Na viděnou v Havaně

Na viděnou v Havaně https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509805/bmid_na-videnou-v-havane-SMJ-509805.jpg 4 42 13

Havana, 1958. Dcera cukrového barona, devatenáctiletá Elisa Perezová, jež je součástí kubánské smetánky, žije stranou rostoucích politických nepokojů - dokud si nezačne tajnou aféru s vášnivým revolucionářem… Miami, 2017. Marisol Ferrerová, novinářka na volné noze, vyrůstala na romantických příbězích své babičky Elisy, která byla během revoluce spolu se svou rodinou donucena uprchnout z Kuby. Elisiným posledním přáním bylo, aby Marisol rozptýlila její popel v její rodné zemi. Po příjezdu na Kubu Marisol čelí kontrastu mezi tropickou, nadčasovou krásou Kuby a nebezpečnou politickou situací. Když se na světlo dostane hluboko pohřbená minulost její rodiny a Marisol se zamiluje do muže s řadou tajemství, nezbývá jí než za pomoci babiččiny minulosti pochopit, co znamená skutečná odvaha.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Jota
Originální název:

Next Year in Havana , 2018


více info...

Přidat komentář

blebuska
16.03.2024 4 z 5

Smutný vhled do života na Kubě, jsou věci, které se ani po letech nemění... Každopádně kniha stála za to a jsem ráda, že jsi si ji mohla přečíst...

Barbora412
13.03.2024 5 z 5

Kdo hledá romantiku, bude zklamán. Kdo chce poznat reálný život na komunistické Kubě, tomu ho tato dobře napsaná kniha objektivně ukáže.


Szilvia1
12.02.2024 4 z 5

Příběh Marisol,která po smrti její babičky Elisy odlétá do Kuby,aby splnila její poslední přání,je pěkná ale zárověn i smutná.Zistí ale,že ta doba se nezměnila ani ted,je stejně tak krutá jak to bylo i v minulosti.Trošku pomalejší rozjezd příběhu ale pak se knižku nedalo položit.

Joyce24
20.12.2023 4 z 5

Zajímavý ale hlavně smutný příběh ze současné Kuby, ale také z Kuby v roce 1958 v období revoluce. Příběh Marisol, která přilétá na Kubu, aby tu rozptýlila popel své babičky Elisy, která musela před mnoha lety Kubu opustit a která zde prožila svoji osudovou lásku k revolucionáři. Nikdy jsem vlastně nečetla žádnou knihu z prostředí Kuby, proto to bylo pro mě i poučné, co se týče poznání poměrů tehdy a dnes na Kubě.

Fidibus
14.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Velice silný příběh, který zároveň osvětluje kubánskou revoluci. Jsou tu 2 časové linky - babička Elisa, která prožívá velkou lásku s tragickým koncem k jednomu z revolucionářů a nakonec s rodinou uteče kvůli revoluci z ostrova. A současnost, kdy její vnučka Marisol přijíždí s jejím popelem seznámit se se zemí, se kterou vyrostla v cizině. Postupně odkrývá babiččin příběh, zároveň se zamiluje, také do revolucionáře. Zjistí, že na Kubě není svoboda a pro nic bezpečno, ale naštěstí je zachráněna. A ne sama. Kým, toť zajímavá pointa.
Zajímavé pocity lidí, kteří museli svou zemi opustit a žijí starou Kubou, naopak ti, kteří tam přežívají.
Pěkný a originální příběh, doporučuji.

intelektuálka
31.10.2023 4 z 5

Sejdeme se v Havaně ....

Až na dalekou Kubu jsem se vypravila za příběhem ve dvou časových rovinách ....

Revoluční Kuba v době nástupu vlády Fidela Castra .... a nebezpečná zakázaná láska Elisy a Pabla - dvou mladých lidí na opačné straně barikády ....

A Havana roku 2017 a vnučka Marisol, která přilétá - aby naplnila přání své babičky spočinout po smrti v rodné zemi ....

A zde se rozvíjí vyprávění o osudové lásce, která nemohla být naplněna ....

Netušila jsem, že i v dnešní době vládnou na Kubě takové politické poměry ....

A držela pěsti Marisol, aby našla odpovědi na své otázky a dopřála rodině klid ....
.... všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější ....

Rozhodně jsem spokojena s návštěvou mně neznámé země ....

kikikrat
06.08.2023 5 z 5

Tentokrát nádherná obálka, která taky skrývá nádherný příběh. Začátek knihy, kdy Marisol přiléta na Kubu, mě přiznám se moc nebavil. Trvalo mi než jsem se začetla ale potom! Potom to stálo za to. Seznamováni se s Kubou, seznamování se s Luisem, jeho rodinou a jeho názory ale taky seznamování se s Elison, která na Kubě žila o něco dřív a znala jí zase trochu jinak, seznámení s její láskou a trápením. Byl to zajímavý příběh dvou žen. Musím se přiznat, že Kuba je mým snem ale po téhle knize jsi nejsem jistá jak k ni přistupovat. Jistě veděla jsem jaké to tam asi je ale myslím, že jsem si to nedokázala tolik představit. Teď už ano a vděčím za to této knize. Dokážu si představit krásnou Kubu ale i její úskalí. Konec knihy mohl být možná trochu lepší. Knihu jsem si užila a obohatila mě.

Knihomolka97
24.07.2023 4 z 5

Na viděnou v Havaně mě zaujalo na první pohled krásnou obálkou. Příběh je smyšlený, zasazený do skutečného historického období na Kubě - závěr revoluce a svržení Batistova režimu.

Máme zde ale dvě časové roviny. Minulost léta 1958-1959 a v hlavní roli devatenáctiletá Elisa. V přítomnosti roku 2017 pak máme její vnučku Marisol.
Obě ženské hrdinky jsem si neskutečně oblíbila a obě dějové linky mě moc bavily. Příběh Elisy a její zakázaná láska k jistému revolucionáři mě chytla za srdce o něco více. Četla jsem se zatajenym dechem, zvědavá, co přesně se stalo. Elisa totiž po revoluci musela se svou rodinou uprchnout do Ameriky. Doufala, že se jednoho dne vrátí zpět, žel bohu k tomu nedošlo. Po její smrti má její vnučka splnit poslední přání: rozptýlit její popel právě na rodné Kubě, kam se Marisol tedy vydává a nečekaně začne odhalovat tajemství z babiččiny minulosti.

Autorka perfektně vystihla a popsala prostředí, atmosféru, strach, nejistotu, touhu po svobodě i rozdíly mezi bohatými a chudými lidmi. Kuba je velice zajímavá země a její historie jakbysmet.

Jediné, co mě trochu mě mrzí, je predvídatelnost poslední cca třetiny. Žádné větší překvapení se nekonalo, protože jsem v podstatě vše odhadla správně.
Nicméně i tak je kniha krásná, dojemná, emotivní, taky drsná.
4*/5* milovnicím a milovníkům historickým románů vřele doporučuji.

A na závěr ještě menší vsuvka - hned jsem si při čtení vzpomněla na Hříšný tanec 2, který se odehrává také na Kubě za revoluce... :D

Mandlevest
27.05.2023 4 z 5

Hlavní hrdinky knihy Elisa a Marisol prožívají svůj příběh osudové lásky, na stejném místě, jen doba se liší, ač mnohé se nezměnilo. A právě místo, Havana, a doba, zejména ta, kdy je popisován mocenský boj na Kubě v šedesátých letech minulého století a nástup Fidela Castra k moci se vším, co to pro kubánský lid znamenalo, bylo, pro mě , to nejzajímavější na této knize. Milostná linka Elisy Perezové, jedné z dcer cukrovarnického magnáta a její vnučky Marisol, Američanky s kubánskými kořeny, na mě působila trochu naivně a jednoduše. Tak jsem si říkala, že bych se ráda dozvěděla i něco víc o sestrách Elisy, jejichž osudy byly jen letmo nastíněny. Na Goodreads jsem zjistila, že tato kniha je první ze série o rodině Perezových. Jestliže u nás další knihy také vyjdou, ráda si je přečtu. Poctivé čtyři * pro tuto zajímavou knihu s nádhernou obálkou.

zuzana2599
26.05.2023 4 z 5

Román je to velmi lákavý, ať už svou krásnou obálkou, či zasazením příběhu do prostředí atraktivní a daleké Kuby. Na druhé straně téma příběhu je dosti časté. Po smrti babičky se její vnučka s kubánskými kořeny vydává na Kubu, aby pátrala po rodinném tajemství z doby kubánské revoluce. Knížka se mi četla dobře, ale nemůžu napsat, že to je příběh nezapomenutelný či srdceryvný. Ale i tak, ráda jsem zavítala do exotického prostředí Kuby, procházela se po nekonečné pláži Varadero a sledovala krásu palem, šum větru a nekonečně modrou oblohu.

Knižní střípky
13.04.2023 4 z 5

To byl krásný příběh, to se tak krásně četlo, Kuba na mě dýchala z každé stránky. Je vidět, že autorka ví, o čem píše, je to tak trochu historie její rodiny a na knize je to rozhodně znát. Díky lince z minulosti jsem se dozvěděla spoustu informací o tom, jak to probíhalo za doby revoluce v 60. letech minulého století. Elisin otec byl velkým příznivcem a podporovatelem prezidenta Batisty, a když se dostal Fidel k moci, musel se svou rodinou utéct. Co vše tomu předcházelo, jaký byl Elisin osud, kdo byl její velká láska, to vše se dozvíte a myslím si, že budete číst se zatajeným dechem.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Renike
05.04.2023 5 z 5

Píše se rok 1958 a revoluce na čele Fidela Castra proti Batistovi. Kniha líčí těžký život na Kubě, v Havaně i na venkově. Kniha psaná retrográdně - milostní život babičky Elisy a návrat vnučky Marisol na Kubu v roce 2017. Která část je lepší? Rozhodněte se sami. Bála jsem se popisu politických situací, ale nakonec mi nerušil historii ani popisovaný život rodiny Perezových. Pokud někdo má omezené vědomosti o Kubě a chce si přečíst krásnou historickou knížku, rozhodně doporučuju.

eva3992
26.03.2023 5 z 5

Elisa a Marisol babička a vnučka. Elisa vyrůstala na Kubě, užívala si život v přepychu, nezajímala se o politickou situaci, ale jen do doby, kdy se zamilovala do revolucionáře. Její rodina však brzy Kubu opustila. Když Elisa umřela, dostala Marisol úkol, aby její popel zavezla na její milovanou Kubu. Brzy tak Marisol pozná neskutečné krásy tohoto ostrova, ale i jeho nepříjemnou politickou situaci. Navíc se tu objeví tajemný muž.

Tak tahle kniha mi neskutečně sedla. Podívala jsem se na první řádky a ani nevím jak, najednou jsem byla na konci. Velmi čtivé, zajímavé, milé i drsné. Rodinná historie Emilia Pereze. Ukázaný život v Havaně kolem roku 1958 a poté po úmrtí Fidela Castra v roce 2017.

Kuba, a hlavně Havana jsou tu popsány tak, že máte pocit, jako byste se tam ocitli. Nedávno jsem byla na cestovatelské přednášce o Kubě a díky tomu se mi to celé ještě více propojilo a byl to pro mě skvělý zážitek. Navíc jsem se tu dozvěděla i nové informace a sama jsem si ještě další dohledávala na internetu. Mám moc ráda, když se v knihách dozvím něco nového.

Máme tu vylíčen těžký život na Kubě, historii, politiku, ale zároveň můžete očekávat romantický příběh. Trošku jsem se této kombinace bála, ale zbytečně, bylo to skvěle vyvážené, vše tu mělo své místo. Každý si tu rozhodně přijde na své.

Kniha je o rodině a pocitu zodpovědnosti. Jsou zde skvěle vylíčeny pocity těch, kteří z Kuby v roce 1959 emigrovali a těch, co zůstali. Každý má svou pravdu, je nemožné vybrat, která z možností byla jednoznačně správná.

Pokud u knížek prožíváte emoce silně jako já, rozhodně si připravte ke čtení kapesník, budete jej nejednou potřebovat.

Tato kniha je první ze série o rodiny Perezových. Věřím, že i u nás vyjde další pokračování.

Štítky knihy

romantika rodinná tajemství Havana

Autorovy další knížky

2023  83%Na viděnou v Havaně
2024  60%Londýn, má láska

Kniha Na viděnou v Havaně je v

Právě čtených3x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených3x
Knihotéce72x
Chystám se číst62x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x