Na tahu je trpaslík

Na tahu je trpaslík https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270531/bmid_na-tahu-je-trpaslik-S2K-270531.png 3 10 3

Těžištěm autobiografického románu je plejáda příhod, průšvihů, mrzutostí i drobných radostí, které provázely profesní život učitelky ve třídách, sborovnách i jinde v průběhu posledních desetiletí 20. století. Příběhy mnohých postav, jejich osobní starosti i často až tragikomická malichernost problémů, s nimiž se musejí v práci potýkat, vede autorku k názoru, že naše osudy nebývají vždy v rukou duchovních obrů, naopak že až příliš často je "na tahu trpaslík". (Zdroj: MLP)... celý text

Přidat komentář

kap66
27.04.2021 3 z 5

Autorka orámovala svou krátkou prózu poradou, na které si přehrává v hlavě roky ve školství před listopadem a po něm, vybavuje si pár příhod ze své praxe a dost trefně charakterizuje různé typy učitelů. K podstatě školského systému „tehdy a teď“ není příliš tolerantní, stejně tak k nadřízeným, kteří ze školy dokáží udělat místo plné buzerace žáků i těch učitelů, kteří tuhle práci chtějí dělat nějak normálně (a mezi které se samozřejmě počítá). V těchto úvahách je výstižná a uvěřitelná, občas i sympaticky nekorektní. Jakmile se ale pustí do dialogů, jako by se najednou rozpomněla, že je učitelka - a ty přece, kromě toho, že nechodí na záchod, používají knižní spisovnost i se svými kolegy, se kterými si léta tykají („Zemřel jí otec.“), a ani ona sama si v rozhovoru se žáky neodpustí učitelské pindy („Máte hlavy jen na čepici.“). A zdánlivě dobrý nápad s rámcem porady se ukáže jako dost otravný: do reality se vrací vždycky tím, že pumpuje kolegyni o informace, o čem se zrovna jedná, a ta jí celkem dlouze odpovídá i přes promluvu někoho z kolegů či samotného ředitele. Kdo jste někdy seděl na jakékoliv poradě s účastí pouhých pár desítek lidí, víte, že je nemožné vypnout zcela, zvlášť když se jedná o vás, a že si slušný člověk nedovolí mluvit souběžně s někým jiným, natož s nadřízeným, i kdyby si to on svým idiotstvím zasloužil.

Marla
05.01.2021 2 z 5

Nudné, ubrečené, nezáživné. A být studentem pedagogiky, tak utíkám ze školy jak nejrychleji mohu.


knižní_Káťa
06.07.2020 5 z 5

Kniha není dlouhá, dějově je vsazená do jedné pedagogické rady, které je autorka přítomná a kde také vzpomíná na nejrůznější příběhy ze své školni praxe. Líbí se mi autorčin styl psaní. Je to napsané svižně a jasně. A navíc vtipně.

Štítky knihy

česká literatura učitelé, učitelky autobiografie

Autorovy další knížky

2015  56%Na tahu je trpaslík
2007  80%Úsměv barakudy

Kniha Na tahu je trpaslík je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce9x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x