Na vlastní kůži

Na vlastní kůži https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360344/bmid_na-vlastni-kuzi-PPH-360344.jpg 4 95 33

Poutavé dobrodružství, jehož autorem je zkušený novinář a osvědčený autor, popisuje skutečnou událost, kterou bychom dnes mohli nazvat humanitární misí. Na počátku 19. století se španělský král na doporučení lékařů rozhodl vypravit do zámoří expedici, jejímž cílem bylo rozšířit právě objevenou vakcínu proti černým neštovicím v Americe a na dalších územích a zbavit tak tamější obyvatelstvo ničivé nemoci. Součástí námořní výpravy byli lékaři, ale i dvaadvacet dětí a mladá žena, která o ně pečovala. Právě Isabel se stává hlavní hrdinkou příběhu a její nevšední osud, schopnosti, krása i odvaha udrží čtenáře v napětí do poslední stránky.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

A flor de piel , 2015


více info...

Přidat komentář

Atara16
01.03.2023 3 z 5

Krásná obálka, zajímavé téma - až na to že se celá kniha táhne a nepodařilo se mi začíst se. Škoda.

lilkys
06.11.2022 3 z 5

Historické romány mám ráda, ale tento se četl trochu těžkopádně. Dozvídáme se o dětství Isabel, počátcích lékařských očkovacích pokusů a atmosféře 18./19.st, ale je to všechno zamotané a chaotické. Samotný průběh výpravy a to, že se očkovací látka musela přenášet z dítěte na dítě je velmi kontrovezní a zajímavé, tato část mě velmi bavila. Bohužel to nemůžu říct o celé knize. Někdy se mi zdálo, že místo aby se autor věnoval ústřednímu tématu, tak skákal z osobních životů postav do politiky a zas k expedici. Kdyby si vybral jedno a držel se toho, bylo by to dle mého názoru mnohem lepší.
No, znovu už si ji určitě nepřečtu.


Zirvith
08.10.2022 3 z 5

Číst tuhle knihu bylo docela utrpení. Téma je sice zajímavé, nejvíc mě zlákalo prostředí - lodě, moře, dobrodružství, 18.-19. století. Ale netušila jsem, že celá kniha bude podrobně popisovat jakousi očkovací expedici, o níž jsem v životě neslyšela. Celé je to jen o očkování. Takže knihu jsem četla víc jak měsíc a ne a ne ji dočíst. Minimálně do poloviny byla extrémně nudná, ale v poslední čtvrtině se naštěstí četla už o něco lépe. Každopádně obdivuju, jak někdo dokázal tak podrobně sepsat příběh celé expedice, a zároveň jsem ráda, že jsem se dozvěděla i něco nového z historie. Ale nejvíc se mi na knize líbila obálka.

angelak
18.08.2022 2 z 5

Zajímavé téma - ale kniha mě nebavila a v polovině jsem odložila - za mě zklamání.

11zuzik
23.07.2022 3 z 5

Zajímavý příběh o očkování proti pravým neštovicím, který je založený na skutečných historických postavách. Hlavní postavy Isabel a Balmis pěkně vykreslené. Nějaké pasáže jsou ale na můj vkus moc zdlouhavé a někdy jsem se do čtení musela nutit. Celkově ale fajn historický román.

Saela
21.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Pro mě kniha byla strašně zajímavá. Zpočátku jsem se motala v liniích postav, rozdělení kapitol nemělo žádný řád, prostě pár kapitol o Isabel, pár kapitol o Balmisovi, sem tam se prdla kapitola o Salvanym. Prostě čtenář musel dle pár vět poznat, o které postavě se aktuálně píše.

Bavila mě linie o Isabel, kdy se z chudého děvčete vytáhla přes porodní bábu, služebnou, ředitelku sirotčince až na loď s expedicí a poté dostala práci v nemocnici. Bavil mě příběh obou lékařů a bavil mě i vývoj vakcíny a nápad, jak vakcínu dopravit po celém světě. Vesměs mě kniha bavila, protože byla dle skutečnosti a dozvěděla jsem se něco o černých neštovicích.

Souhlasím s tím, že tam byly sem tam protahované pasáže, kdy jsem se musela do čtení přemlouvat. Naopak oceňuji to, že tam nebyly detailní popisy nějaké lodního deníku (myšleno jako rozpis dne). Zároveň se mi moc líbilo i nahlédnutí do dané doby, zobrazení rozdílu chudí vs bohatí a vyobrazení měst (které nebylo zbytečně zdlouhavé a autorův popis byl pro mě dostačující). Bylo to jak na houpačce. V jednu chvíli jsem nemohla odtrhnout oči, v druhou zase čtení šlo hůř. Co oceňuji je, že kapitoly byly pekně krátké. Tedy na 2-3 listy a další kapitola. Snadno se končilo se čtením, kapitola zabrala jen pár minut.

Já dávám plný počet hvězd, protože i když byla kniha chvílemi nudnější, pořád je to kus naší historie, která pro mě byla velice čtivě napsána, a i když si autor určitě přikrášlil různé pasáže, pořád se musel držet nějaké historické linie. I v historii jsou nudné chvilky, které není možné opomenout (vzpomeňte si na takový děják :D). Můj obdov patří všem účastníkům expedice, hlavních hrdinů až po sirotčí děti. A také autorovi, který napsal takovou knihu tak, aby bavila.

1casper
10.07.2022 2 z 5

Knihu jsem si pořizovala s nadšením, zdravotnické téma mě zajímá.
Tady se jedná o skutečnou událost, kdy se jedná o první úspěšné očkování proti epidemii černých neštovic.
Hlavní hrdinové Balmis a Isabel jsou skutečné historické postavy.
Dokonce hlavní hrdinku Isabel Zendalovou uznala WHO za první zdravotní sestru, která se účastnila světové zdravotnické mise.

Jenže druhá půlka knihy byla únavná, imrvere totéž, nic nového. Prakticky jsem ji tak nějak přeskakala. Škoda no.

mone
13.04.2022 4 z 5

Ačkoliv tenhle žánr úplně nevyhledávám, líbilo se mi to moc.

Pavouček2
18.10.2021 2 z 5

Líbilo se mi, že je to na základě skutečnosti. Dozvěděla jsem se o počátku vzniku očkování, jak se vůbec očkovalo, jaká logistika byla potřeba. Ale že by to očkovací odpůrce přesvědčilo o očkování si nemyslím, zas tolik informací tam nebylo. Čekala jsem víc podrobností o plavbách, každodenních činností, kdy bych se víc seznámila s dětmi, doktory, Isabel, cokoli, co by mě do příběhu vtáhlo, to se nestalo a poslední třetinu knihy už jsem jen prolistovala.

Kaja1
22.08.2021 4 z 5

Tak to bylo velice zajímavé čtení, zvlášť v dnešní době, kdy se vedou diskuse zda očkovat nebo ne. Skláním se před lidmi, kteří obětovali svůj osobní život, aby dokazali bojovat za svou věc. Překvapila mě osvícenost církve, bez které by očkování nebylo zdaleka tak úspěšné.

Kenan
20.05.2021 5 z 5

Za mně jasných 5 hvězdiček. Isabel a Balmis, skutečné historické postavy, jejich výprava šířící první očkování a boj proti pravým neštovicím, které zabíjely lidi nebo způsobovaly jejich znetvoření celé 2 století. Kniha nepatří k oddechové literatuře, ale jistě si zaslouží pozornost. Je nejen zajímavá a poučná, ale bavilo mně i její čtení. No a jak už tady někdo napsal, měly by si ji přečíst matky-bojovnice proti očkování.

Mo-nička
02.01.2021 3 z 5

Kniha o expedici do Jižní Ameriky a Asie, která měla za úkol proočkovat místní obyvatele nově objevenou vakcínou proti neštovicím.
Autor čerpal ze skutečných událostí tzv. Balmisovy expedice.
Hlavní hrdinku knihy Isabel Zendalovou prohlásila WHO za první zdravotní sestru, která se účastnila světové zdravotnické mise.
Určitě stojí za to si knihu přečíst.

sirojezkin
31.05.2020 3 z 5

Poučný román o epidemii neštovic a expedici, které se účastnila i vyjimečná žena, hlavní hrdinka knihy. Je to historie, kterou by měl určitě každý znát. Krásně napsáno.

Gi-Gi
13.05.2020 3 z 5

Tak úplná oddechovka to není, ale velmi přijatelná verze seznámení se s dějinami lékařství.

Arev122
26.12.2019 5 z 5

Románové zpracování expedice na potlačení černých nestovic v Jižní Americe. Zajímavě a poutavě napsané dle skutečných událostí, ale zabalené do románového čtení.

Danago
28.07.2019 5 z 5

Knížka mě velice mile překvapila. Drží historických faktů a popisuje počátky očkování ve španělském impériu v počátku 19. století. Expedice a zachování vakcíny , na mě udělala velký dojem. Nic takového jsem ani netušila. Vše je velice dojemně, lidsky a hodně věrohodně popsáno. Kniha je poučná a zábavná zároveň a takové knihy mě baví. Příběh mě vzal za srdce a vyvolal hodně emocí. Isabela měla moje velké sympatie.

orinka3
25.05.2019 5 z 5

Docela mě to i rozčílilo. Záslužná cesta, na jejímž konci měli být lidé očkovaní proti tehdejšímu postrachu, pravým neštovicím. Když si uvědomím, jakou užitečnou misi ti lidé vykonávali a s jakým přijetím se kolikrát setkali! Nejenom, že museli mít představu, jak všecko správně načasovat, zorganizovat, ale navíc pak na místě samém bojovat s lidskou nečestností a zištností. Nevděk, pověrčivost, ale na druhé straně, to uznávám, ušlechtilost a velkorysost v postkytování zázemí i konkrétní pomoci. V hlavních rolích je španělský lékař Balmis, který se vlastním úsilím z malých poměrů vypracuje ke špičkové medicíně. Jako člověk není příliš sympatický, pro svůj ideál nevidí lidi kolem sebe, ale spíš celé lidstvo, kterému může přinést spásu pomocí očkování živou vakcínou. Jejíž uchování vymyslil. Pak je zde Isabela. Původně nevědomá, chudá dívka, která se po klikatých cestách života ocitne po jeho boku jako nepostradatelná síla. Bez ní by mise úspěšná nebyla. A pak je tu lékař Salvany. Ačkoliv sám není zdravý a ví, že ho cesta ohrožuje, přesto dává zbytky svých sil v touze uzdravit co nejvíce lidí. Děti, bez kterých by vakcinace vůbec možná nebyla, si zaslouží hlubokou poklonu. Jsem ráda, že se mi rozšířily obzory, poněvadž až dosud jsem si myslila, že jediné očkování proti pravým neštovicím objevil Jenner.

Acquenta
27.01.2019 3 z 5

Pěkný příběh, který by si měly přečíst všechny ty matky, které jsou odpůrkyně očkování :)

hanap
18.01.2019 3 z 5

Zajímavé, pokud se kniha držela faktů bylo to strhující čtení, škoda že to nevydrželo po celou dobu. Místy to byl hrozný balast. Čtyři hvězdy za to obrovské úsilí lékařů a jejich pomocníků zbavit lidstvo tak zákeřné nemoci.

Zuuuza
11.01.2019 5 z 5

Ačkoliv jsem v knize narazila na pár okamžiků, při kterých mi přišlo, že by si některý detail zasloužil víc pozornosti na úkor vycpávkových detailů bez většího významu pro děj, líbila se mi kniha především tématem a poctivostí zpracování dobových záznamů.
Doporučuji jako studijní materiál odpůrcům očkování, kteří věří, že očkování vzniklo proto, aby bylo na internetu o čem psát.