Na smrť II. - Bez milosti

Na smrť II. - Bez milosti https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179676/bmid_na-smrt-ii-bez-milosti-Vk4-179676.jpg 5 146 26

Na smrť série

< 2. díl

Mrazivý príbeh o zrade, pomste a vykúpení. Dvaja bývalí kamaráti sa nečakane stretnú uprostred hrôz nemeckého koncentračného tábora, stoja však na opačných stranách. Kým bývalý židovský gangster Viktor sa zúfalo snaží zachrániť svojich blížnych, fanatický esesák Karl zodpovedá za ich vyhladenie. Kto prežije a kto kráča na istú smrť?... celý text

Přidat komentář

matogeminimato
22.11.2023 4 z 5

/Prečítal som veľa hororov,no táto kniha predčila aj tie najväčšie ,,krváky,,a pritom sa tito zverstvá stali v koncentračných táboroch...príbeh dvoch bývalých najväčších kamarátov z detstva speje do neodvratneho stretnutia na život a na smrť,vyjde z toho ,,víťazne,,fanatický esesák Karl,alebo bývalý židovský gangster Viktor ktorý chce zachrániť svojich blizkych?

PitoR
25.02.2023 5 z 5

Na smrť - 2. diel!!!!
Po prečítaní skvelej jednotky som sa hneď vrhol na pokračovanie. Nenachádzam vhodné slová, ako vyjadriť svoje pocity a dojmy z tohto silného príbehu. Nečakal som, že ma to tak silno osloví a zároveň zaujme - klobúk dole pred autorom!!!!!


militu
22.09.2022 5 z 5

Posloucháno opět jako audiokniha.
Jak první tak i druhý díl je naprosto dokonalý. Opravdu hodně silný příběh který chytne za srdce. To jak se prolínají osudy obou hlavních hrdinů, jak se vždy spojí aby se opět mohli rozdělit a nakonec jeden okamžik, na místě kde příběh začal, se i skončí. Bylo to hodně drsné vyprávění, ale i přesto to pro mně byla jedna z nejsilnějších knih na toto téma.

Jack Bauer
05.03.2022 5 z 5

Karika skvěle vystihl veškeré hrůzy, které je lidstvo schopno. To hlava prostě nebere. Při čtení všemožných hrůz prostě otupím a čtu nevěřícně dál. Neustále čtu v komentářích při podobně zaměřených knihách, že je potřeba o tom psát, aby se to nikdy neopakovalo. Tohle s námi bude věčně co lidstvo bude i v daleké budoucnosti. Vždy se najde nějaký magor, který chce ovládnout celý svět ať je to Hitler nebo Putin. Jak je možné, že se dostanou k moci takoví psychopati? Řidiči MHD a nejen ti musí dělat psychotesty, zda jsou způsobilí a státnici ne?Nejde o národ, ten za nic nemůže, ale o člověka jako jednotlivce, ať je to Němec, Rus, zde Slovák Smidt nebo třeba Čech. Svině i dobří lidé jsou všude. Začíná to třeba bezohledným sousedem, který vyhrává celou noc do rána a nebere ohled na noční klid nebo malé děti, že musí spát a vstávat ráno do školy.Pak takový člověk s klidem bude rozbíjet malým dětem pažbou lebky, aby ušetřil za náboje. I kdyby teď hned skončila válka na Ukrajině, tak se stejně něco podobného bude v budoucnu opakovat. Lidstvo se nikdy nepoučí. Ještě lepší než první díl.Doporučuji.

Allys
09.02.2022 5 z 5

Pokračovanie príbehu, ktorý sa začal pred 2. svetovou vojnou a aktuálne sa odohráva už počas samotnej vojny. Ako som si myslela, že v prvej časti bolo brutality až príliš, tak tu autor zachádza do ešte väčších krajností. Kniha určite nie je pre citlivejšie povahy.
Bolo mi ľúto Viktora, ktorý si myslel, že Amerika bola to najväčšie peklo z ktorého utekal. Čo sa týka dejovej linky s Karlom, myslím, že by si postava zaslúžila hlbšie psychologické spracovanie - náhľad do jeho chorej mysle mal v deji menší priestor, ako by si možno zaslúžil. Nie je mi celkom jasné, ako sa mohol až tak zmeniť vočí tým, ktorí mu predtým pomohli a neboli to práve maličkosti. Boli tam náznaky vplyvu propagandy atď, ale na druhej strane bol vykreslený ako nadpriemerne inteligentný človek, takže som trochu čakala, že nebude tak ľahko zmanipulovateľný.
Kniha sa čítala sama, aj keď bolo treba zopár prestávok a preloženie jedným pozitívnejším príbehom. Dve dejové linky boli super, čo mi však trochu vadilo bolo preskakovanie v čase - napríkad kľúčová vec je prezradená takmer na začiatku a potom už len čítame, ako sa k tej situácii postavy dopracujú. Celkovo 90%.

J0hn
22.10.2021 5 z 5

Na rozdíl od hororů, kterými je autor Čechách známý (např. zfilmovaná Trhlina) a které jsou na mě moc "mysteriózní", jsem oba díly Na smrt dočetl (doposlouchal) jedním dechem. Hlavně v druhém díle si autor děsy a hrůzy nemusel vymýšlet. Stačilo bohužel jen čerpat ze skutečnosti. A protože je to autor hororů, tak vrhá na čtenáře všechny ty hrůzy s razancí, elegancí a mistrovstvím. Bez milosti.

Kerberos
21.09.2021 5 z 5

Druhý díl je ještě lepší než první, ale ještě zvrácenější v některých pasážích se mi dělalo až zle. Nebudu mít lehké spaní.

Kutcho
13.08.2021 5 z 5

Druhý diel mi pripadal ešte o kúsok lepší ako ten prvý, a to aj napriek (alebo vďaka) tomu, že sa väčšina deja odohrávala na jednom mieste.
Inak považujem oba diely za veľmi vyrovnané s veľmi konštantnou kvalitou.
Málinko ma neupútal záver knihy, ktorý bol síce možno sčasti poetický, ale bol až príliš trilerový a neoriginálny.
Jedná sa inak o výborný príbeh, ktorý je ešte lepšie napísaný, a všetko v koncentračnom tábore je perfektne napísané a spracované. Veľakrát by som veril, že pán Karika píše z vlastnej skúsenosti a všetko to zažil. Odporúčam.

Owain
27.07.2021 5 z 5

Nevím co napsat, je to takové shrnutí všech hnusů, co jsem zatím četla.Jak Osvětim, program T4, Mengeleho pokusy,oddíl sonderkomanda v plynových konrách, na to už jsem byla trochu připravená.Nejhůř se mi vstřebávaly pasáže z vyvražďování v Litvě a Ukrajiny, to jsem brečela. Ikdyž je to pravdu pro silné povahy, doporučuji přečíst.Příbeh přátelství popsán z různých úhlů, děsivý vývoj lidské psychiky, vystavené takovým děsům.Vše je do detailu popsáno a je to hrozně čtivé, ikdyž to zní morbidně.Já ji zařazuji do své hnihovny a určitě se k ní ješte vrátím, Zůstane ve mě zapsaná.

hardrock
12.05.2021 5 z 5

Dlho som rozmýšľal, ako uchopiť túto recenziu. Kniha je skvelá, zatiaľ asi najlepšia, ktorú som od Jozefa Kariku čítal alebo počúval. Mário Zeumer ju narozprával tiež fenomenálne. Rozmýšľam totiž nad témou, ktorú si autor vybral. Nacistické Nemecko a koncentračné tábory sa do beletrie neustále vracajú a vznikajú nové knihy, ktoré tieto témy znovu prinášajú. Priniesla táto kniha niečo nové? Podľa mňa áno: Uhol, z ktorého sa pozeráme na svetové dianie v prvej polovici 20. storočia je vcelku originálny - rozbité priateľstvá a postavenie bývalých kamarátov na opačné strany barikády. Kamarátstvo sa zmení na nevraživosť a nenávisť.

Všeobecne sa autori k tejto téme vracajú zrejme preto, aby sme si pripomenuli hrôzy, ktoré sa tu pred pár desiatkami rokov udiali. Mali by sme sa vystríhať toho, čo tu vtedy bolo. Ustrážiť mier a slobodu, aby sme neboli odsúdení zopakovať si históriu a nenechať, aby zas nejaká skupina nespustila nový holokaust. Podarilo sa nám to? Keď to prirovnám k súčasnému dianiu vo svete, kedy sa experimentálne látky pichajú miliónom ľudí vo svete, pričom tí ľudia nevedia, aké sú dlhodobé účinky týchto látok, nie je to podobné ako dianie v koncentračných táboroch? Len je to rafinovanejšie. Sme my ako ľudstvo odsúdení zopakovať rovnakú chybu tým, že slepo počúvame a nasledujeme tých, ktorí nás presviedčajú o tom, že toto je najlepšia cesta? Pravdu povediac, neviem. Budúcnosť ukáže. Možno aj o týchto časoch sa budú opakovane písať knihy podobne ako o zverstvách druhej svetovej vojny.

idrat
09.04.2021 3 z 5

Tuto druhou část jsem četl hned po první. Původně jsem čekal něco jako v prvním díle. Takový příběh o židovské mafii, pokračování prvního dílu. Musím říct, že jak jsem se začetl, bylo to pro mně jako rána do vazu. Nemám rád příběhy z vězení, kde se láme lidská důstujnost, týrají se lidé, lidé se stávají zvířaty ať stojí na kterékoli straně. A přece mně příběh chytil, přiznávám, že jsem některé scény , jako operace dítěte dr. Mengelem, jsem přeskočil, neměl jsem na to. Ale kniha mě přesto nepustila. Snad jen ten závěr, příliš heroicky vesternový, vcelku očekávaný. Ale nelituju, nevím, jestli si ji ještě někdy přečtu, ale je to dobré čtení. Kdo rád drsnou četrbu, doporučuju.

adelinka
01.04.2021 5 z 5

Prvú časť som čítala dosť dávno, ale dostala som sa do deja hneď a aj naplno.... Veľa kníh som čítala o koncentračných táboroch, ale v tomto príbehu ma úplne mrazilo. Asi preto, že sa tu stretnú kamaráti z detstva, ale každý na úplnej inej strane. Super čítanie... ale strašne desivé a smutné....

petr4927
28.03.2021 5 z 5

Po již tak skvělém první dílu je na scéně i díl druhý, který už se celý odehrává v Evropě v době druhé světové války.

Čím více knih od Jozefa Kariky čtu, tím více mám pocit, že je to jeden z nejlepších současných slovenských spisovatelů.

Před tím, než se dostanu k samotné knize, bych si dovolil malou odbočku s dvěma poznatky, či spíše postesky. Za prvé - knihu v českých knihkupectvích seženete v českém překladu. Pokud chcete slovenský originál, musíte si ji objednat ze Slovenska, což mě jakožto Čecha, který se narodil ještě ve společném státě a nemá s porozuměním problém, neskutečně štve (a Češi mladší než já, kteří nerozumí, nerozumí právě proto, že se dělají takové hlouposti, jako překlad ze slovenštiny). Za druhé - právě tuhle knihu by si měl přečíst každý středoškolák. Vědět něco o Boženě Němcové či Aloisi Jiráskovi je dozajista fajn, ale tahle kniha vám v současném světě dá mnohem víc ponaučení.

Kniha je jedním slovem brutální, ale rozhodně ne samoúčelně. Karika v ní popisuje zvěrstva druhé světové války v koncentračních táborech. Ne se sadistickou zálibou, ale jako nezúčastněný pozorovatel a tak dobře, že vám při tom běhá mráz po zádech. V duchu se modlíte, ať to dobře dopadne. Jenže nedopadne.

Říkáte si, jak je možná, že se tohle všechno dělo? Obávám se, že je to zkrátká v lidské povaze a že i v dnešní době, s patřičným poltiickým vývojem, by se něco podobného mohlo opakovat. A přesně proto jsou důležité takovéhle knihy. Jen se obávám, že ti, kteří by si ji měli přečíst ze všeho nejvíce, se k ní ani nepřiblíží.

Roman07
07.01.2021 5 z 5

Po násilných opisoch bojov v podsvetí v Amerike sa všetko násilie presunulo do opisu likvidácie židov v Európe. Opisy masového vyvražďovanie Židov na dobytých východných územiach v Litve a Ukrajine ako aj pomery v koncentračnom tábore v Osvienčime by mohli byť povinné čítanie pre niektoré skupiny obyvateľstva.

PetK
23.09.2020 5 z 5

Tohle je prostě brutální. A spíš než popisy nelidského mučení mám na mysli fakt, že hrůzy v knize vylíčené bohužel asi nebudou daleko od pravdy. Jak jsem psala už v komentáři u prvního dílu - Karika zvolil způsob, kdy často šílené situace "pouze" popisuje bez dalšího expresivního komentáře, což působí daleko děsivějším dojmem, než kdyby se snažil vyvolat hrůzu jinými prostředky.
Brutální mučení, věznění, a především to, co udělají tyhle hrůzy s lidskou duší. Fakt, že spousta Němců za války svému (Hitlerovu) přesvědčení opravdu věřila. Zajímalo by mě, do jaké míry se Karika držel historických přesností a do jaké míry se jedná o fikci. No tak jako tak mám tendenci věřit tomu, že ve skutečnosti mohlo být ještě hůř.
Za mě nejsilnější kniha, jakou jsem o druhé světové válce četla. Btw těsně předtím jsem poslouchala Slavíka od Kristin Hannah, a i když by se mohly zdát osudy jejích hrdinů kruté, s Viktorem a Karlem a všemi ostatními v Na smrť se to nedá vůbec srovnat. Nic pro padavky...

malagreta
05.03.2019 5 z 5

První díl jsem nečetla a už ani nebudu. Nebo možná s nějakým časovým odstupem. Silný, syrový příběh, určitě stojí za přečtení.

jan7760
24.01.2019 5 z 5

Velmi dobra seria, stoji za precitanie, nie pre slabe povahy...

Sotek18
06.01.2018 5 z 5

Druhý díl se mi líbil ještě víc než první. Skvělá kniha!!! Ale teď si musím dát nějakou dobu od těchto témat přestávku, docela dost mě to dostalo!!!

Macek58
12.10.2017 4 z 5

Dostal jsem se k k druhému dílu....ještě lepší než první. I přez jeho drsnost / v TV by řekli.." ne pro slabé povahy" ... zajímavé čtení poplatné době. Už vyhlížím další knihy autora.

Martin1974
20.04.2017 5 z 5

Toto by malo byť povinné čítanie pre smradov, ktorí si myslia, že sú lepší, než iní.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945)

Autorovy další knížky

Jozef Karika
slovenská, 1978
2016  80%Trhlina
2015  67%Tma
2014  78%Strach
2020  69%Smršť
2010  87%V tieni mafie

Kniha Na smrť II. - Bez milosti je v

Právě čtených3x
Přečtených194x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených17x
Knihotéce95x
Chystám se číst35x
Chci si koupit12x
dalších seznamech3x