Na rozhraní života

Na rozhraní života https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32967/bmid_na-rozhrani-zivota-32967.peg 4 434 58

Trojlístok priateliek, ktorých príbehy sledujeme od začiatku štúdia medicíny v Kalifornii až k dosiahnutým súkromným a profesionálnym úspechom, prekážkam aj prehrám. Povahovo rozdielne mladé ženy spája hlavne túžba vyniknúť a uplatniť sa vo svojom lekárskom poslaní a pritom sa nespreneveriť Hippokratovej prísahe, čo sa im v zásade podarí. Autorka si udržuje svoj štandard, úspešnosť jej knihy podporuje aj skutočnosť, že čitatelia obľubujú príbehy z prostredia bielych plášťov. Tento román vyšiel v roku 2002 v inom preklade pod názvom Hippokratova prísaha.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Vital Signs , 1985


více info...

Přidat komentář

Vojslava
23.12.2023 4 z 5

Hodně čtivý a zajímavý příběh, autorka si opravdu vyhrála a musela hodně nastudovat, aby dokázala reálie popsat tak věrně. Ale o nich to není; hlavní linku příběhu, kde tři lékařky, každá po svém, hledají samy sebe a své životní poslání, vystavěla moc hezky, čtivě a každý čtenář si v příběh kousek něčeho oslovujícího najde.

Sabča817
18.12.2023 4 z 5

Tak myslím, že po přečtení této knihy, bych mohla být doktorkou! :-D Ocitla jsem se na patologii, operovala jsem mozek, slepák. Vyskytla jsem se u komplikovaněho porodu a vyzkoušela jsem si Hysterektomii či plastiku prsu a jiné dovednosti. Kniha se dobře četla, Ruth mě často štvala, ale i tak bych řekla, že tato kniha patří mezi to nejlepší, co autorka napsala. :-o


Hakl54
05.12.2023 5 z 5

Osudy 3 kamarádek doktorek, tak jak to v životě bývá. Chvíle štěstí a pohody střídají neúspěchy a tragédie. Moc pěkný příběh.

Nofar197
04.01.2023 4 z 5

Kniha se mi před několika lety velmi líbila, jako ostatně všechny romány paní Woodove - dobře, až na Hořké tajemství, ale to byla opravdu výjimka. Nejvíce mi utkvěla Ruth, inteligentní a nadaná žena, které od dětství srazí sebevědomí její otec. Proč asi? Že by sám trpěl nějakým komplexem?

Anavi8912
27.12.2022 5 z 5

Krásná kniha, velmi dobře se čte. Ostatně jako všechny knihy této spisovatelky. Barbora Woodová patří k mým oblíbeným autorům, stejně jako příběhy z lékařského prostředí. Kniha popisuje příběh nejprve tří studentek medicíny, později žen- lékařek, které si jdou za svými sny a překonávají nelehké životní překážky. Určitě stojí za přečtení.

Hesonit
09.04.2022 5 z 5

Je skvělé, když autor/ka píše zasvěceně. A tady opravdu zvolené téma a vhled do oboru spolu tančily. Velmi čtivé, sem tam klišé, ale v tomto žánru nevadí.
Hrdinky byly dobře zvolené, každá si nesla nějaké trauma, jedna tvář, druhá kořeny, třetí touhu získat uznání otce. Soudím, že gró knihy spočívá v tématu sebepřijetí a seberealizace a jejich měr.

Fitnes78
20.08.2021 4 z 5

Kniha byla čtivá již od první stránky. Příběh tří studentek medicíny byl zajímavý a vyvíjel se skvěle. Jen ten konec jsem čekala, že bude více rozepsaný. Vlastně mně mrzelo, že kniha skončila. Byla to moje první kniha od Barbary Woodové a určitě si od ní ještě něco přečtu.

Szilvia1
22.04.2021 3 z 5

knížka se líbila,ale autorka má i lepší knížky.

majanka
22.02.2021 5 z 5

Pekná kniha, dobre sa číta. Tri mladé ženy, ktoré sa prvýkrát stretnú na medicíne, ich vzájomná podpora. Po medicíne život každej z nich sa uberá inou cestou, ale ľudskosť im ostáva. Čakala som, že to lekárske prostredie bude v knihe viac dominantné, ale aj tak pekne spracovaný príbeh.

Kontryhelka
06.12.2020 3 z 5

Jediná čtená kniha od této spisovatelky. Vyprávění se mi líbilo, zajímavě propletené příběhy třech kamarádek od dob studií až po rodinný život. Ale občas jsem se v příběhu ztrácela, přetrhávala se mi nit. Abych pravdu řekla, stačilo přečíst jednou. Nějak nemám touhu se ke knize znovu vrátit. Nenadchla, neurazila. Znám lepší.

Le Chat
26.10.2020 5 z 5

Úžasná kniha, za mne autorčina nejlepší (a to jsem toho od Barbary Woodové už přečetla hodně). Nejvíc jsem si oblíbila Sondru, nejméně sympatická mi byla Ruth.

georginaa
05.10.2020 3 z 5

Tři dívky si chtějí splnit své sny a chtějí se stát úspěšnými doktorkami. Jejich sny se stanou skutečností. Předchází tomu plno útrap, překážek a proher, ale nic je od toho neodradí.

Noisette73
28.08.2020 5 z 5

Skvělá, skvělá, skvělá....
Sondra...... To je jméno, které vystihuje tuto knihu.
Nezapomenutelné.....

evask
14.05.2020 4 z 5

Nebylo to špatný, dobře se to četlo, ale při srovnání s předchozí přečtenou knížkou - Ken Follett a jeho Na věky věků - dávám Hippokratově přísaze čtyři *. Přece jen určitá jiskra, větší šmrnc, no prostě něco tomu chybělo.
Ale o Ruth budu přemýšlet. Pořád se za něčím hnát. A proč?

gabriela8591
27.12.2019 4 z 5

Poutavý děj, ale nelíbily se mi časové rozestupy dějů a později každý kousek knihy o jiné z hrdinek (chybělo mi více propojení)

Bagii
03.10.2019 3 z 5

Bohužel jsem knihu otevřela hned po dočtení Doktorů od Segala. Nemůžu tedy jinak než porovnávat. Zajímavá, ale trochu jednoduchá. Ocenila bych kdyby autorka občas zabrousila více di hloubky, ať už v oblasti medicíny či mezilidských vztahů. Jinak ale velmi čtivá, odpočinková.

tabaluga
28.05.2019 4 z 5

Kniha vypráví příběh tři přítelkyn z dob studií. Každou z nich poháněl naprosto jiný motor, aby dokázaly vše, co si usmyslely. Byly ve svých životech velice odvážné. Nejvíce se mi líbil příběh Sondry, ale příběh Ruth mi byl hodně blízký. Měla jsem pocit jako když čtu o sobě hlavně co se vztahu otce týká...je videt, že dívat se na sebe jinýma očima a i se tak hodnotit neni uplne zdravé, takže opravdu dekuji náhodě, že jsem měla možnost si knihu přečíst...Krásná kniha...

tynaveverka
09.04.2019 5 z 5

Osobně mám velice ráda knihy, kde jsou hlavní hrdinky ambiciózní a přesto umí ukázat slabost. Příběh jsem nemohla odložit a byla jsem zvědavá na další vývoj jednotlivých postav. Zvraty jsou reálné (autorka v úvodu uvádí, že se inspirovala životy tří skutečných doktorek), na konci nečeká přeslazený uhlazený konec, jen další životní výzva. Pro mě to byla první zkušenost s B. Woodovou a už teď vím, že dalším jejím knihám se bránit určitě nebudu.

gigi77
01.02.2019 5 z 5

Pěkné. Autorčina klasika ... pokaždé si říkám, že už mě nemá čím překvapit, ale opět ve mě něco zanechala. Závěr knihy byl úžasný - po ctižádostivé a cílevědomé profesní etapě nastává motivující prozření, které by mělo otevřít cestu druhé poloviny života ve smíření s realitou ... to utvrzuje moje pravidlo “jaké si to uděláš, takové to máš” a hlavně “nikdy není pozdě na změnu”.

radkamysli
16.07.2018

Jednoduše reálný konec, jako by tato kniha byla někým převyprávěna, žádný happyend, klidně bych věřila, že je to skutečný.