Na ostřích čepelí

Na ostřích čepelí https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354161/bmid_na-ostrich-cepelli-qWT-354161.jpg 5 574 76

Koniáš série

< 2. díl >

Byznys a politika je třaskavá kombinace. V okamžiku, kdy hromada zlata na misce pomyslných vah přesáhne kritické množství, lidský život ztrácí cenu. Pro některé ze zúčastněných se tím celý podnik stane osobní záležitostí, a to změní i pravidla hry. Právník v tandemu s nevypočitatelným zabijákem proti všem ostatním – mocnému impériu, politikům i bezohledným obchodním magnátům. A v pozadí netrpělivě vyčkávají diskriminovaní čarodějové, stojící před rozhodnutím, na čí stranu se přiklonit. Soupeřící strany neuznávají žádná pravidla a za chyby se platí krví…... celý text

Přidat komentář

McKashi
25.03.2024

Dlouho jsem Koniáše odkládal. Ale musim uznat, že nevim proč, dost mě překvapilo, že i když má knížka skoro 600 stran, tak příběh ani chvilku nevázne. Několikrát jsem si myslel, že vim, co bude dál a náhlý obrat mě přesvědčil o opaku, za což jsem dost rád. Nicméně jakou malou výtku bych řekl, že mít tolik štěstí, jako má Koniáš, tak začnu každej pátek sázet sportku:)

KlariN
01.01.2024 5 z 5

Koniáš má hodně z Geralta i westernových hrdinů, to ale nic nemění na tom, že Miroslav Žamboch je vynikající vypravěč a právem patří mezi nejužší špičku středoevropské žánrové literatury. Skvost, jenž nesmí být opomíjen!


Llewelyn
28.08.2023 5 z 5

Dlouho jsem odkládal tento komentář. Chápu, že tahle volba někomu přijde ujetá, vždyť příběh nemá kdoví jakou zápletku, styl nepatří mezi špičku literatury, postavy mají občas divné a kostrbaté charaktery, ALE je to asi má nejoblíbenější a nejohmatanější kniha vůbec.
Je to tak, kombinace hlavní postavy, příběhu, stylu, vedlejších postav, funkce čarodějů, šermu, světa a intrik. Prostě za mě dokonalá kombinace, s notnou dávkou nostalgie, protože jsem tu knihu četl jako středoškolák, měl jsem čas jen na čtení, gauč a čaj a vždy si vybavím, jak ležím a hltám každé slovo této knihy, prostý starostmi dospělého.
Od té doby jsem ji přečetl snad dvacetkrát a líbí se mi pořád stejně. Autor stvořil nezapomenutelnou hlavní postavu a kopu vedlejších, které si člověk zamiluje nebo nenávidí. Koniáš je muž, kterým by chtěl být alespoň na chvíli každý, žádný rytíř bez bázně a hany, má svou morálku, která je často navýsost pragmatická, byť ne úplně v pohodě. Knihu pozvedávají rozhovory a spousta vtipných replik a citátů, které by člověk hledal spíše v nějaké sofistikovanější literatuře.
Dobrodružství samo je na žánr velmi originální a při konci mám vždy husí kůži, ten konec dokonale vystihuje celou knihu a postavu Koniáše, muže na stezce.

orson
04.08.2023 5 z 5

Znovu (už asi potřetí) jsem si přečetl tohodle Koniáše na dovolené. Prostě paráda. Není to klasická fantasy, má to originální námět, skvěle promyšlený svět, hrdinu, co není tak úplně klaďas (no vlastně je, ale nevypadá na to :)). A ten samý den, co jsem dočetl, jsem zjistil, že během měsíce bude nová knížka s Koniášem a Baklym!!!

Denny456
25.05.2023 5 z 5

Parádička. Pořádný bijec, který dokáže přežít a zvládnout i intriky. Jen trochu závidí kolegovi se dvěma ženama, ale to se poddá. Jo Koniáš je prostě dobrej.

Dragonian
12.01.2023 5 z 5

Znovu jsem si přečetl, asi po nějakých dvacetidvou letech. Příběh neztratil ani kousek ze svého kouzla. Velice napínavý příběh, protkaný politikou, které je tak akorát.
Děj málokdy zpomalí a pořád chcete číst dál a vědět, jak to celé bude. A o překvapení není nouze.

MichalHoráček
04.10.2022 5 z 5

Chvílemi trochu pomalejší děj, ale celkově moc příjemné počtení.
Žambocha čtu při cestách do práce a z práce a cesta příjemně utíká.
Už na mě čeká další jeho kniha.

Mabie
22.09.2022 5 z 5

Autor dokázal namíchat neuvěřitelný koktejl ze spousty dobrodružství a intrik, zajímavých zápletek a výborně vykreslených postav. Pikantní chuť této bezvadné kombinaci “sword and sorcery” ale přidává hlavně netradiční hlavní hrdina. Vlastně ani nevíte, jestli je Koniáš hrdina kladný nebo záporný, protože jeho žebříček hodnot je velmi zvláštní. Je upřímný i zrádný, žoldák bez skrupulí i spolehlivý bojovník, laskavý i krutý, muž se svérázným smyslem pro čest i bezohledný zabiják, zkrátka velmi rozporuplná osoba. Nemyslela jsem, že si mě tento svého druhu vzdělaný Conan tak získá, že si toho nepochopitelného a neuchopitelného člověka zamiluji.
Skvělý příběh i celková atmosféra knihy stojí za 5*.

mi-380
20.02.2022 5 z 5

Pár let už pociťuji odklon od fantazie k realitě, od fikce k faktům. Z fantasy a sci-fi, v mládí žánrů nejoblíbenějších, se staly zájmy okrajové. Druhá četba tohoto epického popisu velké výpravy, dovedně využívající mnohé literární i filmové archetypy, ale zachraňuje co se dá. Sedm statečných se tu mísí s krytými vozy mířícími na západ, čarodějní mágové s nejlepšími šermíři a lukostřelci zapomenutých časů, chytrost se statečností. Koniáš, rozporuplný hrdina typu Geralta, Reachera nebo i Harry Holea tu exceluje ve svém prvním dobrodružství, a i při druhém čtení snadno udržel mou pozornost, mé sympatie i mých pět hvězd.
95 % (zatím 486 hodnocení, průměr 92 %, když jsem přečetl poprvé, bylo 87 hodnotících s průměrem 95 %).

Michal_SK
12.02.2022 5 z 5

bohovské, fantasy veľmi nečítam, ale toto je presne to, ktoré mi nevadí. Viac sword a menej sorcery :)

Gindolfin
15.12.2021 5 z 5

Fakt dost hustá kniha! Dal bych asi půl hvězdy dolů za příliš pomalý rozjezd a příliš rychlý konec. Místy na můj vkus hodně brutální. Ale nedokázal jsem se odtrhnout. Kombinace western a fantasy je absolutně výborná kombinace.

jiri2737
27.11.2021 5 z 5

Miroslav Žamboch povýšil fantasy na umění. Imaginární středověký svět vytvořený do posledního detailu a hnutí mysli.

duben
18.01.2021 4 z 5

Kniha se četla dobře, občas mi přišlo že je těch intrik a překážek až moc, pořád to vypadalo, že je kniha tak nějak v půlce, i když už se blížil konec a pak takové šup, šup a rychle uzavřeno. Při rozvleklosti jaká byla než se karavana vydala na cestu a než vůbec někam došla, to vzalo ke konci příliš rychlý spád. Jinak to bylo fajn a příběh jsem si užil. Kvůli konci jsem zvažoval 3-4 hvězdy, ale když jsem kvůli tomu vydržel dočítat knihu do 3 do rána, zaslouží si to asi tu 4ku.

Allena24
26.11.2020 5 z 5

Zatím vše, co jsem od pana Žambocha četla, je pro mě srdcová záležitost. Proto mě tolik netrápí rychlé zakončení příběhu.
Těším se na další jeho knihy.

apelttom
18.11.2020 4 z 5

Super příběh a poctivé řemeslo. Napínavé, zajímavé, jedna velká jízda. Bohužel ke konci je to trošku moc uspěchané a ději by slušelo tak o 300 stránek navíc, ale jinak naprostá pecka.

rimar
20.10.2020 5 z 5

Jsou knihy ke kterým musí člověk dozrát a tohle je jedna z nich. Když jsem ji četl před lety neužil jsem si ji jako teď. Když jsem ji četl teď musel jsem ocenit jak je propracovaný děj napětí až do konce. Stejně jako autor nešetří ani hlavní postavy od různých útrap a neštěstí. Není to nejlepší Koniasuv příběh a moje srdcovka je Bakly ale stejně se to autorovi povedlo a patří určitě k těm nejlepším co napsal a o to víc si zaslouží poklonu vzhledem k tomu že je to začátek jeho tvorby.

Jarka_rybář
06.10.2020 5 z 5

Koniáše miluju, tedy i tento díl, i když byl kapku slabší.

perko
22.09.2020 2 z 5

Ukamenujte mě, ale do téhle knihy jsem se musel nutit. Po skvělém prvním díle to bylo velké zklamání. Asi mi sedí více povídek v jedné knize místo "velkého" příběhu Koniáše. Bohužel...

fmash
17.06.2020 2 z 5

Není úplně fér, že dávám hodnocení knize, kterou jsem nedočetl, ale snažil jsem se to vyrovnat tím, že jsem tomu nedal odpad. Pro mě znamení, že se k tomu nemám vracet. Nuda, nějaký podivný amatérismus v neustálém projikování autora do hrdiny (nebo to tak aspoň působí), neustálé rádobydrsňáctví, které ale spočívá hlavně v tom, že se explicitně říká, že je něco drsné... Fakt velký špatný.

MichalPuchovsky
18.02.2020 5 z 5

Veľká spokojnosť. Akcia, intrigy, pokojné tempo. Žamboch v "Na ostří čepele" priam majstrovsky pracuje s atmosférou, ktorú pomaly, ale iste buduje stránku po stránke. Vďaka tomu má čitateľ priestor si vytvoriť vzťah k postavám, obľúbiť si ich a tŕpnuť nad ich osudmi. Teším sa na ďalšie romány z vegašského cyklu.