Na život a na smrť

Na život a na smrť https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327449/bmid_na-zivot-a-na-smrt-hZ6-327449.jpg 5 118 23

Volám sa Marcus. Marcus Luttrell. Som príslušník amerických Navy SEAL, veliteľ tímu: SDV Tím 1, čata Alfa. Ako každý iný SEAL som vycvičený v používaní zbraní, v demoláciách a v boji bez zbrane. Som ostreľovač a zdravotník čaty. V prvom rade som však Američan. Keď zazvoní zvon, budem bojovať za svoju krajinu a za svoj tím. Ak to bude nevyhnutné, až do posledného dychu. A nielen kvôli tomu, že ma v SEAL tak vycvičili, ale aj preto, lebo som pripravený to urobiť. Som vlastenec, bojujem s osamelou hviezdou Texasu na pravom ramene a texaskou vlajkou na hrudi. Porážka je pre mňa neprijateľná. Nevyslovený pocit neporaziteľnosti je pre SEAL typický, predstavuje tichý kód elitných bojovníkov armády Spojených štátov. Sme veľkí, rýchli, dobre vycvičení, po zuby ozbrojení chlapi, experti v boji bez zbrane, takí nenápadní, že nás nikdy nepočujú prichádzať. Členovia SEAL sú majstri stratégie, sú to profesionálni ostrostrelci, umelci s guľometmi a v prípade potreby aj zručne narábajú s nožmi. V podstate veríme v to, že na svete je len veľmi málo problémov, ktoré by sa nedali vyriešiť výbušninou alebo dobre mierenou guľkou. Operujeme na mori, vo vzduchu a na súši. Od toho je odvodený náš názov. U.S. Navy SEAL, pod vodou, vo vode alebo na súši. Človeče, dokážeme všetko. Na mieste, kam sme mali namierené, budeme pravdepodobne výlučne mimo vody. Poriadne ďaleko od vody. Vo výške tritisíc metrov v nezalesnenej pustej horskej krajine, na jednom z najopustenejších miest na svete, kde občas neplatia žiadne zákony. Afganistan. Marcuss Luttrell sa v lete 2005 ako člen elitnej jednotky SEAL zúčastnil na neúspešnej vojenskej operácii Redwing v afganských horách. S tromi spolubojovníkmi mali zajať alebo zlikvidovať nebezpečného teroristického vodcu, no operácia sa skončila najväčšou katastrofou v dejinách týchto špeciálnych jednotiek. Zo štyroch príslušníkov SEAL sa domov vrátil len autor, pri pokuse o záchranu jeho života zahynulo ďalších šestnásť amerických vojakov. Marcus Luttrell v knihe podáva svedectvo o boji proti terorizmu priamo z prvej línie. Približuje dramatické a emočne vypäté chvíle pod paľbou talibancov, ktoré napokon viedli k smrti jeho blízkych priateľov, ako i svoj zúfalý boj o holý život v nehostinnom afganskom prostredí. Autor v životopisnej knihe opisuje svoje detstvo a mladosť v Texase, ako aj dôvody, prečo sa rozhodol vstúpiť do vojenského námorníctva Spojených štátov amerických. Detailne opisuje podmienky extrémne náročného výcviku až po realitu vojenských operácií na nepriateľskom území. Je to však najmä príbeh o hrdinstve a nesmiernej odvahe, príbeh o priateľstve a oddanosti rovnakým hodnotám. Je to svedectvo o nezlomnom tímovom duchu a vlastenectve. Knihu napísal s Patrickom Robinsonom, známym autorom populárnych románov z prostredia amerického námorníctva.... celý text

Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Citadella (SK)
Originální název:

Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of SEAL Team 10 , 2007


více info...

Přidat komentář

marco026
25.03.2023 5 z 5

Popis výcviku ma moc popravde na začiatku knihy nebavil. Nie preto, že by to nebolo zaujímavé, ale na môj vkus mu autor venoval príliš veľa stránok. Nasledujúce dramatické momenty a boj o holý život ma úplne pri čítaní pohltili a od knihy som sa nemohol odtrhnúť. Neuveriteľný, desivý a hlavne skutočný príbeh.

Merlin_CZ
25.09.2022 5 z 5

jako první jsem viděl film a popadla mě chuť přečíst si i knihu. Není špatná, jen je hodně poznat, že to píše SEAL :) každopádně doporučuji.


jan.para
14.09.2022 1 z 5

Film se mi celkem líbil, ale kniha ne. Chvíli jsem si myslel, že přiletí bílí orli a všechny odnesou do bezpečí.

Terezulina
01.10.2020 5 z 5

Sympaťák ten Marcus :-) já vlastně ani nevím co napsat.... Byla jsem tak pohlcena příběhem ,že ani nevím jak jsem knížku přečetla..... teda vlastně spíše jsem měla pocit jako bych poslouchala vyprávění někde nad pivem. Marcus vyprávěl tak lidsky. Jsem z toho všeho smutná čím vším si musel projít a co bude prožívat do konce života. Klobouk dolu hrdino. .. Velký respekt k Navy Seal. Hujá hoši.

blonďatá.luc
21.03.2020 5 z 5

Z počátku mi čtení tolik neutíkalo, Marcus Luttrell popisoval jiné mise, kterých se účastnil, a věnoval překvapivě docela dost prostoru samotnému SEALs výcviku - i když jen na základě toho se může běžný smrtelník pokusit pochopit jejich myšlení. Bylo to zajímavé, o tom žádná, ale bylo to hodně náročné čtení (jako vlastně celá kniha - což dokazuje i fakt, že jsem ji četla dvakrát pomaleji, než je u mě běžné). Jakmile se začal věnovat osudné misi, mé napětí narůstalo a já se od knihy nemohla ani na vteřinu odtrhnout. Postupně jsem se prokousávala celou událostí, jímala mě hrůza, děs, obavy... Je fakt, že se kniha trošku rozchází s filmem - nejvíce v samotném závěru - ale to nic nemění na tom, že ve mně obě zpracování vyvolaly značnou škálu emocí a já se jen stěží bránila slzám. Neskutečný příběh o odvaze, vytrvalosti, cti a dalších hodnotách. Pokud vás zajímají příběhy podle skutečných událostí, či se zajímáte o novodobé boje, neměl by vás minutou - ale myslím si, že pokud se o to zajímáte, už jej dávno znáte.

nikolka5063
20.06.2019 5 z 5

Moc si cením toho, že se Marcus rozhodl sepsat to, co se ty osudné dny na té hoře stalo a předat do světa další kousek toho, co to vlastně znamená být členem Navy SEALs, kteří jsou v mých očích hrdinové. Po přečtení této knížky jsem si udělala malý průzkum, přečetla pár článků a podívala se na rozhovory přímo s Marcusem, projela jsem i Making of filmu Lone Survivor (Musím říct, že mě až překvapilo, jak je ten film věrohodný (až na ten konec)). Doporučuji všem, co chtějí získat co nejpřesnější/nejucelenější obrázek o tom, jak to bylo. Nicméně jsou zde pochybnosti, jestli se to vážně stalo tak, jak Marcus říká, ale jestli to bylo jinak se asi nikdy nedozvíme. Pravdou zůstává, že nezlomná vůle a bojovnost Navy SEAls je v tomto světě hodně jedinečná a všichni z nich si zaslouží náš respekt a uznání i bez toho, aniž bychom byli americkými občany.

Rozhodně doporučuji přečíst všem, kdo mají rádi tuto tématiku. Překvapilo mě také to, jak moc se to čte samo.

Jury
24.12.2017 5 z 5

Odvaha,cest a nikdy se nevzdat ! Velky respekt jednotkam Navy Seal, pro ktere to nejsou jen slova...

LucyDvorska
07.10.2017 5 z 5

Úchvatná kniha. Četla jsem na doporučení přítele. Těžko uvěřitelné, čím vším si musel Marcus Luttrell projít. A ještě o tom psát. Knihu bych určitě doporučila úplně každému. Za mě 5 hvězd. Neuvěřitelný.

Vanekyj
27.09.2017 5 z 5

Navy SEAL fajnšmekrovina! Kdo má rád speciální jednotky, neměl by tuhle knihu minout. Pro zasvěcené, se trochu moc dopodrobna a dlouho rozebírá výcvik SEALs, ale dost se tam chlapci nadřeli, tak to s nimi musí čtenář také zkousnout. Samotná akce je strhující čtení. Musel jsem v 5 ráno vstát a číst dál, nemohl jsem tam kluky v těch horách obklíčené Talibanem nechat.

Zorka
23.02.2017 5 z 5

Přestože kniha absolutně neodpovídá těm, po kterých obvykle sahám, zanechala ve mně opravdu hluboký dojem. Fascinovala mě v mnoha směrech - obsahuje zajímavé čtení o výcviku jednotek Navy SEAL, popisuje naprostou oddanost členů této jednotky při bojových akcích, nelítostné boje, ale také hluboko zakořeněnou lidskost a přátelství mezi členy jednotky. Dává rovněž nahlédnout do života zdánlivě "obyčejných" lidí v afghánských vesnicích, pro které jsou rodové tradice nejvyšší uznávanou hodnotou. A překládá k zamyšlení skutečnost, kdo nebo co je pro vojáka vlastně záhubou... Nepřítel, nebo zákony vlastní země?

gfdsa123
07.08.2016 5 z 5

Je hrozně těžké hodnotit tento druh knihy, kdy víte, že je to skučená událost. Kniha je pro mě poučením o výcviku, životě a myšlení příslušníků Navy SEAL o kterém se člověk normálně nedozví. Klobouk dolů. Popis bojové akce byl strhující a přečetla jsem ji jedním dechem. Poučná a skvělá kniha.
Děkuji čtenářské výzvě a kamarádce, která mi tuto knihu doporučila.

Mauri
05.08.2016

Pro mě je to poprvé,co jsem se pustila do válečné knihy, ale nalákal mě film a také kamarádka. V počátku knihy sem obdivovala s jakým nasazením se Marcus pustil do výcviku. A jak zachoval klid během samotného konfliktu,myslím,že já bych se sesypala již po smrti prvního z přátel. Kniha byla velmi poutavě a chvílemi i vtipně psaná,lehko čtivá a já smekám před lidmi,kteří se vydávají na tuto náročnou cestu NAVY seal. (y)

drahuse2410
21.07.2016 5 z 5

Výborná kniha

Etule
10.02.2016 5 z 5

Nevím, jestli budu k téhle knize schopná napsat nějaký smysluplný či kvalitní komentář. První jsem viděla film, který mě totálně srazil na kolena. Věděla jsem, že je podle skutečné události, ale už mi nějak nedocvaklo, že předlohou byla nejspíš kniha.
Ta mě srazila ještě o kousek níž než film. Jsem cíťa, takže jsem si u toho taky pěkně pořvala (dokonce i v autobuse cestou z práce). Na začátku jsem sice měla trošku problém se prokousat popisem míst, ale vytrvala jsem a jsem rozhodně ráda.
Obvykle knihu přečtu velmi rychle, ale při téhle to prostě nešlo. Musela jsem si dávat přestávky, abych to "vydejchala".
Je neuvěřitelné, co ti chlapi dokázali. Všichni do jednoho. Myslím, že my civilové nedokážeme plně pochopit, jak moc je to muselo dostat, ztráta tolika chlapů. Ale díky této knize se tomu můžeme přiblížit.
Nemluvě o tom, jak strašné musí být, být ten jediný kdo to přežil. Docela chápu Marcusovi děsivé sny a neskutečně obdivuju jeho sílu se znovu vrátit do aktivní služby. Je toho hodně, co jsem chtěla napsat, ale nějak se mi to po dočtení prostě vykouřilo z hlavy.
Dodám snad jediné - neskutečně mě dostalo, jak se pro ně vrátili. Já vím, že pro ně je to očividně samozřejmost, ale myslím, že právě tohle - ta naděje, že ho tam prostě nenechají - udržela Marcuse opravdu naživu.
A jak se zmínil Patricio, to co se odehrávalo na farmě jeho rodičů je v dnešní době těžko uvěřitelné - to jak lidé v těžké chvíli skutečně drží při sobě. A přítomnost členů Navy SEAL musela být neskutečnou oporou s jejich neochvějnou jistotou, že Markus prostě žije.
Děkuju čtenářské výzvě tady na databázi, protože jinak bych se ke knize zřejmě nedostala.

stanislav4868
28.10.2015 5 z 5

Pro mě skvěle čtivá kniha od které jsem se nemohl odtrhnout. Četla se zlehka, není to přece žádný román, ale realisticky popsaný děj velice nepovedené akce SEAL včetně zahrnutí důvodu proč se akce tak zvrtla. A popis výcviku těchto tvrdých chlapů byl pro mě lahůdkou, vždycky jsem chtěl vědět, jak vzniká taková speciální jednotka.

Foks
05.10.2015 5 z 5

Výborná kniha. Velmi čtivě popsaný výcvik nováčků až po Pekelný týden, který evidentně zvládnou jen ti nejlepší z nejlepších. Kdo jiný by potom přežil to, co on? Je to i pořádná facka všem těm, kteří aniž by si o Seals něco zjistili, odsoudí je jako nafoukané vrahy nebo nějaký podobný slint. Boj v kopcích obsazený talibanem je popsán autenticky, drsně a knížka se prostě nedala odložit, i když člověk ví, jak to dopadne. Emocemi vypjatý konec na farmě rodičů úžasný. K zamyšlení také stojí část, kde Marcus promítá své zkušenosti z boje do názorů na liberální politiky.

Market = )
14.06.2015 4 z 5

Doporučuju spíš filmové zpracování. Celý příběh mě vážně zaujal, bohužel je znát, že Marcus je SEAL a ne spisovatel. Na tom není nic špatnýho samozřejmě, ale myslím, že pro dobro knihy i čtenářů měli knihu trochu víc "učísnout". Nemyslím si, že by jí to ubralo na autentičnosti a rozhodně by byla lépe stravitelná. Každopádně jsem se asi měla hecnout a přečíst si jí rovnou v originále, protože to co s ní udělal český překlad je teprve dílo (a pochybuju, že by překladatel byl členem speciálních jednotek...). Zaměňování slov (např. "jedinečný" a "ojedinělý"), hrubky... Jako vážně??? Každopádně příběh je neuvěřitelný, kloubouk dolů, hrozně se mi líbí, jak z celýho příběhu sálá síla týmu a odhodlání dělat to, pro co byli SEALs vycvičení. Oh hear us when we cry to Thee: For SEALs in air, on land, and sea.

Lukinsons
27.01.2015 5 z 5

Respekt před celou NAVY SEALs. Co musí její členové zvládat je opravdu neskutečný.....kniha je výborná.

Rasto
05.11.2014 4 z 5

Docela čtivá kniha při které se nemůžu zbavit pocitu, že je napsaná, jako omluva za to, že autor jako jediný přežil...

Lubakus
22.10.2014 4 z 5

U knihy je jasně vidět, že jejím autorem holt není spisovatel. Nu což. Pokud by byl spisovatelem, nemohl by podat ono mrazivé svědectví jedné akce, v jeden pro spoustu lidí hodně blbej den. Ukázkový příklad odhodlání a schopností členů elitních vojenských jednotek.