Na západ od ráje

Na západ od ráje https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424489/bmid_na-zapad-od-raje-ltE-424489.jpg 4 147 32

Ráj série

1. díl >

3. vydání. „Když dinosauři vládli Zemi“ V tomto díle, vysoce hodnoceném čtenáři i kritikou, jí stále ještě vládnou. Vesmírná katastrofa, která před 65 miliony let ukončila éru praještěrů, se ve světě tohoto románu nikdy nestala. Vývoj obřích plazů pokračoval dál a vyvrcholil Yilané, nejinteligentnější a nejvyspělejší rasou na Zemi. Když jsou však její příslušníci příchodem doby ledové přinuceni překročit oceán, aby prozkoumali a kolonizovali rozsáhlý a neznámý kontinent, dojde k prudkému střetu s novým a divokým savčím plemenem, s nímž se dosud nikdy nesetkali. Tito savci chodí vzpřímeně, loví a používají primitivní kamenné nástroje – a zbraně Na západ od ráje je jedním z nejlepších výtvorů Harryho Harrisona. Příběh titánského střetu dvou zcela odlišných kultur vtáhne čtenáře do vzrušujícího děje jako vír maelstromu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

West of Eden , 1984


více info...

Přidat komentář

Rilian
06.04.2024 4 z 5

V poslední době jsem se dostal k několika knihám s tématikou alternativní historie. Při četbě jsem si uvědomil, že základ dobrého příběhu spočívá především v autorově schopnosti vytvořit uvěřitelné prostředí. Jinými slovy, navzdory všem nepravděpodobnostem v alternativních dějinách, musí čtenář uvěřit, že takový svět by mohl vzniknout. Z tohoto důvodu me kupříkladu vize Jana Kotouče o české koloniální říši nebo Leoše Kyši o česko-německo-romském pohraničí po roce 1989 neoslovily. Čtenář si zkrátka musí při čtení myslet, ano, pokud by se něco v historii mělo odehrát jinak, mohl by náš svět takto vypadat.
V případě knihy Na západ od ráje jsem tomuto světu rychle propadl. Autor při své snaze o vytvoření realistického portrétu pravěkého světa strávil dva roky pečlivým studiem a konzultacemi s odborníky. Souhlasím s uživatelem gaidzin, že postavy nejsou příliš propracované. Na druhou stranu si čtenář musí za prvné uvědomit, že předchozí knihy Harryho Harrisona nikdy nebyly postaveny na propracovaných charakterech, nýbrž zajímavém prostředí a čtivém příběhu, a za druhé, hlavním hrdinou je pravěký člověk, který o světě uvažoval jinak a poněkud jednodušeji. Navíc autor vše vynahradil promyšleným světem a popisy dinosauří civilizace.
Autor ve válce lidí a dinosaurů proti sobě postavil technologicky vyspělou, ale do značné míry rigidní civilizaci a primitivní, ale velice adaptabilní kmenovou společnost. Tím v podstatě potvrdil známý fakt přírodních věd o přežívání těch druhů, kteří se dokáží nejlépe přizpůsobit svému okolí.
Knihu vřele doporučuji všem fanouškům klasiky světové sci-fi, ale také všem milovníkům dobrých a napínavých příběhů. Kniha se čte velice rychle a ačkoliv je děj poněkud přímočarý, nudit se určitě nebudete. Čtenář si zkrátka musí uvědomit, co přesně čte a kdy a kým byla kniha napsána. Rozhodně v příběhu nehledejte filozofické dialogy nebo přirodo-technologické chyby. Tím si zářitek jenom zkazíte.

gaidzin
25.02.2024 4 z 5

Klasické oldskůlové sci-fi. Srážka vyspělejší kultury Yilané s lidskou je popisována na příběhu chlapce Kerricka a Yilané Vainté. Tady ale nejsilnější stránku knihy nehledejte. Postavy jsou ploché, nepropracované a veškeré případné vnitřní konflikty po nich sklouzávají jako voda po šupinách ještěra.
Co autor zanedbal na postavách, bohatě vynahrazuje na prostředí. Především kultura Yilané je velmi originální, od technologií, životního cyklu, stavitelství, rozdělení společnosti až po jazyk. Až jsem si říkal, že se docela těším, až si knížku přečte nějaký producent v Amazonu nebo Netflixu a udělá podle knihy špatný seriál.
Každopádně kniha za přečtení stojí, škoda, že druhý díl je momentálně nemožné koupit nebo půjčit. Snad to brzy někdo napraví.


alekis
27.01.2024 5 z 5

Ráj nečtu poprvé. Někdy je dobré, když se nedaří najít co zaujme, vrátit se ke starým dobrým zábavám a starým dobrým přečteným knihám.

Anotace napoví a komentáře též. Příběh je hodně rozsáhlý, ale jasně srozumitelný. Jazyky Yilané i Tanu jsou sice krkolomné, ale člověk se do nich časem vpraví docela bez nesnází. Geniální tah autora, který mnoho věcí nechal na čtenářích, aby si domýšleli a ve své fantazii konstruovali všechno kolem a kolem.

Takže nebudu popisovat děj, spíš chci zdůraznit drobnost. Je to tak, že pokud v reálném životě člověk prožil určitou dobu v cizí zemi, jednoznačně zčásti přijal - musel - tamní zvyky, jazyk, jídlo atd. Třeba se později opět vrátil domů, ale zůstalo v něm i to něco nové, co se naučil, na co si zvykl.

Kerrick, který byl jako dítě zajat dinosaury, vyrostl mezi nimi, přizpůsobil se jim, naučil se jejich jazyk, poznal je a do jisté míry i obdivoval. Přitom je nenáviděl! Vyvraždili jeho příbuzné a později se vydali cestou úplného vyhlazení lidí... Je potřeba si samozřejmě přečíst, zda se jim to podaří.

Ta rozpolcenost, kterou Kerrick pociťuje, není v knize příliš zdůrazněná, ale je tam. Z jedné strany absolutní nenávist, z druhé jistá sympatie a dokonce - s některými jedinci, vyvinuté přátelství.
První díl končí velmi dramatickou událostí, která ukáže vysoce vyvinutým Yilané, že primitivní divoši - ustuzou - dokáží věci nečekané a neskutečné. Ale dinosaurům pomáhá jejich nesmírně rozvinutá věda - boj rozhodně ještě nekončí!

Tuto trilogii vřele doporučuji, pokud se ovšem milovník sci-fi dokáže obejít bez cest vesmírem a bez mimozemšťanů. Všechno se odehrává na planetě Zemi, na kterou ale nedopadl žádný asteroid, a tak měli studenokrevní dinosauři možnost rozvinout se a stát se - skoro - pány světa.

Slůník
17.08.2023 5 z 5

Nedokážu posoudit, kolik z autorovy vize by nebylo v absolutním rozporu s vědeckým přístupem, ale vytvořil velmi zajímavý a propracovaný svět, který nutí čtenáře uvažovat o potřebě tolerance a života v souladu s přirodou.

petr_
14.05.2023 4 z 5

Námět je zajímavý, i když nevím, jestli ho lze počítat mezi sci-fi. Zajímavá je kultura ještěrů, která se vydala naprosto biologickým směrem, ačkoliv je pro mě nepochopitelné, že by to zvládla bez znalosti ohně a pochopení jeho důležitosti. Ale protiklad takovéto kultury a začínající kultury člověka s výrobou nástrojů jako protipól kultury, která přeměňuje biodiverzitu ve svoje nástroje na ovládnutí teritoria.
Kniha se mi dostala náhodou do ruky až teď a asi se podívám, po dalších dílech tohoto autora.

SalemJohn
27.04.2023 5 z 5

Čítal som to už pradávno, ale dodnes mi zostali na niektoré časti knihy živé spomienky. Teším sa, že si po rokoch dám repete a pridám aj ostatné dva diely, ktoré sa mi podarilo doplniť. Výborný kokteil sci-fi, s príchuťou alternatívnej histórie a štipkou fantasy. Uvidím ako u mňa zarezonuje toto dielko po rokoch, ale som si takmer istý, že nesklame. A kto to ešte nečítal, tomu prajem rýchlu nápravu, a trocha i závidím "to jeho poprvé".. :)

Rawen616
19.03.2023 5 z 5

Výborná záležitost. Hlavně skvěle vymyšlený národ, společnost a "technologie" inteligentních dinosaurů. Kniha nenudí a nenáročný příběh o lidském "domácím mazlíčkovi" v dinosauřím světě, který si ale uvědomí, že je na té "špatné" straně, uteče a začne svým bývalým trýznitelům dělat vrásky na šupinách, skvěle odsýpá. Když k tomu připočtu působivé popisy ještěřího světa, tak se divím, že tuhle knihu ještě nikdo nezfilmoval, protože je to takový drsnější Avatar.

Velice potěšil i slovníček, historie a dokonce ilustrace některých bizarních tvorů na konci knihy. Kdo by nechtěl obytného Ichtyosaura nebo smrtící ale roztomilou živou pušku kterou musíte krmit...

Arev122
13.03.2023 4 z 5

Napínavý děj sci-fi románu z jakoby doby pravěku. Dobrodruzný příběh člověka oproti dobře organizovaným a bojovným ještěrům. Jen mi vadila slova, ke kterým jsem musela hledat překlad na konci knihy.

PitoR
25.02.2023 5 z 5

Boj o holú existenciu!!!!!
„Lovec pozná, když někdo loví jeho.“

Dobrodružná science fiction, odohrávajúca sa na území dnešnej Severnej Ameriky. Prehistorickí ľudia (Tanu) tu zvádzajú neľútostný boj o holú existenciu s inteligentnou rasou dinosaurov (Yilané), ktorí využívajú technológiu založenú na rozsiahlych znalostiach genetického inžinierstva, pomocou ktorého upravujú rastliny i zvieratá. Tanu stoja v ceste ich rozpínavosti, preto musia byť vyhladení. Je tu však lovec Kerrick, ktorého Yilané ako maloletého zajali a mnohému sa od nich priučil, dokonca aj ich reči. Viac prezrádzať nebudem.

„Život je protiváhou smrti, jako je moře protiváhou oblohy. Když někdo zabíjí - jako by zabíjel sám sebe.“

Brožovaný výtlačok v českom jazyku, miniatúrny text na 640 stranách – snáď jediný nedostatok, ale za také detaily body nestrhávam. Moja prvá kniha od amerického autora Harryho Harrisona a som veľmi milo prekvapený. Na západ od ráje je úvodná časť trilógie Ráj. Bohužiaľ, po dvojke (Zima v ráji) i trojke (Návrat do ráje) akoby sa v antikvariátoch i kníhkupectvách zľahla zem, takže na pokračovanie si budem musieť počkať.

Jean-Paul
04.07.2022 4 z 5

Když jsem byl mlád (konec 90. let minulého století a začátek tohoto), tak jsem byl nadšeným čtenářem literárního žánru jménem sci-fi. Dílo spisovatele Harryho Harrisona mě však tehdy z nějakého mně dnes neznámého důvodu minulo. A musím konstatovat, že bohužel. Až nyní se mi do rukou dostala kniha Na západ od ráje, která vypráví o alternativní historii života na Zemi – meteorit nedopadl, dinosauři nevyhynuli a stávají se dominantní silou na planetě (díky pokročilému „genetickému inženýrství“, kterým si různými zásahy vyrábějí z živých tvorů nástroje, které potřebují, a to včetně svých měst). Konflikt přichází, když narazí na další houževnaté obyvatele planety – lidmi. Začíná tak napínavý příběh velké nenávisti, který čtenáře chytne a už nepustí. Mé první setkání s tímto autorem dopadlo velmi dobře a určitě nebude posledním, pustím se i do dalších dílů této série a určitě si vyberu i něco dalšího z jeho díla. (85 %)

jerisno
21.03.2022 5 z 5

Zajímavý Harrisonův pohled na alternativní vývoj života na Zemi. V době vydání této trilogie jsem od něho již něco znal (většinou z povídkových sbírek), ale ke koupi a následnému přečtení tohoto prvního dílu, mě přivedla hlavně velmi vyvedená obálka. Pro mě, milovníka pravěku a sci-fi, byl zobrazený válečník na mamutovi příliš silné lákadlo (narozdíl od obálky třetího dílu). Po přečtení a zjištění, že jde o velmi podařený příběh, jsem automaticky políčil i na díly zbývající. Celá série je dostatečně napínavá, propracovaná a jak je u Harrisona obvyklé i přiměřeně drsná.
Že může tato paralelní historie zaujmout i čtenáře o generaci mladší, jsem si ověřil, když jsem knihy půjčil své oblíbené, tehdy dospívající neteři na dovolenou k moři a vrátily se mi plné plážového písku. Takže je opravdu četla a jak mi později přiznala i s chutí a zaujetím.
Jedna z knižních sci-fi sérií, které mám opravdu rád a ve své knihovně si ji náležitě považuji. Celé trilogii přisuzuji patnáct (3 x 5) hvězdiček.

Predator3313
25.12.2021 5 z 5

Ze začátku jsem si nebyl jistý, co s toho vyleze, ale nakonec to byla super jízda!
Yilané jsou naprosto suprově vymyšlení a autor se tady opravdu překonal. Jen představa toho, že když něco potřebuju, tak si to nevyrobím ale vypěstuju je mega.

petrulka
27.09.2021 5 z 5

Když jsem začala číst tuto knihu, poměrně dlouho jsem měla pocit, že to byla chyba. Nedokázala jsem se vůbec dostat do atmosféry, Yilané pro mě byli nepředstavitelní, svým vzhledem, mluvou, prostředím, ve kterém žili, jejich hirearchie spletitá a uvažování nelogické. No samozřejmě, však to byli dinosauři :-) Poté, co jsem přijala tuto skutečnost, už to bylo jen ponořit se do děje na jeden nádech a vychutnávat. Mistrně napsané, napínavé, neotřelé. Moc mě bavily jejich vychytávky s genetickými úpravami rostlin a hlavně živočichů. Tendence fandit našim, tedy lidem Tanu je zřejmá, nicméně jak oni, tak Yilané bojující o život, o zachování vlastní existence, vzbuzují lítost z promarněné šance žít vedle sebe, jako lovci a pěstitelé. Mohli by. Ale ta nenávist..

Schary
19.09.2021 5 z 5

Zajímavá a super dobrodružná kniha. Tempo děje je strhující a nenudí. Pro mě velké překvapení!

frantisek6180
08.03.2021 4 z 5

Velmi cením originální námět knihy, něco podobného nemá moc konkurenci, na druhou stranu má děj někdy tendence být zbytečně natahován, aby pak byly některé zápletky na můj vkus až příliš rychle ukončeny. Jako celek ale zdařilé čtení!:-)

NicMocVládce
05.03.2021 5 z 5

(SPOILER) Lidi nejsou nejvyspělejší rasou a musejí se smířit s tím, že s nimi někdo zachází jako s podřadnými bytostmi. Yiliané jsou velmi vyspělá společnost, jiné tvory používají tak jako my přístroje. Vládnou samice a to dost nesmiřitelně, i jejich vlastní samci jsou pro ně podřadnými bytostmi dobrými jen pro tu jednu věc. Přesto když se do jejich držení dostanou dvě děti děvče a chlapec, tak po prvotním pohrdání chlapcem, nakonec právě jeho nechají přežít a udělají si z něj jakéhosi domácího mazlíčka.

Čte se výborně, alespoň mě sedí styl vyprávění. Plánuji se k ní v budoucnu vrátit a mrknu také na jiné knihy autora.

Luigi1
20.02.2021 5 z 5

Velice zdařilé pojetí tématu.Moc se mi děj líbil četl se sám.Bylo v něm hodně zajímavého a poučného.

Shashlick
03.01.2021 4 z 5

[SPOILER] Zajímavý svět i příběh. Jen mi trochu vadilo, že civilizace murgu a hlavně jejich genetické výtvory se hodně podobaly těm reálným lidským. Autor mohl přidat více fantazie po této stránce.
Dodatky s popisem historie byly spíše matoucí a kniha by se klidně obešla bez nic. Do dalších dílů trilogie se nepustím.

romusak
10.12.2020 5 z 5

Před pětašedesáti miliony lety jsme čekali, že přijde ten meteór, ale on nepřišel.
Tím pádem (nepádem), přežili nejen motýle a savci ale i dinosauři, z nichž se vyvinuli inteligentní ještěři.

Tato Harrisonova trilogie (Na západ od ráje, Zima v ráji, Návrat do ráje) vypráví příběh tanu Kerricka, který byl byl i Yilané a o střetu civilizace ještěrů (Yilané) s pravěkými lovci (tanu).

Trilogie Ráj patří k mým, od prvního přečtení nejoblíbenějším.

"Snášet bídu dokáže každý, málokdo se však vyrovná s blahobytem" rčení Tanu.

sarka9190
15.08.2020 5 z 5

Za mě úžasná dobrodružná knížka. Narovinu, moc dobrých knížek na téma dinosauři vs lidi není. Kniha pro mne byla jedno velké dobrodružství a vzhledem k věku knihy si užívám to jemné kultivované vyprávění. Žádný složitý dej, přesto budoucnost hrdinů není jistá a kniha Vas nutí držet palce až do konce. Šťastného, hořkého?