Na úsvitu Zlatého věku

Na úsvitu Zlatého věku https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61240/na-usvitu-zlateho-ve-61240.jpg 4 52 6

Isaac Asimov pro vás vybral sedm povídek a novel z dob, kdy science fiction vycházela ještě v proslulých pulpových magazínech a zakládala svou budoucí slávu. Představí se Clifford D. Simak a jeho „nejklasičtější“ Planeta rudého slunce; Robert A. Heinlein a jeho nejlepší časová smyčka Sám sobě v patách; Edmond Hamilton a jeho podivná bytost v Prokleté galaxii; Charles R. Tanner a jeho dobrodružné příběhy o Tumithakovi a další… Ocenění: Antologie (1995) – vítěz... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Before the Golden Age , 1974


více info...

Přidat komentář

Luigi1
01.12.2023 5 z 5

Tato sbírka se povedla a dala se číst

thorir
30.12.2022 5 z 5

Sbírka starodávných sci-fi povídek, a když píšu starodávných, myslím opravdu starodávných – 30. léta 20. stol. – úsvit zlatého věku. Impulzem pro mě byla snaha ponořit se hlouběji a hlouběji do historie žánru a okusit klasickou atmosféru, nápad, v jehož důsledku jsem propátral české antikvariáty a nakoupil několik desítek starých SF knížek, rozhodnut postupně vše přečíst. Jednotlivé povídky jsou kvalitou různé, jakkoliv rozhodně nadprůměrné a originální. Z dnešního pohledu je místy víc než zřejmá jistá zastaralost, poplatná době vzniku, kvalitu čtenářského zážitku však nijak neumenšuje. Jde o texty zábavné, nepopiratelně velmi čtivé a zcela jasně inspirující generace a generace čtenářů a autorů. Je zajímavé, kolik se mezi těmito archaickými kusy skrývá opravdových pokladů. Knihu hodnotím plným počtem a v tomto případě to není průměr hodnocení jednotlivých částí – detaily u povídek. Všem fandům žánru jednoznačně doporučuji.


Gothard
06.06.2021 4 z 5

Pokud vás zajímá vývoj sci-fi jako literárního žánru, pak je to pro vás naprosto povinná četba. Povídky samozřejmě zastaraly, ale čiší z nich nadšení, okouzlení neomezenými možnostmi (protože lidská fantazie nemá hranice) a naivní víra, že svět se bude vyvíjet správným směrem a lidstvo všechny problémy zvládne s nadhledem a grácií. Číst tyto povídky je poučné, protože pochopíte, z jakých základů se vyvíjela současná sci-fi, a také zábavné - jednak proto, že se jedná vesměs o kvalitní autory, jednak i proto, že jejich nadšení pro nový žánr je upřímné a nakažlivé. Doporučuji všem, kteří od sci-fi nečekají jen bezduchou zábavu a potoky krve.

Disease
29.05.2020 4 z 5

Po letech znovu přečteno a navzdory jisté archaičnosti pořád dobré. Rozhodně lepší než Dozoisovy Staré dobré kusy, které jsem po pár povídkách odložil.

yerry
17.07.2016 5 z 5

Jednoznačne jedna z najlepších antológií orientovaná čiste na klasickú science fiction. Jednotlivé príbehy sú viac fikciou a dobrodružnou literatúrou ako vedeckou fantastikou napriek tomu, že vychádzajú z dobových hypotéz. Ťažiskom v každej poviedke je jednoznačne príbeh a popri ňom sa sem - tam rozoberá aj nejaká tá veda. Na poviedkach je viditeľné, že sa v nich neexperimentuje s formou ale so samotným obsahom.

Vyslovene slabé poviedky antológia neobsahuje, len dobré, lepšie a vynikajúce. S prihliadnutím na dobu vzniku jednotlivých textov. Je to príjemné odpočinkové čítanie alebo aj zákusok pre milovníkov klasickej science fiction.

ThonT
25.01.2016 5 z 5

Sbírka skvělých povídek. Sám sobě v patách s minimalistickým obsazením mě opravdu nadchlo. A největší dojem na mě zanechala Schovávaná v čase s myšlenkou časového zemětřesení.