Načítání

Načítání https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400066/bmid_nacitani-t2S-400066.png 4 36 13

Román Vadima Petrova na aktuální téma virtuálních životů, kyberterorismu a fake news. Adam je představitel internetové generace. Také je programátor, počítačový hacker a aktivista. Je přesvědčený, že dosavadní společenská pravidla musí skončit a nahradí je jiná. Internet a volný přístup všech a ke všemu k tomu dává jedinečnou příležitost. Ne všechny z jeho generace to trápí, život nabízí tolik jiných povyražení než měnit svět, ale je to jedna ze zábavných možností. Adamova přítelkyně Eva má například o životě zcela jinou představu. Daniel je čerstvý důchodce. Snaží se ještě nějak chytit. Jenže pracovní trh potřebuje mladé lidi, kteří dokážou přepínat mezi reálným a virtuálním světem automaticky, bez přemýšlení. Navíc Daniel cítí, jak mu ubývá energie. Dost sil ho stojí, aby se přicházejícímu stáří ubránil a přirozený úpadek organismu zpomalil. Jeho o dost mladší partnerka Clare věnovala veškerý čas kariéře a životnímu stylu bez dětí. Velkou rodinu ale vždycky chtěla. Má poslední příležitost něco s tím udělat. Posledním z hlavních hrdinů je Wang. Životní tragédie mu změnila pohled na svět. Stal se vnímavější. Ti všichni mají silnou touhu po životní změně. Jen potřebují impulz.... celý text

Přidat komentář

Radek99
31.01.2022 5 z 5

Vizionářský román proložený častými až esejistickými pasážemi, kterým autor sofistikovaně těží z přelomové doby, ve které právě žijeme - konce éry nedávno utlumené alfabetické kultury (tedy kultury založené na písmu) a nově nastoupivší kultury piktografické (založené na obraze), klipovité, stavící na klipovitosti vnímání, přicházející prve s nástupem MTV a komerčních televizí, ještě silněji pak s érou internetu a sociálních sítí. Jde též o rozkol generací (autorem umně zvolené typyzované hlavní postavy), generace Y a především generace Z vyrůstající s tabletem téměř už v kolébce versus od nových technologií svým věkem odstřižená generace lidí v pokročilém produktivním a především postproduktivním věku, které obrazně ujel technologický vlak a která má a bude mít problémy nejen v profesním životě, ale vůbec fungovat v digitalizované společnosti, státní správě, světě...), k tomu Vadim Petrov chytře staví radikalizující se svět levé a pravé části politického spektra, progresivistickou touhu měnit svět a civilizaci v samých jejích základech x konzervativní obavy ze změny toho, v čem člověk žije většinu života; neobyčejnou sílu a trvanlivost konspiračních teorií a potřebu interpretovat složitý a odtažitý mechanismus fungování světa... Tahle kniha předkládá vskutku mnoho témat k zamyšlení...

speciale88
24.12.2021 4 z 5

Zajímavé téma. Zpracování knihy velice dobre. Člověk i zapremýšlí nad dnešním světem.


icewind
17.10.2020 4 z 5

Nazval bych to spíš jako příběhová esej nebo rozprava o kyber rizicích. Postavy působí jako diskutující se svými vyhraněnými názory nejen ohledně možností a nástrah virtuálního světa, ale i toho skutečného, takže se sem vejde i tématika migrace, terorismu, globalizace včetně přesahu do našeho lokálního dění a otázky jak moc je nutno vlézt Číňaňům do zadnice než se zjistí, že i ta je jeden velký fake :) Bavilo mě to, příběhová zápletka včetně rozuzlení sice trochu přitažená za vlasy, ale zde považuji za podstatnější obsah nad formou a to se dle mého docela povedlo.

Veroba
10.08.2020 5 z 5

Knihu jsem koupila v Levných knihách. Neměla jsem velká očekávání, možná proto mě příjemně překvapila. Přečetla jsem ji za den, nedalo se od ní odtrhnout. Jde o příběh několika lidí a hlavním tématem je moc digitálních technologií. Vede k uvědomění si, že jsme součástí velké mašinérie a z toho plynoucích možných negativních důsledků. Doporučuji.

HDosoudilová
16.06.2020 3 z 5

Zajímavá kniha... Kromě příběhu pěti lidí, se v knize objevují důležitá témata dnešní doby jako je virtuální svět, politika, ekologie, kyberšikana... mile mě tato kniha překvapila. Byť nevím, jestli se k ní ještě někdy vrátím.

Pampalini
02.05.2020 3 z 5

Na mně to působilo rozporuplně - silné a hluboké myšlenky, hodně podnětů k zamyšlení a na druhé straně absence uceleného příběhu a smysluplných charakterů. Postavy nemají osobitost a slouží jen jako prostředek pro filozofování. Všechno se kroutí o hrozbách kyberprostoru, o manipulovatelnosti, o snahách dominovat. Knížka mi připadá jako přepis poznámek a úvah k něčemu většímu.

Mergirus
03.01.2020 5 z 5

Z téhle knihy až mrazí, kam by to mohlo opravdu dospět.

IvikaS
01.01.2020 4 z 5

Zajímavé ale vzdálené. Jako by to bylo o lidech o kterých jsem slyšela ale neznám je, nejsou v mém blízkém okolí.

ivanaci
21.09.2019 4 z 5

Pohled do světa dnešních mladých - technologie vládne

MirrorIsis
29.08.2019 5 z 5

Excelentní

kirkpatrick
03.03.2019 4 z 5

Opět krátká kniha, přečetl jsem ji za dva dny. Autor sice knihu napsal jako příběh, ale především jde o palčivá témata dnešního světa ve kterém se děj odehrává nebo v rozhovorech hlavních postav. A to potvrzuje i doslov na konci knihy.

PETROS33
10.12.2018 5 z 5

Knihu jsem přečetl jedním dechem. Určitě ji doporučuji těm, kteří chtějí pohodové čtení z pohledu na dnešní akční svět, který je ale zároveň tak trochu bláznivě protkaný technoloogickými novinkami a utíká velmi rychle.

seburnaj
08.12.2018 5 z 5

Vadim Petrov píše čím dál tím lépe. Pro nás 60+ zajímavý pohled do jiného světa. Doporučuji přečíst

Štítky knihy

internet

Autorovy další knížky

Vadim Petrov
česká, 1957
2018  78%Načítání
2016  75%Muž, který nevrhá stín

Kniha Načítání je v

Přečtených47x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených3x
Knihotéce34x
Chystám se číst25x
Chci si koupit2x