, zbytečně nelehko se čte. Scifi vlastně není hlavním předmětem knih, jde spíše o obal. Jádro jsou jakési krátké detektivky / intrikářské povídky. Tedy každou chvíli začínáte poznávat nové hrdiny a postavy. To je jedna krkolomná věc, ale samotné dialogy a navazující kontexty jsou zbytečně komplikované. Vlastně ne moc zábavné nemoderní čtení. Škoda.

Denny456
19.04.2022 4 z 5

Ja neměl rozečítat tu jedničku. Teď už mě to nepustí a budu muset dopřečíst alespoň tu první trilogii. Čtu to potřetí, vždy s odstupem asi 10 let. Pořád mi to přijde super a pořád mi to přjde, že to je jen pro někoho, kdo má rád politiku a plány v plánech. Pro řadu lidí to musí být zoufale neakční. Mě to neva, ale chápu, že pro řadu lidí to nemusí být jejich káva.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992
2009  84%Nadace
1993  88%Já, robot
2009  87%Nadace a Říše
2010  87%Druhá Nadace
1993  87%Konec Věčnosti

Kniha Nadácia a impérium je v

Právě čtených12x
Přečtených1 303x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených72x
Knihotéce461x
Chystám se číst98x
Chci si koupit40x
dalších seznamech4x