Na východ od ráje

Na východ od ráje https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30596/bmid_na-vychod-od-raje-emS-30596.png 5 1972 331

V obsáhlé rodinné kronice, zahrnující události od války Severu proti Jihu až po první světovou válku se autor nechal inspirovat biblickým příběhem Kaina a Ábela. Děj se odehrává v údolí Salina v Severní Kalifornii a román je pohledem do lidského nitra dvou bratrů. Kniha byla úspěšně zfilmována.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

East of Eden , 1952


více info...

Přidat komentář

Anikkk
13.02.2024 4 z 5

Je to tá z tých hrubých kníh...trocha som sa jej bála, ale po začítaní, som ju "zhltla" za 2 dni.
Za mňa palec hore. Bavilo ma to.

jopp
17.12.2023 5 z 5

Od knihy jsem měla vysoké očekávání, které se zcela naplnilo.
Zhruba první polovinu knihy jsem se nořila do prostředí a charakteru postav, v druhé polovině začala opravdová jízda, kdy už jsem s postavami žila. Nebyla to jízda jako ve Formuli 1 po závodním okruhu, ale pomalá jízda starou Fordkou přes krajinu Kalifornie se všemi jejími krásami a záludnostmi. Řidičem byl Cal, který - někdy omylem, někdy úmyslně - vymetal kdejaký příkop, vedle něj seděl Adam a se zalíbením hleděl na druhého syna Arona sedícího vzadu kochajícího se okolím a přehlížejícího vše, co mu nezapadalo do jeho představ... Vedle Fordky klusal kůň a na něm fantastický Lee, který občas pomáhal vytáhout Fordku z výmolu, občas jen stál opodál a napjatě pozoroval, jak si posádka Fordu s poruchou poradí...
V příběhu najdete skvěle vylíčené charaktery postav, nespočet myšlenek, poznání a prozření... jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla.


Kllara
28.11.2023 5 z 5

Na východ od ráje je čtivá kniha se skvělým poselstvím. Moc se mi líbilo, jakým způsobem autor zachytil nitro všech postav včetně jejich barevné palety citů a myšlenek. Je zde opravdu zachycená lidskost ve své ryzí podobě, a také spoustu moudrých myšlenek, nad kterými nezbývá než se zamyslet.

kayu
29.10.2023 5 z 5

Když jsem knihu poprvé vzala do ruky, překvapila mě její tloušťka a bála jsem se, že mě bude nudit. Nakonec se z ní však vyklubala jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla a při čtení posledních stránek jsem byla smutná z toho, že už jsem u konce. V knížce je spousta hlubokých myšlenek, které jsem si poznačila, abych se k nim mohla v budoucnu vracet.

"Pyšníš se svou ranou? Připadáš si tím velký a tragický? Tak se nad tím zamysli. Třeba hraješ nějakou roli na ohromném jevišti, ale hraješ ji jenom sám pro sebe."

alex.zao
25.09.2023 5 z 5

Silné a hluboké dílo zkoumající rodinné vazby a boj mezi dobrem a zlem. Příběh se odehrává v krásné kalifornské krajině a představuje nám komplikované postavy, které čelí svým vnitřním démonům a svým vztahům s ostatními. Steinbeckův jazyk je nádherný a jeho postavy jsou neskutečně autentické. Tato kniha není jenom o historii jedné rodiny, ale také o lidské povaze a morálce. Doporučuji všem, kdo mají rádi hloubavé romány plné emocí.

orson
23.09.2023 4 z 5

Dlouho jsem měl tento román v seznamu na přečtení, letos jsem se do něj konečně pustil, protože Steinbecka mám rád. Ale popravdě přišlo mi to trochu takové pomalejší, ucourané. Ale určitě na autora nezanevřu a časem si přečtu něco dalšího.

Friedulka
22.08.2023 5 z 5

Variace na starozákonní příběh o Kainu a Abelovi. Jedna z nejlepších knih!
Jméno Cathy jen tak nezapomenete.

PetK
18.08.2023 5 z 5

Ke klasice jsem měla ten typický vztah, který v nás vypěstovali ve škole - nějaká povinná nuda. O to víc jsem byla překvapená tím, jak ta "nudná klasika" může být skvělá. Obsáhlý, místy snad až rozvleklý román mi velmi vyhovoval v audio podání skvělého Pavla Rímského. Vykreslení postav, vztahů, prostředí... Když přičtu pozitivní překvapení, nemůžu hodnotit jinak než plným počtem.

Radimka
16.08.2023 5 z 5

TOP 10! Světový literární skvost. Tohle napsal skutečný mistr. Určitě si musím přečíst ještě jednou.

Ilmatar
06.08.2023 5 z 5

Schrustal jsem jako audioknihu a přinejmenším se pěkně poslouchala.

Pozor, pro někoho spoiler:
Steinbeck se ve své knize zaobírá otázkou dobra, zla a dědičného hříchu, aby ukázal, že člověk má svou zodpovědnost své činy ve svých rukou. Timšel, hebrejské slovo, kterým reinterpretuje biblcký příběh Kaina a Ábela a dochází k závěru, že hřešit mlžeme i nemusíme. Je to jenom na nás. My jako lidé máme tuto zodpovědnost ve svých rukou.

Květ
05.08.2023 5 z 5

Krásná nadčasová kniha propracovaná do detailu, skvěle vykreslené charaktery postav, prostředí, bohatost myšlenek, úžasný čtenářský zážitek. Příběh o lidech, jejich nedokonalostech, vztazích, emocích, o tom že nic není jen černé a bílé a dobro a zlo se prolínají. O tom, že máš možnost volby. Můžeš. Timšel. Při čtení jsem si mnohokrát povzdechla... proč dnes už tak nikdo nepíše...

EEEAAA
30.07.2023 5 z 5

Kultovní dílo mého oblíbeného spisovatele, povinná jízda každého byť jen trochu vzdělaného člověka. Zfilmováno také výborně, ale je to jen část příběhu ságy jednoho rodu.

jfialova
15.07.2023 4 z 5

Kniha zachycuje životní příběh Adama Traska od jeho dětství až po jeho smrt. Děj je zasazen do amerických reálií na přelomu 19. a 20. století, tedy do doby turbulentních historických událostí. V knize se mihne i sám autor jakožto jedna z okrajových postav příběhu. Možná proto na mě kniha působí trochu idealizovaným dojmem, protože postavy mi přijdou příliš sečtělé a zásadové. Nevím, ale nepřijde mi reálné, aby americký farmář té doby četl filozofická díla a dlouhosáhle o nich přemýšlel a debatoval se sousedy. Myšlenky jsou to samozřejmě zajímavé a dávají knize další rozměr, ale přijde mi to trošku mimo realitu, když to srovnám třeba s životem svých prarodičů, kteří žili a pracovali v podobných podmínkách a měli úplně jiné starosti (tedy ještě v době před kolektivizací, pak už to samozřejmě moc srovnávat nelze). Přesto je kniha dobrá, lze v ní najít spoustu zajímavých paralel, zejména odkazujících na Bibli a další klasická díla.

konicekbily
06.06.2023 5 z 5

Dokonale vymyšlený a do detailu propracovaný příběh dvou amerických bratrů zasazený do americké reality před více než sto lety. Autor musel mít vše poskládané než začal psát. Popis prostředí, vylíčení postav navazující děj a hluboké myšlenky, které zapadnou do paměti a v ní zůstanou.

smazenaryba
24.05.2023 5 z 5

Strhujúce, emotívne, hlboké. Ako najväčší klad považujem veľmi prirodzený, nesilený dej, ktorý, podobne ako aj v autorových dalších dielach, plynie ako život skutočný a teda nenasleduje umelú trajektóriu, ale dramaticky stúpa a klesá veľmi rôznorodo. Prirodzene, v závere má svoje naplnenie, no to nepôsobí ako koniec príbehu, ale len ako pozastavenie v živote, ktorý kdesi plynie ďalej, ako rieka.

Arisu3
21.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Já tak nerada píšu recenze, na druhou stranu u oblíbených knížek chci mít aspoň pár řádků než to zas všechno zapomenu - takže čas na velmi chaotický rant nad postavami.

Tyhle dumací knížky plné rozvah nad dobrem a zlem s vývojem charakterů jsou prostě nejlepší. Když jsem se dočetla, že to je založeno na biblickém příběhu, tak nějak jsem očekávala, že Charles prostě Adama zabije a *the end* už ne s tím, že se celá knížka otevře dalším postavám a život půjde dál, kdy se každý musí vypořádat s následky svých rozhodnutí jako v normálním světe. A jak jsem měla raději mladšího Adama, jak stárli, tak se oblíbenství překlopilo k Charlesovi, který nebyl slepý vůči zlu kolem sebe a ve svém nitru. Žil dobrý a spokojený život? Asi těžko, ale žil život stejně jako činil svá rozhodnutí.
S další generací se Kain/Ábel paralela ještě více rozvíjí a komplikuje. Kdo je kdo z obou bratrů a kdo učiní jaký hřích je zřejmé, ale vztah mezi nimi je rozdílný (tak ještě aby ne, když jedni mají za otcovskou figuru Cyruse a druzí Leeho). Teda já bych si mezi svým duševně-čisťounkým-nábožensky-fanatickým synem a synem s penězi vybrala jinak, ale tak, chápem. Vybere si jedinou věc, kterou mu Caleb nemůže dát. A i přes svůj hřích (já to jako stoprocentní hřích nevidím, u Árona to bylo dobrovolné rozhodnutí plynoucí z omezené mysli, která nedokáže pochopit věci mimo svůj světonázor... tak z toho holt bude dobrovolná kulka v hlavě, navíc i Adam na tom měl velký podíl - nic svým synům neřekneš, přestěhuješ se do města, kde jejich matka žije a čekáš, že to nezjistí??) měl Caleb díky rozdílné výchově a lepšímu chápání svého nitra stále možnost změnit svůj osud a zvolit si svou vlastní cestu, která nebude plná sebedestrukce.

Ač jsem Adama a Árona nemusela, tak se mi líbilo, že nám byly ukázány jak dokonale lidské postavy s dobrými i špatnými vlastnostmi, tak i opačné extrémy - na jednom pólu byla Cathy/Kate jako čiré zlo, na druhém zase právě ten Adam a Áron, kteří nedokázali pochopit skutečný život a všechno si romantizovali (pak otázka, zda je to symbol čistoty a nebo zda už je to hází někam do šedé zóny, ale špatně se porovnávají s postavami ve středu, když jsou tak odtrženi od reality... navíc, Cathy nevidí dobro, ti dva nevidí zlo - takže protipóly a tečka). Pak měl člověk ty postavy ve středu jako Leeho, Caleba, Abru, Charlese, Samuela a další podstatně raději. A celkově Hamiltonovi byli skvělí, už jen kvůli příběhu s maminkou a pilotem ta knížka musí dostat plný počet hvězdiček.

sgjoli
21.05.2023 4 z 5

Titul Na východ od ráje jsem už nějakou dobu měla koupený jako audioknihu, ale dlouho jsem otálela s tím se pustit do poslechu - provedení audioknihy má něco přes 34 hodin. Nakonec jsem se do knihy přeci jen pustila a byl to tedy skutečně velký zážitek!
Je to velký román nejen svým rozsahem, ale i svým obsahem. Zaměřuje se na několik generací 2 rodin žijících v americkém městě Salinas. Autor tu sleduje drsný život farmářů, ale také se noří do zákrutů mezilidských vztahů - rodinných (vztahy mezi manžely, silně pak vztahy bratrské) i přátelských. Silným tématem tu je pak o možnostech rozhodnout se, kým člověk je. Je předurčen osudy svých předků? Nese si člověk rodinné kletby i v sobě? Jsou vzorce chování a životní předurčenost něco, co člověk získá, nebo se může rozhodnout a třeba ty zažité vzorce měnit?
Určitě jsem spoustu věcí, kterými se Steinbeck v knize zabývá, ještě pozapomněla. Ale těch témat tu je hodně, že by to snad vydalo i na další samostatné knihy.
Tahle kniha je mnohovrstevnatá a mne fascinuje, jak Steinbeck dokázal všechno ukočírovat, aby se mu to nerozpadlo. Řada témat, hodně postav s rozmanitými a složitými osudy, osudy postav mezi sebou dost propletené... kniha je to hodně hutná a obsáhlá, ale nevynechala bych z toho jediné slovo. Příběh obsahuje řadu velmi silných a působivých dialogů - to autor uměl výtečně.
Audioknihu jsem poslouchala v interpretaci Pavla Rímského, který na tomto díle odvedl obrovský kus poctivé práce. Smekám pomyslný klobouk. Já jsem z toho nadšená.
A proč nehodnotím na plný počet hvězd? Šetřím si to. Málokdy u beletrie, kterou poslouchám jako audio, mám chuť číst potom i v tištěné podobě, ale tady si to tištěné budu chtít přečíst určitě. A moc doufám, že v tištěné podobě to na mne zapůsobí ještě víc. A že si to ještě víc užiju. A že tak budu moc zvednout hodnocení na plný počet. Je to monumentální dílo, které určitě za tu pozornost stojí. Jako z této klasiky jsem opravdu na větvi. A věřím tomu, že mi při poslechu kvůli mé děravé poslechové paměti některé skvostné detaily unikly.

martin_aston
08.04.2023 5 z 5

Téma dobra a zla, spracovaná iným štýlom, ako o ňom pojednávajú ruskí spisovatelia. Kultúrne pre nás rozhodne bližšie (napriek tomu, že USA). Pre mňa opätovné potvrdenie, že mentálne patríme na západ, nie na východ (aj keď mnohí ľudia na Slovensku to pocitovo vnímajú inak).
Kniha sa mi veľmi páčila. Obsahovo hlboká, opisne krásna (aj keď v opisoch napr. na Tolstého Vojnu a mier podľa mňa nemá), občas hrejivo zábavná, s kopou myšlienok na reflexiu. Odporúčam k nej mať prečítanú 1. knihu
Biblie - Genesis, aspoň prvé 4 kapitoly. A ideálne aj prednášky profesora Jordana Pettersona na danú tému (stvorenie sveta, Kain a Ábel).
Čítal som po česky aj po slovensky. Český preklad je lepší, ale tentokrát naozaj iba o máličko. Slovenský preklad je tiež vynikajúci, ale väčšia jazyková bohatosť češtiny sa jednoducho prejavila.
Takže, milý spolučitateľ, ak chceš vedieť, či máš knihu čítať, odpoveď je: "Timšel!" Nebudeš sklamaný.

KatyM.
30.03.2023 3 z 5

Asi půjdu proti proudu, ale z knihy jsem úplně nadšená nebyla a trápila se s ní.

Pavlína197
01.02.2023 5 z 5

Tento román je opravdová čtenářská lahůdka.