Na svatého Dyndy

Na svatého Dyndy https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17148/bmid_na-svateho-dyndy-yPE-17148.jpg 4 23 2

Druhé, přepracované vydání románu francouzského prozaika, který česky vyšel roku 1967 pod názvem Svatý Bimbas. Ve fiktivním městě, mezi jehož zvláštnosti patří jednak to, že tam nikdy neprší, jednak každoroční velký svátek svatého Dyndy, jehož hlavním hřebem je rozbíjení vzácného porcelánu, vyvrcholí vzpoura synů proti otci – vládci rodiny i města. Pod fantaskní komikou děje skryl mistr černého humoru ozvěnu freudovského otcovského komplexu i prosťáčkovsky vyjádřené pocity existenciální úzkosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Garamond
Originální název:

Saint-Glinglin , 1948


více info...

pietroaretino
pietroaretino
03.04.2015 4 z 5

" Cizinci žijí v krabicích. Vedle sebe položené krabice tvoří byt. Na sebe položené krabice tvoří dům. Jsou tam proraženy díry, aby se tam dostali obyvatelé, zima a déšť. Otáčivá víka z neprůhledné hmoty oddělují obyvatele jedné krabice, ovšem pod podmínkou, že i v nich je proražena díra, nazývaná klíčová dírka.........................."
" Osoby, které se halí do prostěradla, aby zmizely z provozu, kladou Cizinci do krabic, a ty zahrabávají. Dvě velké krabice u sebe, z nichž byla vyňata společná stěna, se nazývají divadlo. Do krabice vlevo se nacpou diváci, do pravé herci. Diváci jsou lidé, kteří se shromažďují, aby dělali hluk tím způsobem, že tlučou rukama o sebe. Herci jsou lidé, kteří si povídají nahlas v intervalech ticha, jež jim ponechají diváci............."

Makrela Liška
Makrela Liška
24.05.2013 5 z 5

půvabná ztřeštěnost ve vianovském duchu psaná krásným jazykem, určitě stojí za přečtění