Na Seně

Na Seně https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447922/bmid_na-sene-pBM-447922.jpg 4 109 39

Vzduchem se nesla vůně sena, klubovna byla jejich domovem a čas chlapectví se zdál být věčný. Aspoň tak to vypadalo na začátku parného léta toho roku, kdy Šíma potkal Vojtu a Tobiáše a společně zosnovali pomstu na nenáviděném starém Habešovi, který jim už dlouho škodil. Co na tom, že pivo bylo zvětralé a cigaret i dívek pomálu. Všechno vypadalo ideálně; tedy až do okamžiku, než je Tobiáš seznámil s novou partou, vedenou patnáctiletým Pavlem Neumannem, zvaným Péčko. Od té chvíle jako by dosud neohrožení kamarádi uchopili všechny výsady dospívání za špatný konec. Nikdo z nich ale netušil, jaké následky to může mít. A jak závratnou rychlostí jim život sebere dětství, aby je navždy proměnil v muže.... celý text

Přidat komentář

Dorota09
14.01.2024 4 z 5

V rámci povinné četby jsem se rozhodla knihu přečíst. Byla poutavá a kupodivu jsem ji přečetla za jeden večer. Jediná věc, co mi kazila zážitek ze čtení byly samotné postavy a to jak se chovaly, přemýšlely nebo se rozhodovaly řešit své problémy. Jsem ve stejném věku jako oni a nedokázala jsem se do nich příliš vcítit.

Varjohukka
14.09.2023 4 z 5

Opět velmi příjemné překvapení. Příběh mě dokázal vtáhnout, byl velmi uvěřitelný.


soupik2012
30.06.2023 4 z 5

Neměla jsem ani tušení, že tuto novelu napsal tak mladý autor. Chtěla jsem knihu kritizovat, že je znát autorova nevyzrálost, ale v tomto věku, to nemohu považovat za vadu, ale přirozený proces. Autor má jistě talent, píše poutavě, ale zatím je ten jeho psaný projev hodně neučesaný. Parta kluků, žádní Rychlý šípy, ale spíš Bratrstvo kočičí pracky, zažívá ve velmi krátkém časovém horizontu tolik dobrodružství, že to až balancuje na hraně věrohodnosti. Vyzdvihnout musím samotný závěr, který právě k této partě kluků nejlépe pasoval. Kniha není příkladná, ale spíš odstrašující a snad určena více rodičům než jejich dětem. Audiokniha je vydařená, zvolený narátor se k tomuto příběhu velice hodil a načetl jí pan Jáchym Šíma.

Nuttelka
02.04.2023 5 z 5

(Audiokniha)
I když byl příběh z pohledu mladého kluka, zavzpomínala jsem si opět na svá mladá "telecí" léta :-) Ale je pravda, že kluci jsou větší sígři, co si budeme povídat... Děj mě opravdu chytil od samého začátku a čekala jsem, co se kdy a kde stane. Stačí blbost, mžik, blbá náhoda a život se úplně změní. Jako prvotina mladého autora si myslím, že je to povedená kniha.
Interpretace se mi také líbila, sedlo mi to.

Kaja1
12.01.2023 4 z 5

Jak se z "nevinné" zábavy může stát tragédie. Přečteno za večer.

SonaH
02.11.2022 5 z 5

Komu se líbily Vrány nebo Soběstačný nebude zklamaný. Skvělá knížka od velmi mladého autora, klobouk dolů. Někdo tu zmiňuje nevyzrálost psaní, ale vždyť “to vypráví 14tiletý”, tak co by ne. Autorovi se kdejaké nedostatky mohou dovolit. Drží tempo i napětí a já všemu věřila. A ten šok, na který nás připravuje opravdu přišel až mě mrazilo. A já váhám… stalo se to fakt?

mcabr
27.10.2022 5 z 5

Pěkné, smutné.

Artep25
03.07.2022 4 z 5

Pěkná novela.Takova šikovná jednohubka.

katasukivasukim
28.05.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla za 3 hodiny.Bavila mě a konec dostal.Je to přesně tak,jak se píše na obálce.KDYŽ CHLAPECTVÍ ZMIZÍ PŘÍLIŠ RYCHLE.
Ještě chcete být dítětem,ale okolností Vás donutí dospět.

Jancas.s
24.05.2022 5 z 5

Knížku jsem přečetla na jeden zátah, úplně jsem se vrátila do téhle "dětské" doby, kdy se člověk snaží vrhnout po hlavě do světa dospěláků a užívá si všeho zakázaného s pocitem, že mu svět patří :) Joo, to až zpětně si uvedomíš, že fakt není kam spěchat. Jediné, co bych vytkla, byl spoiler v ději.

aralka
12.05.2022 3 z 5

Na této knize jde hodně poznat, že to psal mladý, nezralý a nezkušený autor, ty dialogy by chtěly víc přirozenosti, a celkově to je takové moc pubertálně patetické... no nicméně si myslím, že určitý talent autor má, nechybí mu slovní zásoba, některé slovní obraty jsou zajímavé, ale potřebuje se víc vypsat ...

elenai
13.07.2021 4 z 5

Myslím, že se máme od tohoto mladého muže na co těšit. Nejsem si tedy úplně jistá, zda osmáci za mých mladších let řešili to, co řešili kluci v této knize. Možná tři, čtyři - tady to byli snad úplně všichni. Většina měla jiné starosti, třeba aby je rodiče pustili odpoledne vůbec ven. O nočních toulkách nemohla být ani řeč. Vrcholem láskyplného laškování byla mlaskavá pusa. :-) Ke konci jsem ovšem ani nedýchala, jak byl děsivý. Autor hodně přitvrdil a podařilo se mu vystihnout tu hrůzyplynou atmosféru. A ačkoliv ho obdivuju, já bych nejspíš nebyla schopna něco takového vytvořit, domnívám se, že se ještě trochu potřebuje vypsat. ***1/2

dia.riedl
09.06.2021 4 z 5

Věděla jsem, že tahle knížka se mi bude líbit! Hezký náhled do dospívání chlapců, moc dobře se to četlo, příběh mě překvapil, dojal i mě z něj mrazilo. Přesto mě trochu mrzela předvídatelnost konce. Sdílím ale obdiv k mladému autorovi.

blacklucie
05.06.2021

mě to prostě zoufale nebavilo...určitě nejsem cílová skupina, ale spousta jiných YA knih mě nadchla. Proste jsme si s touto nesedly :)

pavlačinka.1
03.06.2021 5 z 5

Obdiv k mladému autorovi, výborný příběh a děj táhnul krásně dopředu. Super:-)

cérka
26.05.2021 5 z 5

Nejsem cílová skupina a kdybych na knihu nebyla upozorněna svou kolegyní, zřejmě by se mi do rukou nikdy nedostala.
Uf, celkem mě to vzalo. Když jsi teď zpětně uvědomím co všechno jsem v dětství vyváděla, např.kouřila špačky v kůlně naplněné senem a slámou, tak mi ještě teď běhá mráz po zádech. Asi jsem měla obrovské štěstí, dospělosti jsem dožila celkem bez úhony.
Tématu celkem odpovídá věk autora. Kvalita a forma vyprávění je ovšem mnohem vyšší :). Skvělá prvotina! Pavli, měla jsi pravdu!

pakoshka
04.05.2021 4 z 5

Já jsem předem moc nevěděla, co mám čekat. Na Seně jsem si vybrala, protože mi na databázi vyskočila, že je podobná Vranám, tak si říkám, proč ne, pučim si ji a uvidím. No ale vidím, že to je young adult knížka! A velmi fajn, i když nejsem původní cílovka.

Na Seně začal Vojtěch Rauer psát v 17 letech, klobouk dolů. To já v 17 jsem byla spíš trochu jako postavy z jeho novely - i když my jsme věděli, že když už chceme kouřit, tak nikdy né na seně.

V rámci žánru s klidným svědomím doporučím a až bude brácha starší, tak mu ji nacpu.

lucakuca
13.03.2021 4 z 5

Dobrej příběh. Puberťáci jak víno. V malém množství příjemná společnost, ve velkém pořádný průser...

Louisareading
11.03.2021 5 z 5

Tohle se mi tak moc libilo. O to vic, ze talentovany autor je tak mlady. Smekam!

Katrinreading
05.03.2021 5 z 5

Líbilo se mi to. Moc. Všechny ty postavy i jejich popisy, stejně jako vykreslení jednotlivých událostí. Bylo to opravdové, prostě přesně tak, jak to kluci v mladém věku, dle mého názoru, mají.