Na vlnách dějin: minulost, přítomnost a budoucnost českého dějepisectví

Na vlnách dějin: minulost, přítomnost a budoucnost českého dějepisectví https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445480/bmid_na-vlnach-dejin-minulost-pritomnost-YX4-445480.jpg 4 2 1

Kniha reprezentuje soubor autorových studií, v nichž se v posledních dvou desetiletích z mnoha úhlů a perspektiv věnoval problematice především české historiografie. Vedle metodologických studií, jež se zaobírají tragickým koncem české poznámky, interpretováním morových epidemiemi či husitské revoluce se v knize nacházejí texty zkoumající pojetí národních dějin Jana Slavíka, historickou paměť ve středověku i moderní paměť ve vztahu k holokaustu a totalitním společnostem. Samostatnou kapitolu knihy tvoří zamyšlení o stavu českého dějepisectví a jeho perspektivách či o nedozírných škodách, jež by pro českou společnost znamenala rezignace na uvědomování si a reflexi vlastní minulosti. Poslední část knihy zahrnují biografické črty významných historiků, kteří zásadním způsobem ovlivnili moderní historické myšlení (Fernand Braudel, Georges Duby, Bronisław Geremek, František Graus).... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Argo
více info...

Přidat komentář

jakub2199
29.09.2020 3 z 5

Kniha jež si možná neprávem vysloužila mé hodnocení vlastně ani není knihou v úzkém slova smyslu. Jde o soubor autorových textů. A přesto, že tématická variabilita se zprvu jevila zajímavě i tak nezabránila tomu, jak na mě "kniha" zapůsobila. Měl-li bych to shrnout tak by to bylo zamyšlení nad problémy o jejichž existenci jsem neměl sebemenší ponětí a navrhující řešení, které mi nic neříká a vlastně mi na tom ani nezáleží.
Ta trochu drsná slova je nutné dát do kontextu. Jde o knihu od historika a o historii, ale bohužel musím konstatovat, že rozhodně pro historiky. Nevím jestli si autor dával za cíl oslovit i širší čtenářskou obec, ale pokud dal, tak rozhodně neuspěl. Tedy minimálně u mě ne. Minimálně polovina kapitol mě doslova nezaujala a nezajímala. U zbytku jsem váhal. Vysloveně se mi líbila jen dvě témata a to Tragický konec české poznámky a Georges Duby a středověká mentalita - a myslím, že hlavním důvodem je jejich přesah mimo úzkoprofilovanou historii, jak si ji autor vytýčil.
Pro historiky možná zajímavá kniha, zde rozhodně spekuluji, za mě spíše k prolistování
i když pro hltavého čtenáře mohu doporučit kapitoly o historicích a úvahy metodologické. Ostatní snad ani nemělo smysl číst.

Štítky knihy

dějepisectví, historiografie

Kniha Na vlnách dějin: minulost, přítomnost a budoucnost českého dějepisectví je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst13x
Chci si koupit1x