Slídil

Slídil https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160593/bmid_slidil-suH-160593.jpg 4 76 2

Novela z ruského období Nabokovovy tvorby, zasazená do prostředí ruské emigrace v Berlíně poloviny dvacátých let, je svéráznou fraškou na detektivní téma i noetickým textem odrážejícím touhu jeho protagonisty a vypravěče dobrat se v chaotickém a nesmyslném okolním světě alespoň náznaku řádu. Poté co je láskou trýzněný a ponížený mladík dohnán k sebevraždě, zjišťuje, že v nové fázi existence jej čeká jen cesta „peklem zrcadel“ a další porce nedůstojného bytí.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Соглядатай (Sogljadataj) , 1930


více info...

Přidat komentář

ziriant
09.08.2020 4 z 5

Tohle je zvláštní kniha. Ač jsem si z ní vzala svoje, jsem si jistá, že se mi do ní nepodařilo proniknout natolik a takovým způsobem, jak by bylo žádoucí a jak bych si přála. Stejně mi ale zanechala příjemnou příchuť na patře.

jardadr
18.02.2017 1 z 5

Myslím, že jsou knihy, které poctivě přečtou jen recenzenti, kteří o nich mají psát. Při vší úctě k panu Nabokovovi, ale za to, že se tato kniha (i po tolika letech) vydává vděčí jen jménu slavného autora. Jinak nemůže nic nabídnout. Na počátku možná navnazující nabídku záhrobní postavy brzy však zmizící ve změťi nic neříkajících a pro děj nijak nepodstatných postav, jmen, osob, vyprávění. Je to ještě novela z Nabokova ruského období (ačkoliv už byl v emigraci), takže kdo má rád patetičnost typickou pro ruskou lietraturu přijde si na své. Mě tohle nesedí. Hlavně mi nesedí knihy, ve kterých i lidé, kteří je recenzují musí pracně a složitě hledat důvod pro jejich napsání, aby jim dali smysl.