Nad lesy stoupá dým

Nad lesy stoupá dým https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285733/bmid_nad-lesy-stoupa-dym-lyY-285733.JPG 4 1 1

Ruralistický román z rodného Křivoklátska, který je nadčasově umístěn někam do Rakouska-Uherska za vlády Františka Josefa I. Titul Nad lesy stoupá dým symbolizuje pálení milířů v křivoklátských lesích jako tehdy již nostalgicky dožívající profesi, která je čím dál rychleji nahrazována dýmem z továrních komínů. V knize je vylíčen příběh Antonína Smahy, tvrdého a po půdě dychtícího muže, který se z bezzemka stává sedlákem, aby v závěru poznal, že viny, které se ziskuchtivým zadržením odkázaných peněz kdysi dopustil, zapomenuto nebylo. Celým románem se vine tradiční konstrukt ruralistické prózy - nejen vztah k půdě, ale především zachování rodu jako jedna z hlavních úloh člověku na světě přisouzená.... celý text

Žánr:
Romány

Vydáno: , Vyšehrad
více info...

Přidat komentář

hrebmi
31.03.2018 4 z 5

Proč dávám knize tolik hvězd? Není to za závratnou literární kvalitu, ale čistě osobně za to, co ve mne kniha zanechala. Překvapilo mne, jak často na knihu od přečtení myslím. Pro ruralistické romány mám slabost, jakkoliv jsou z dnešního pohledu překonané. Do jisté míry naivní konstrukt, množství těžko uvěřitelných ran osudu zhuštěných do života jedné rodiny, přestože tehdejší zásahy nemocí i úrazů při nebezpečných zaměstnáních byly mnohem častější než dnes.
Baví mne zkrátka číst a poznávat tehdejší každodennost, řád tradiční společnosti, kde každý měl svou úlohu, zejména v zemědělství.
Pevné spojení s vírou, zachování rodu jako hlavní úkol. Když si vezmu Svatošovu schopnost zobecnění jednání postav, životní nadhled a filosofický odstup, a porovnám ho s faktem, že v době vydání románu bylo autorovi pouhých 34 let, smekám hluboce.

Autorovy další knížky

Bedřich Svatoš
česká, 1908 - 1990
1948  40%Poslední městečko
1942  80%Nad lesy stoupá dým
1978  0%Zatmění
1941  0%Ruce laskají zemi
1972  0%Nechodí po horách

Kniha Nad lesy stoupá dým je v

Přečtených1x