Na řadě je Max

Na řadě je Max https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177629/bmid_na-rade-je-max-Ibr-177629.jpg 3 26 6

Max a Izák jsou siamská dvojčata. Když se v roce 1899 narodí, matka se o ně nedokáže postarat, a tak se přičiněním tety ocitnou jako hříčka přírody v místním cirkuse. Zde se poprvé cítí jako plnoprávné lidské bytosti - spřátelí se s ostatními zrůdami, monstry a ztracenými existencemi a zjišťují, že běžní lidé je vnímají jako umělce a jsou ochotni za jejich vystoupení platit. Konečně šťastna, objíždějí dvojčata celou Evropu. Osudový zlom nastane, když se v Helsinkách seznámí s okouzlující, ale naprosto nemorální Iris. Muži tuto femme fatale uctívají, ženy nenávidí. Izák se do Iris rázem osudově zamiluje...Jak se s jejich vztahem vypořádává Max? Román Na řadě je Max je literárním debutem Leeny Parkkinen, líčícím s neobyčejnou citlivostí a v barvitých epizodách bizardní zákulisí cirkusového prostředí, problémy dvojčenství i dvojnictví a v neposlední řadě též nespolehlivost jakéhokoli vyprávění. Autorka za román obdržela v roce 2009 cenu prestižního finského deníku Helsingin Sanomat.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Sinun jälkeesi, Max , 2009


více info...

Přidat komentář

Wasylka79
05.07.2020 1 z 5

Kniha mě vůbec nebavila,neslaná,nemastná.Přeskakování v čase není nic moc pro mě.Myšlenka příběhu jako takového mě zaujala ale prezentace na papíru mizerná.

Devil-Ivet
13.12.2018 2 z 5

Na knihu jsem se docela těšila, přece jen anotace vypadala slibně. Bohužel mě ale nenadchla tak, jak bych si představovala. Četla se mi ztěžka a částečně mě nudila. Jen Madame Maxima, Mona a Lucia mě dokázaly vtáhnout do děje.


Marčullkas
26.08.2014 4 z 5

Příběh siamských dvojčat mě zaujal a nadchl. Autorka zvolila střídání časů a popis života Maxe a Izáka. Myslím si, že knížka stojí za přečtení. Určitě ne každému se autorka trefí do noty, ale mně rozhodně ano.

miuk
18.04.2014 2 z 5

Zvláštní členění knihy, skákání z jednoho roku do druhého. Hrdinové si mě ničím nezískali. Konec knihy mi vyrazil dech - ne co se stalo, ale tím popisem...síla.

Henriette
28.03.2014 3 z 5

Přemýšlela jsem poměrně dlouho, co o knize napsat. Dalo by se říci, že je výborná, jenže... mně se nelíbila. Přečetla jsem ji jedním dechem, nedokázala ji odložit a přece už jsem zažila knihy, které se mi líbily víc a dostaly se mi "pod kůži". Příběh siamských dvojčat Izáka a Maxe je v každém případě zajímavý, ale neseděl mi styl vyprávění, přeskakování z roku do roku a z místa na místo, vracení se v čase atd. Když jsem se souvisle začetla, musela jsem se vracet na začátek kapitoly, abych si oživila kde právě jsme a v jakém roce...

Koka
05.02.2014

Tuto knihu jsem nečetla, ale její anotace velmi nápadně připomíná obsah povídky Egona Erwina Kische Srostlé sestry.

Štítky knihy

finská literatura dvojčata cirkus siamská dvojčata

Autorovy knížky

Leena Parkkinen
finská, 1979
2014  68%Na řadě je Max

Kniha Na řadě je Max je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst38x
Chci si koupit3x