Nadace

Nadace https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40000/mid_nadace-uwD-40000.jpg 4 1390 212

Nadace / Nadácia série

1. díl >

První kniha série Nadace. Po dlouhých dvanácti tisíciletích existence spěje galaktická Říše pomalu, ale jistě k zániku. Prozatím jsou však trendy vedoucí k jejímu rozkladu sotva postřehnutelné – vysledovat je dokáže pouze geniální matematik Hari Seldon. Na základě psychohistorického modelu předpoví, že po pádu Říše čeká galaxii nepopsatelný chaos a že následná éra barbarství se protáhne na celých třicet tisíc let. Seldon se však s touto myšlenkou nehodlá smířit. Na samém okraji galaxie proto založí na planetě Terminus Nadaci, která má nejen uchovat kulturu a vědění předchozích věků, ale stát se i zárodkem Druhé říše. Toto je příběh prvních dvou set let její pohnuté historie… Nadace, Nadace a Říše, Druhá Nadace jsou trilogií skládající se z příběhů z historie vzdálené budoucnosti trvající více než milión let v době, kdy jsou planety v celé mléčné dráze spojené do obrovské Galaktické Říše.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Foundation , 1951


více info...

berry1009
berry1009
20.03.2024 5 z 5

Také máte spisovatele, který ať napíše cokoliv, rezonuje s Vaším vnitřním já? U mě je to Asimov, ne nadarmo můj nejoblíbenější klasický scifista. Zde se dostáváme do polofilozofického příběhu rozpadu říše a k volné tvorbě na téma vznik samotné naší společnosti. Asimov umí jednotlivé epochy popsat velmi dobře. Dá se zde najít spoustu alegorií na současný (v té době, ale vlastně i nynější) svět. Ano, nad knihou se musí čtenář zamyslet.
Úsměvné je, že kniha je velmi kraťoučká, ale přesto se zde člověk dočte pár negativních komentářů, že by kniha mohla být kratší a jednodušší. A akčnější. Inu, asi se pomalu doprácováváme k jedné ze Seldonových krizí, nebo spíše k pádu naší říše. Akorát v dnešní době by nikdo geniálního psychohistorika neposlouchal, protože by to zjevně bylo příliš složité.

hoku
hoku
18.03.2024 3 z 5

Jak tu říkali ostatní postavy tu dlouho nevydrží a už je střídají jiný s jejich nudným pletichařením a moudrem na rozdávání. Kniha je naštěstí krátká ale přesto mi přišlo, že by šlo sem tam něco vystřihnout podat jednodušší, kratší a hlavně zábavnější formou.


Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

První díl původní série o Nadaci. Je hodně znát, že základem knihy bylo několik volně svázaných povídek. Kniha není příliš dlouhá, přesto jsou prezentovány minimálně tři jasně oddělené dějové linky. Není prostor na vykreslení postav ani na pořádné rozvinutí děje. Tahle kniha nemůže stavět ani na ději, ani na postavách. Zbývají tudíž myšlenky a koncepty, které jsou zde ovšem brilantní a jsou tím, co drží celou knihu nad vodou a činí ji ve finále i dost zajímavou. Jedná se o něco úplně jiného, než nabízí třeba Předehra k Nadaci. Jsem rád, že jsem nejprve četl prequelové díly a měl jsme alespoň trochu vhled do situace (i když se dá zcela bez problémů začít tady). Jsem zvědavý na další díl. Možná trošku slabší 4*, začínám si všímat, že mám tendenci lépe hodnotit krátké knihy (což tato je). Možná proto, že skončí dříve, než začnou nudit.

KapitánSmrt
KapitánSmrt
30.01.2024 4 z 5

Klasické dílo, které nám (možná trochu naivně) ukazuje, že věda, moudrost, intelekt, jsou alespoň občas schopny porazit hrubost a brutalitu. Ne vždy je nutné se uchylovat k násilí, stačí trocha té chytrosti, diplomatického umu a nějakých těch triků, pletich a intrik. Celkově jde o zajímavý koncept, kdy se hrdinové v knize střídají, ale jejich cíl zůstává stejný. Jsem zvědav na další díly.

JakubKo
JakubKo
08.01.2024 4 z 5

Na svou dobu rozhodně přelomové dílo, které definuje sci-fi, a ze kterého vychází všechny další díla v tomto žánru. Ostatně i dneska se dá zcela v pohodě číst a člověk vůbec nemá pocit, že bylo napsané před 70ti lety. Myšlenka, že skrze náboženství (systém hodnot a s nimi spjaté emoce), technologie a obchod se dají podmaňovat lidé a království jednodušeji než bojem, je za mě velmi pravdivá a mocná.
Děj je svými časovými skoky občas trochu chaotický (než se člověk zorientuje v nových postavách a nastolených událostech), ale o to lépe dokáže popsat dlouhé trendy a vývoj společnosti. Psychohistorie a predikce budoucnosti je skvělá!
4/5

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
01.01.2024 4 z 5

Četla jsem ještě jako holka, ta stará, dost děsně přeložená vydání z devadesátých let pořád uchováváme doma. Teď jsme se (já, manžel, nejstarší dítko) k nim vrátili, no pořád mě to baví. Pro mě je to sbírka docela dobře vypointovaných povídek přidržujících se určitého základního schématu. A když tu někdo z komentujících napsal, že jde spíš o politiku než sci-fi, souhlasím, aniž bych to viděla jako negativum. 3,5 hvězdičky a už se těším na Mezka.

wena
wena
01.01.2024 2 z 5

Pro Sheldnův odkaz intrikami, lži a politickým kupčenim. Nemohl jsem se nějako začíst každá kapitola jiné postavy akce skoro nula. Plus pro knihu je to že jak je její první vydání daleko ještě před mím narozením je to jak kdyby to napsal v dnešní době.

Forest66
Forest66
30.12.2023 2 z 5

Myšlenka jako taková je celkem zajímavá. Zpracování poněkud pokulhává. Vyprávění je vleklé a velmi tunelově se valící vytyčeným směrem, nechávajíc kolem sebe spoustu logických chyb a nesmyslů.
Slyšel jsem rčení, že "jen pár lidí nic nedluží své reputaci" a Asimov je zářným příkladem, jak pověst dalece převyšuje kvalitu autora. Audiokniha se dala docela dobře odposlechnout. Tištěnou knihu bych pravděpodobně nedočetl

Luigi1
Luigi1
01.12.2023 4 z 5

Nejdříve jsem nemohl chytit rytmus ale pak to šlo

items
items
07.11.2023 odpad!

Takže o nejakých 50 000 rokov ("Atomová energie je přece nějakých padesát tisíc let stará") a 25 miliónov obývaných planét viac budeme stále riešiť uhlie a ropu ("Podívejme, tak oni už se vrátili k uhlí a ropě"), vedci budú ručne spisovať(!) galaktickú encyklopédiu (pretože "Suma poznání přesahuje možnosti jednoho člověka, ba celé tisícovky lidí").
Jedna osoba magicky, pardon vedecky, predpovedá presnú budúcnosť stovky rokov vopred s presnosťou na jeden deň.
A zbytok galaxie rieši náboženstvá a polobohov.
Autorovi sa zgrcol nejaký stredoveký "príbeh" s veľmi trápnučkou vidinou budúcnosti.

denniys
denniys
01.11.2023 4 z 5

72 let stará kniha.. kdyby mi někdo řekl, že je to novinka, tak to bez problému spolknu i s navijákem.. stáří příběhu vůbec není znát..
Děj je plný politiky, intrik, hlavní postavy se střídají rychlostí parseků a celé je to velmi čtivé.

Pavlaj
Pavlaj
13.10.2023 4 z 5

Spíš než science fiction je Nadace učebnicí geopolitiky. Jak ovládnout svého protivníka bez toho, abychom museli jít do války? Využiji jeho závislosti na energii. Využiji vědu, kterou přeměním v mytologii. Mytologii přetavím v náboženství, ovládnu náboženství. Využiji kupce a obchod, zejména ten s důležitými kovy. Poštvu své nepřátele proti sobě navzájem. „Násilí je posledním útočištěm neschopných.“

Zajímavé je přemýšlení, jak sociologické nebo ekonomické teorie ovlivňují nebo předurčují realitu (když řeknete, že bude krize, bude krize). Nebo naopak: když zavčas varujete, máte možnost událostem zabránit? O tom všem Nadace je a není to úplně jednoduché čtení. Ale mimořádně zajímavé.

morienhithwen
morienhithwen
28.09.2023 5 z 5

Celou dobu jsem se snažila rozhodnout, jestli je hnací síla za takovým příběhem spíš optimismus nebo spíš pesimismus, ale ani konec mi nepomohl k definitivní odpovědi. Jako čtenář jsem si musela chvíli zvykat na to, že stejně jako Hari Seldon při předpovídání budoucích událostí i já mám vnímat příběh jako celek a nikoliv soustředit se na jednotlivé postavy, které se v hledáčku míhají jen na chvíli a hned mizí v propadlišti "dějin". Postupně to do sebe všechno zapadlo a chystám se pokračovat dalším dílem (zatímco například u Duny mi první kniha stačila a dál jsem nešla).

murdoch
murdoch
03.09.2023 2 z 5

Za mě bohužel nic zvláštního. Přiznám se, že tady mě Asimov moc nebere. Rychlé přeskakování přes staletí, vlastně žádný pořádný příběh, který by se vázal na nějakého hrdinu... Tak pardon, Mistře.

Jaroslav-Holaň
Jaroslav-Holaň
04.08.2023 2 z 5

Tomuto jsem fakt na chuť nepřišel. Kategorie sci-fi bych z toho odebral a zařadil do kategorie politika. Uvědomuji si, že to bylo napsáno před více jak 70 lety. Nehodnotím technické nedostatky, které prostě vycházejí z představ své doby. Problém je, že tomu chybí nějaká silná "futuristická" myšlenka. Četl jsem jiná podobně stará díla, která futuristický a vizionářský přesah měla. Namátkou Nonstop od Briana W. Aldisse, Měsíc je drsná milenka od Roberta A. Heinleina a nebo stačí sáhnout po jakémkoliv Čapkově sci-fi díle.

Pokud, ale hledáte román s politickými zápletkami, pak jste na správném místě. Ale jen proto, že se to odehrává v době desítky tisíc let v budoucnosti a neustále se bude opakovat slovo "atomová", tak z toho sci-fi vážně nebude.

Od Asimova mám hodně rád filmové zpravování Já, robot. Zkusím tedy ještě dát šanci seriálové verzi Nadaci. V recenzích na ČSFD, těm kterým se kniha líbila, se nelíbil seriál, a ti kteří knihu nečetli, seriál naopak hodnotili pozitivně. Možná tedy, budu patřit do druhého tábora, který bude mít radši seriál, jenž se knihou prý jen inspiroval.

Zverak
Zverak
26.07.2023 5 z 5

Jedná se o moc zajímavou knihu, která mě ohromila tím, že poprvé vyšla před více než sedmdesáti lety. Jediné s čím si u téhle knihy nevím rady je, co je příběhem. V první části je dosti zřejmé co se děje a tyto události se pak odrážejí po celý příběh o Nadaci. Avšak v druhé části se děje něco úplně jiného a poté v další, již třetí části, opět úplně jiný příběh. Jediné části, které jsou dosti spjaté a dávají dohromady trochu smysl jsou 3. a 4. Moc se mi na knize líbila právě druhá část, ve které vystupoval politik Salvor Hardin. Ve finále mám z celého díla pocit jako u ostatních Asimovových děl, a to že byli původně psány jako krátké povídky a pak se nějakým způsobem spojily dohromady. Jinak se mi ale kniha líbila a hodnotím ji pěti hvězdičkami z 5.

Koci22
Koci22
01.07.2023 5 z 5

Nechápu ty řeči o tom, že dílo zastaralo. Po více jak 70. letech jde o velmi aktuální román, který v mnoha ohledech jako by popisoval dnešní svět. Vynikající, politika, fylozofie. Dílo s neskutečným přesahem.

WugWugs
WugWugs
27.06.2023 3 z 5

Klasický Asimov. Novinársky skusmý, intelektuálne nadšený štýl. Postavy na pár kapitol žijúce len ako nádoby prelievajúcich sa ideí, ani o vetičku dlhšie, len aby posunuli debatu - a tá je zosobnením príbehu. Hocijako ocením Asimovovu nápaditosť, zábavné a poučné myšlienkové experimenty dnes nájdem v populárno vedeckej tvorbe na každom rohu, a od beletrie si prosím hlavne ten príbeh. 3.5

denoush
denoush
13.06.2023 1 z 5

Poslouchal jsem to jako audioknihu asi tak do třetiny "knihy" a neustále jsem doufal, že se děj zlepší a zorientuju se v postavách. Ale to se nestalo. Postavy neustále jako kdyby padaly z nebe a vysvětlení jak a proč se tam objevily nikde. Zároveň jsem doufal v nějakou sci-fárnu jako Star Wars, ale tohle byla jen samá politika, které vážně neholduju.

Chytuš
Chytuš
15.05.2023 4 z 5

Já nechápu, proč to pořád dělám - když mě úplně nenadchl Konec věčnosti, proč se pouštím do Nadace... Ale nebyl to úplný přehmat, to zase ne. Spíš než sci-fi je kniha o politice a intrikaření. Paralela s pádem civilizací je poměrně slušně zpracovaná, zvlášť v některých částech knihy mi z toho běhal mráz po zádech. V jiných momentech mi ale naopak samovolně oči vylétaly k nadočnicovým obloukům - na zmínku o atomové energii jsem si v průběhu poslechu vypěstovala slušnou alergickou reakci, o Seldnově kazeťáku nemluvě... Kulisy jsou prostě poplatné době vzniku, takže přes to se čtenář musí trochu přenést, aby si užil jiných hodnot téhle knížky...

Štítky knihy

space opera zfilmováno – TV seriál

Autorovy další knížky

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992
2009  84%Nadace
1993  88%Já, robot
2009  87%Nadace a Říše
2010  87%Druhá Nadace
1993  87%Konec Věčnosti

Kniha Nadace je v

Právě čtených26x
Přečtených2 015x
Čtenářské výzvě115x
Doporučených140x
Knihotéce614x
Chystám se číst541x
Chci si koupit124x
dalších seznamech16x