Na Západě zuří válka: Jak přežít v bláznovské době

Na Západě zuří válka: Jak přežít v bláznovské době https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491225/bmid_na-zapade-zuri-valka-jak-prezit-v-b-0Uu-491225.jpg 5 18 6

Už delší dobu to vypadá, že se na Západě hroutí snášenlivá společnost humánních civilizačních zásad, které jí dosud zajišťovaly soudržnost a rozvoj. Média podléhají cenzuře politické ideologie „sociální spravedlnosti” a univerzity indoktrinují mládež revoluční vizí nové společnosti. „Všechno, co jsme pokládali za rozumné a dané”, píše Murray, „se nyní nachází pod palbou nenávistné kritiky”. Máme-li i tentokrát zvítězit nad fašismem a komunismem, musíme demaskovat vnitřního nepřítele. Není to snadné, pseudoprogresivistické hnutí „uvědomělých (woke)” bojůvek používá proměnlivý jazyk utopické „absolutní rovnosti rasových a sexuálních menšin” a svou novořečí dokáže posluchače často zmást. V útoku na západní civilizaci zneužívá americký komplex z otrokářství („Na černošských životech záleží!”) a obviněním z rasismu útočí na liberální politickou tradici, západní filosofii, literaturu, umění a dokonce i exaktní vědy jako na pozůstatky rasistické imperialistické politiky „bílých mrtvých mužů”, kterou je nutno od základu vyvrátit a vybudovat novou, spravedlivou, multikulturní a beztřídní společnost. Murray dramaticky líčí, jak ideologie anti-rasismu pronikla do myšlení západní elity, jak ovlivňuje chod škol a institucí, pracovní zákony i veřejnou debatu. Padají sochy zakladatelů americké svobody a hrdinů občanské války. Absurdní obvinění bílé rasy z vrozeného nevyléčitelného rasismu ohrožuje legitimitu a soudržnost multietnického národa. Murray volá do boje: nedejme se zastrašit a pádně odpovězme na pomlouvání civilizace, jež dala světu katedrály a univerzity, úžasné umění, vědu, techniku a také lékařství a vyprostila z bídy dvě miliardy lidí! Pouze na Západě byla umožněna politická a individuální svoboda. V zájmu jejího udržení je třeba se vzepřít jejím totalitním likvidátorům – je třeba je porazit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fejetony, eseje , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Leda
Originální název:

The War on the West , 2022


více info...

thorir
thorir
09.02.2024 5 z 5

Název knihy může mnohé zarazit. Jaká válka? Vždyť nejsme ve válce, nebo? Název knihy je provokativní, uznávám. Nicméně s ohledem na současný stav světa a zejména stav Západu je zvolen velmi trefně. Západ se skutečně nachází ve stavu obležení. Nejedná se o obležení vnějšími nepřáteli, i když lze diskutovat faktory jako Rusko, Čína, Blízký východ, neřízená migrace. Západ je v obležení vnitřních nepřátel, v obležení na kulturní a ideologické frontě. Leckdo se může pousmát, ušklíbnout, leckdo může mávnout rukou a odsoudit tvrzení jako snůšku nesmyslů a blábolů šiřitelů dezinformací, konspirací, fake news, nenávisti, a dalších moderních pojmů. Autor pro svá tvrzení nicméně v knize předkládá množství solidních argumentů a jednoznačně ukazuje, že je třeba tématu věnovat maximální pozornost.

Text je nesmírně čtivý, plynulý, podmanivý, autor má dar vyjadřovat se velmi jasně, srozumitelně a úderně. Kdo znáte jeho předchozí dvě knihy, tato pokračuje v nastaveném trendu. Kniha je rozdělena do několika hlavních témat / kapitol a několik „meziher“, doplňující hlavní látku, doplňující kontext. Celý text je nesmírně silnou a zcela oprávněnou kritikou současného „woke“ kultu a s tím souvisejícího západního „ultraprogresivního“ šílenství. Ukazuje totiž, stejně jako v předchozích svých knihách, absolutní pokrytectví „woke“ elit a dalších vyznavačů kultu a stejně tak absolutní nekonzistenci „woke“ ideologie. Co hůř, jednoznačně identifikuje zlý úmysl „woke“ aktivistů a věřících. V neposlední řadě ukazuje na společného jmenovatele, totiž nezměrnou nenávist a sžíravý resentiment kultistů vůči Západu, vůči jeho kultuře, historii a neoddiskutovatelným historickým úspěchům.

Autor svůj výklad začíná něčím u nás téměř neviditelným: rasou, systémovým rasismem, antirasismem a kritickou rasovou teorií. Není to viditelné, protože stále ještě žijeme v relativně velmi homogenním státě. Nicméně Západ a zejména anglosaský svět dnes antirasismem žije. Autor v textu ukazuje, jak moc se posunula diskuze od dob Martina Luthera Kinga. Je to šílenství a z mnohých příběhů jímá hrůza. Nebo ne hrůza, spíš smutek, beznaděj a extrémní demoralizace z naprosté iracionality současné veřejné debaty. Z textu je zřejmé, že víc než jakákoliv snaha o nastolení rovnováhy jde o bezprecedentní ideologický útok na bílé – a mrzí mě, že to takto musím napsat.

Následuje extrémně důležité intermezzo o Číně, o tom, jak celé to Západní zmatení a zatemnění rozumu umně využívá ve svůj prospěch, pro násobení svých propagandistických cílů, pro posilování vlastní morálky na úkor morálky Západní. Čína není přítelem Západu. A pojďme se klidně bavit o tom, jakou roli v demoralizaci hraje třeba algoritmus čínského TikToku.

Dalším hlavním okruhem je Západní historie a s tím související snahy woke progresivistů o rozložení a likvidaci západního intelektuálního dědictví a pokusy o naprosto bezskrupulózní, zlovolný, záměrně manipulativní a podlý historický revizionismus a snaha vykreslit Západ jako tu nejhorší civilizaci – přičemž historická realita je úplně opačná. V této souvislosti nelze nevzpomenout známé Orwellovo: „Kdo ovládá současnost, ovládá minulost, kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost“.

Následuje intermezzo o otroctví a požadavcích, zejména v Americe, na reparace potomků otroků. Jde o parádní historický exkurz a opět ukazuje, jak je dnešní debata pokřivená, plná lží a ideologického balastu.

Jedna hlavní kapitola je pak věnována progresivním útokům na Západní náboženství, člověk až žasne nad drzostí, neomaleností, ignorantstvím a opět naprostým opomíjením objektivních historických faktů.

Důležité intermezzo je věnováno emoci resentimentu, zatrpklosti a sžíravé nenávisti, kombinované se závistí a neukojitelnou touhou po pomstě. Autor argumentuje, že právě resentiment se nachází v samém středu emoční bouře většiny „woke“ věřících.

Posledním velkým tématem je útok na západní kulturu, jakýsi souhrn předchozího, opět ve znamení boje proti racionalitě, jako přísně západnímu konceptu myšlení.

Příběhů je mnoho. Celým textem se jako společná linie táhne demonstrativní a zlá nenávist vyznavačů „woke“ vůči Západu a všemu co představuje, snaha o jeho likvidaci, nebo alespoň diskreditaci a rozložení všeho dobrého, co přinesl světu. V neposlední řadě též manipulativní snaha o nevratnou demoralizaci jeho obyvatel a podsouvání viny za jakési „hříchy minulosti“. V hlavní roli jsou lži, manipulace, polopravdy, bezskrupulózní odmítání faktů, překrucování historie, útoky na objektivní pravdu, útoky na realitu, útoky na samotný rozum, racionalitu a hodnoty osvícenství, tedy útoky na samotné základy toho, proč byl Západ historicky tak úspěšný. Lze jednoznačně vidět zlou, zlovolnou a podlou podstatu samotných aktivistů. „Woke“ je rakovina, v tomto ohledu je to nesmírně depresivní kniha.

Na druhou stranu lze text vnímat i pozitivně. Autor všechny uvedené progresivistické „woke“ lži a manipulace uvádí na pravou míru, poukazuje na díry v progresivní argumentaci a identifikuje zásadní rozpory ve „woke“ ideologii. Knihu tak lze brát jako obhajobu historických úspěchů Západu.

Jedna podstatná věc na závěr. Přes veškerou oprávněnou kritiku módních společenských trendů přicházejících ze západu rozhodně není řešením příklon k východu. Ano, myslím tím přesně to co je zřejmé. Rusko není žádný zachránce civilizace, jestli něco, tak je to její hrobník, a pohřbívá ji zaživa, a navrch ukradne splachovací záchody a pračky. Rusko není žádný zastánce a zachránce světového slovanstva, existuje-li vůbec něco takového, jak se lze mnohde dočíst. Právě naopak, jediné co umí – umělo po většinu své moderní historie, a pravděpodobně mnohem déle – je rozsévat hlad, zmar a beznaděj. Ne, zcela vážně, kritizujme a braňme se absurditám západním, a stejně tak kritizujme krutost, bezskrupulóznost, barbarství a amorálnost východní. Z tohoto pohledu není naše geografická poloha optimální. Vše je dnes hnáno do extrémů a tak politický střed pláče. Knihu rozhodně doporučuji.

los
los
08.02.2024 4 z 5

Murray už dřív bez pardonu pojednal o fenoménu masové imigrace i o zavilé identitární politice a nyní podrobně rozebírá multikulti rozklad západní společnosti optikou rasismu

současný tolerovaný fanatismus hanobení bílé rasy, zejména "patriarchátu cisheteronormativních bílých mužů", diverzita a inkluze v angloamerickém světě dostoupily na vrchní příčky demence (pobavila mne např. v základním školství doporučovaná "antirasistická matematická metodologie", podle níž je nebílým žákům uznán jako správný výsledek, že třeba dvě a dvě je pět, protože "to tak cítí" = racionalismus je rasistický, protože abstraktní logika je pro svou obtížnost elitářská a privilegovaná a upřednostňuje rozum před emocemi, že dvě a dvě jsou čtyři, to je jen kulturně podmíněná konvence, jež je součástí "hegemonického příběhu bílé rasy")

překvapivá čísla a informace o otroctví:
*v období 16. až 19. století odvlekli otrokáři z Afriky do Ameriky 10-12 milionů Afričanů, v naprosté většině se jednalo o Afričany prodané Afričany Evropanům
*Arabové odvlekli 11-17 milionů Afričanů, ale protože je hned kastrovali, nežijí dnes na Blízkém východě jejich potomci (na rozdíl od Ameriky)
*Berbeři z osmanských států Severní Afriky prodali Arabům do otroctví cca 1,3 milionů Evropanů
*dnes se otroctví praktikuje ve 3 afrických státech: Mauritánii, Ghaně a Jihosúdánské republice (v období 2014-2019 bylo krátce obnoveno i v Islámském státě)
*dnes se ve světě nachází v otroctví cca 40 milionů lidí !!!

jelikož se už i v Evropě pokoušíme "dekolonizovat umění" (ničení výtvarných děl, odstraňování soch, zakázaná literární díla a cenzura hudby), mám o západní kulturu vážné obavy

na závěr Murray klade výmluvnou otázku: kdyby byla západní kultura tak špatná, směřovali by všichni migranti k nám?


fénix56
fénix56
05.02.2024 5 z 5

Ráda čtu knihy od Douglase Murraye, protože nazývá věci pravým jmény. I když výraz "ráda čtu" není ten správný výraz. Číst si o tom, jak si Západ svými masochistickými tendencemi kope hrob, není lehké. Brát na sebe vinu za všechny hříchy světa je na pováženou. A bohužel dochází k neskutečným absurditám, jako je zavrhování takových velikánů, jako byl Shakespeare a dalších, u kterých se v jejich dílech hledají stopy po rasismu. A samozřejmě se tam najdou, podle hesla: kdo chce psa bít...

d.p.
d.p.
29.07.2023 5 z 5

Ke čtení této knihy mě nasměrovalo moje současné studium kulturní války. V knize jsem se dozvěděl, že kvůli mému postoji odpovídajícímu barvosleposti - lidí vnímám podle činů, bez ohledu na jejich původ, jsem z optiky dnešních progresivistů rasista.

Také jsem podle všeho utlačovatel, protože uznávám univerzální rovnost, kdy cením zuby pokaždé když se nějaká skupina povyšuje nad jinou a káže o své nadřazenosti, případně se někdo ponižuje a chová se sebedestruktivně. Což paradoxně oboje nejvíce dělají opět dnešní progresivisté. Absurdní hyperkorektnost a povýšování nad lidi rozdílného smýšlení je zdárný příklad.

Také jsem nejspíš člověk co zabraňuje pokroku, protože nesouhlasím s tím, když se plive na klady a přínosy západní civilizace a upřednostňuji logiku a empirii nad nízkými emocemi a ideologií.

Podle všeho brzy dopadnu jako můj pradědeček, který byl v 50. letech souzen za zločiny proti kolektivizaci, protože ani já nejsem ani v nejmenším fanouškem pokrytectví zvaného marxismus a jsem tak troufalý, že objektivní realitu považuji za každodenní skutečnost. Pokud se tato myšlenková epidemie rozšíří i k nám, asi mě nečeká příjemná budoucnost, protože kývat hlavou pokrytectví a sebemrskačské póze rozhodně neplánuji. 5 hvězd, doufám, že tak jako na západě neskončíme a trochu se děsím, že teď mě čeká čtení nějakého "pokrokového antirasisty", abych trochu více pronikl do myšlení těchto zvláštně narcistních lidí.

Hobo
Hobo
22.05.2023 5 z 5

Vidíme to dennodenně kolem sebe. Naštěstí závěr ukazuje světlo na konci tunelu.

McBerny
McBerny
29.12.2022 5 z 5

Čtěme a přemýšlejme. Než bude pozdě….

Autorovy další knížky

Douglas Murray
britská, 1979
2018  92%Podivná smrt Evropy
2021  88%Šílenství davů
2022  98%Na Západě zuří válka: Jak přežít v bláznovské době

Kniha Na Západě zuří válka: Jak přežít v bláznovské době je v

Právě čtených2x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce12x
Chystám se číst33x
Chci si koupit12x