Na křídlech orlů

Na křídlech orlů https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52331/bmid_na-kridlech-orlu-1C8-52331.jpg 4 46 8

V prosinci 1978 jsou dva pracovníci společnosti EDS pracující v Teheránu zatčeni pro podezření z korupce. Kauce je stanovena na 12,75 mil. dolarů. Když se o tom dozví Ross Perot, ředitel dallaské centrály společnosti, rozhodne se dostat svoje lidi ven za každou cenu. Zatímco se právníci firmy snaží nalézt způsob, jak zaplatit kauci, sestaví ze zaměstnanců firmy tým dobrovolníků vedených penzionovaným důstojníkem Armády Spojených států, kteří by v případě nutnosti zasáhli silou... Jejich detailně připravený plán na osvobození kolegů z vězení však selhává kvůli převozu vězňů a tým tak musí vymyslet jiný způsob záchrany spolupracovníků, který vrcholí víc než obtížným útěkem do Turecka. Mezitím se den ode dne v ulicích Teheránu stupňují nepokoje a násilí, které vyústí v Íránskou revoluci proti šáhovi vedenou Chomeiním, která ohrožuje i ostatní pracovníky EDS.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

On Wings of Eagles , 1983


více info...

Pavlaj
Pavlaj
18.06.2022 5 z 5

Románové vylíčení skutečných událostí z doby islámské revoluce 1979. To, že je to doku drama, je fascinující, ale má i své nevýhody (obrovský počet postav, které se pohybují na různých místech, občas někdo někam letí a nemá to žádný smysl ani pointu). Zajímavé, že na rozdíl od zadržení amerických zaměstnanců ambasády v Teheránu se o tomhle příběhu tak málo ví.
K Íránu mám vztah, takže jsem se od popisu revolučních událostí a tehdejší doby nemohla odtrhnout. Ale poučné pro mě byly i další věci - o Rossu Perotovi, o jeho vazbách na Bílý dům, na válku ve Vietnamu a veterány. Vynikající.

astroweb
astroweb
28.11.2020 4 z 5

Follett je můj oblíbený autor, ať historických i současných románů. Toto byl román na podkladě skutečných událostí, zajímavý byl nejenom děj o osvobozován amerických občanů, ale i situace v revoluční době v Iránu.


jprst
jprst
06.09.2019 2 z 5

Přes tuto knihu cesta k dalším Follettovým knihám asi nevede, pro mě rozhodně zklamání a na nějakou dobu pauza od tohoto autora.

Igor1311
Igor1311
18.07.2019 3 z 5

Follett nemá výslovne zlé knihy, niektoré len slabšie. Toto bola pre mňa jedna z nich. Nevedel som sa do nej začítať, miestami mi prišli určité pasáže úplne zbytočné. Trocha mi to pripomenulo jeho knihu Medzi levmi, ktorá však bola podstatne lepšia.

Absentovala mi hlavná postava a ani dej v revolucionistickom Iráne mi neprišiel ktovieaký. Dalo mi to námahu dočitať, čo sa mi pri Follettových knihách nestáva.

rasputin
rasputin
17.03.2017 2 z 5

Příliš mnoho zbytečných písmenek, stránek, kapitol.....Když už se konečně začalo něco dít, tak to najednou přerušilo zbytečné vyprávění o čemsi a k místu, kde autor přestal, se vrátil třeba až za několik desítek zbytečných stránek. Zatím nejslabší Follettova kniha, kterou jsem četl.

helenkan
helenkan
01.06.2015 5 z 5

Za dva dny přečteno.Skvělé !

otula
otula
21.01.2015 5 z 5

Skvěle zpracovaný dramatický příběh zaměstnanců EDS, ředitele společnosti a jeho přátel, kteří riskovali své životy pro záchranu svých přátel-kolegů, uvězněných neprávem v íránském vězení... Kdyby příběh nebyl dokumentem, říkal bych si, že to autor přehnal se spoustou jak zvratů, tak štěstí, které je provázelo. Výborné čtení.

MoMa
MoMa
07.09.2011 4 z 5

Podle přečtených recenzí by to měla být vynikající kniha podle skutečné události, kterou Follet velmi podrobně prostudoval za pomoci přímých účastníků a to se rozhodně promítlo do výsledků. Určitě si ji přečtu.

Knížka nezklamala, přečetla jsem si jedním dechem.