Na konci októbra

Na konci októbra https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455106/bmid_na-konci-oktobra-6e3-455106.jpg 4 118 38

V zajateckom tábore v Indonézii zomrie štyridsaťsedem ľudí na hemoragickú horúčku. Spočiatku informácii málokto pripisuje význam, v podobných lokalitách sú epidémie časté. Zarážajúci je však vekový priemer obetí a vysoká smrtnosť. Mikrobiológovi a epidemiológovi Henrymu Parsonsovi sa zľahčovanie situácie nepozdáva, a tak sa vydá priamo do ohniska nákazy. To, čo tam nájde, bude mať zakrátko ničivé globálne následky. Prvoradé je teraz vystopovať nakazeného muža mieriaceho na každoročnú hadždž do Mekky medzi milióny pútnikov. Svet napriek snahe zachvacuje pandémia a ruská emigrantka, dnes už vysokopostavená osoba na ministerstve vnútornej bezpečnosti USA, radí prezidentovi, ako reagovať na možnú biologickú vojnu. Je pravda, že smrtiaci vírus vyvinuli v ruských laboratóriách v snahe rozpútať medzinárodný konflikt? A akú úlohu zohrávajú pri jeho šírení biologické zbrane? Pliaga sa šíri po celom svete, odstavuje inštitúcie – vedecké, náboženské, vládne – a hubí obyvateľstvo. Rozbehnutý vlak sa už nedá zastaviť. Lawrence Wright nám ponúka jedinečný, napínavý triler plný fascinujúcej histórie, ktorý v kontexte súčasnej pandemickej situácie vo svete naberá celkom nový rozmer.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The End of October , 2020


více info...

Přidat komentář

trudoš
07.02.2024 3 z 5

Podle data původního amerického vydání až děsivě prorocký román, který naštěstí přepálil skutečnost, třebaže některé momenty takhle zpětně až děsivě připomínají prožitou realitu. Lawrence Wright ovšem nevyužívá celosvětovou pandemii k tomu, aby pouze kritizoval jednotlivé státy za jejich neschopnost se s problémem vypořádat, ale rozehrává mezi nimi rovnou regulérní válku zapříčiněnou všeobecnou paranoiou ohledně toho, kdo a co způsobil.
Když však pominu omáčku kolem, nemůžu se zbavit dojmu rozptýlených fragmentů, které výborně fungují samostatně, ale v celku postrádají údernost. V okamžiku, kdy se mluví o tisíci či milionech mrtvých, nepůsobí to zdaleka takovým dojmem, jako při sledování umírajícího jednotlivce. Osudy hrdinů jsou navíc zprostředkovány zbytečně útržkovitě a těžko k nim hledat cestu, když spoustu důležitých momentů autor pro zjednodušení přeskakuje. Přesto vyprávění nemohu upřít sílu ani údernost katastrofy, proti níž je morálka, vůle a moudrost člověka naprosto nicotná.

Vlaďkaa4
09.09.2023 4 z 5

Nebylo to špatné, ale před covidem by mě tato kniha určitě zaujala více. Naštěstí covid nebyl tak apokalyptický jako tahle kniha.


Nikusha
29.08.2023 3 z 5

Škoda, kdyby tam nebylo tolik politiky a odboček od hlavního příběhu, líbilo by se mi to víc.

tereza_p
14.04.2023 4 z 5

Příběhy s podobnou tematikou jsem měla ráda ještě dávno předtím, než to bylo "moderní" :). Kniha mě velmi bavila, oceňuji i odbornější pasáže, byť nedokážu posoudit, do jaké míry jsou opravdu věrohodné, ale předpokládám, že si to autor opravdu nastudoval. Bavil mě i zpravodajský styl vyprávění, bez zbytečných kudrlinek, který ovšem v žádném případě nepostrádal emoce. Ty tam jsou díky tomu, že se dozvídáme o osudech obyčejných lidí, byť jsme o nich prostě tak nějak zpraveni. Myslím si, že tam je i pěkně popsán rozdíl mezi tím, jak pandemie dopadla právě na obyčejné lidi a jak na ty ve vedení zemí. A také to, že i přes probíhající pandemii je možné, že se stále bude myslet především na své státní zájmy.

Eldar80
21.11.2022 4 z 5

Na začátku jsem se divil nízkému hodnocení. Bylo to perfektní a věrohodné. Jako příběh o pandemii to působilo reálně. Jako thriller je to slabší. Má to příliš dokumentární styl psaní a tak děj sledujeme spíš z odstupu.
Po odborné stránce je to asi správně. Ale poslední třetina je příliš apokalyptická. Tím to ztratilo věrohodnost. To jediné v čem to bylo opravdu dobré. Zbytek knihy jsem pak dočítal ze setrvačnosti.
Po dočtení už se nízkému hodnocení nedivím. Po stránce hlavních postav to taky není ono. Je to napsané tak, že postavy slouží jen jako nejbližší osobní kontakt s pandemií. Ohledně té je to trochu prorocká kniha.
A pak ohledně válečných konfliktů. Jenže některé jsou přehnané a nereálné. Odtržení od reality je zde zřetelnější než u akčního filmu, kdy při sledování „vypínáme mozek“. To u čtení jde mnohem hůř.
Působí to jako kniha, kde autor nepíše ze sebe, ale jako zaměstnání. Třeba to bude mít časem vyšší hodnotu jako výpověď o dnešní době. Dnes to asi neoceníme, když jsme si tím nedávno prošli a máme zkreslený úsudek.
Myslím, že jsem nečetl nic přítomnějšího. Jenže Wright se měl rozhodnout co chce napsat. Jestli thriller nebo prorocké dílo. Technicky je to dobře napsané, ale nějak tomu chybí šťáva. 75% 3,5*

lexikon_tf
03.11.2022 5 z 5

Velmi zajímavý, mrazivý a až prorocký thriller o světové pandemii, o technologickém pokroku na úkor přírody, o válce virů - těch biologických i virtuálních. Kniha si ke mně našla cestu v době, kdy jsme již pandemii všichni zažili na vlastní kůži, o to více mě mrazilo při čtení této knihy, vydané v roce 2020.

V jednom internačním táboře v Indonésii se objeví záhadná a smrtící infekce, proto je na místo poslán odborník - epidemiolog Henry Parsons. Avšak taxikář, který jej do tábora dovezl, se pravděpodobně stihl již nakazit, a nedbaje zákazů, odjíždí, aby se nazítří připojil k milionům poutníků na cestě do Mekky.
Pokud to bude nutné, je vůbec možné uzavřít posvátné poutní místo a držet tam všechny věřící v karanténě? To musí Henry se svými spolupracovníky zjistit a co nejrychleji zařídit.

Mezitím se světové mocnosti dohadují, kdo za původ smrtícího viru může, zda se jedná o hříčku přírody či uměle vytvořenou biologickou zbraň proti lidstvu.
Henry má však doma v Atlantě ženu a dvě děti, které čekají, až se jim vrátí v pořádku domů. Jenže Henryho dlouhá cesta v boji proti neznámé nemoci teprve začíná.

Co všechno se událo a odehrálo od vypuknutí pandemie a jaký to mělo dopad na Henryho a jeho blízké? Pokud vás to zajímá, přečtěte si tuto knihu plnou zvratů a napětí, určitě se nebudete nudit.
Příběh totiž nabízí nejen zamyšlení nad budoucností, nad hrozbami zkázy civilizace, ale i velice zajímavé informace o virech, vakcinaci či patogenech.
Nemyslela jsem si, že mě bude tak bavit téma z lékařského specializovaného oboru, ale i odborný výklad např. o hemaglutininu a neurominidáze při označování typů chřipek mě fascinoval a bylo to hezky vysvětlené.

Termaap
04.10.2022 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha, kterou interpretoval můj oblíbený Jan Šťastný.

Přiznám se, že jsem se knihy trochu obávala. Zdravotnické a epidemiologické terminologii rozumím pramálo, politiku řeším jen velmi okrajově a celkově se vlastně politickým tématům v literatuře vyhýbám. Vše zmíněné odeme vyžaduje více pozornosti, což je ještě složitější právě v audioknižním podání.

Některé pasáže jsem si musela pouštět opakovaně a moc zábavy mi i tak nepřinesly, většina ale můj zájem získala a celkově si z knihy odnáším pozitivní dojmy.

Danago
22.09.2022 3 z 5

Překvapivě hodně hodnocení je ve vysokých číslech a superlativech. Mě knížka nadchla hned na začátku . Bohužel s postupem příběhu mě tak trochu přestávala bavit. Takže jsem se opravdu musela donutit ji dočíst. A bohužel se shodnou spíše s hodnocením nižším. V dnešní době je to sice aktuální , ale už ohrané téma. Které jsme si všichni zažili v době covidu.
V knize je hodně politiky a propagandy, což mě osobně nebaví.

Christo
18.08.2022 4 z 5

Skloubení dvou problému dneška- pandemie a války. Kniha byla vydána 2020, tak alespoň s předpovĕdí války ze strany Ruska je hodná k obdivu. Velice realistické postapo tím, že se odráží v románu realita dneška.

deirdre
01.08.2022 1 z 5

Dosť dobrý thriller, hlavne v druhej polovici, ktorý je však plný antiruskej propagandy, proste zlé zlé Rusko. Čo by viac i menej skúsený čitateľ tohto žánru ešte nejako prežul (antiamerická propaganda by mi vadila rovnako, v literatúre proste nemá čo robiť), ale že zo všetkých svetových lídrov sa tu menovite spomína na každej druhej strane (ok, tak kapitole) iba líder Ruska ako najväčšie zlo, tak to tento dosť dobrý thriller degraduje na úroveň sprostej politickej propagandy. Ak chcete knihu na túto tému s presahom, prečítajte si Kingovo Svědectví.

JaniMa
08.07.2022 5 z 5

Souhlasím s tím, že se jedná o knihu s přesahem. Nečte se lehko. Ve spojení s aktuálním děním je to opravdu mrazivé čtivo. Za příběh bych plné hodnocení nedala, ale kniha je svým poselstvím natolik výjimečná, že si jej bez pochyby zaslouží.

Artep25
26.06.2022 4 z 5

To co se nám ještě včera zdálo ,jako nemožné je dneska realita .Tato kniha je thriller ,a kdybych ji četla před lety ,tak se na ni budu dívat jinak než dneska ,protože to už se nám skoro stalo a může se to klidně stát znovu a hůř.

Kortez
18.05.2022 4 z 5

Audiokniha.
Na rozdíl od předchozích komentujících čtenářů jsem si vybral toto téma schválně. Ne, že by mi nějak chyběli zákazy spojené s Covidem19, ale chtěl jsem se dozvědět co by mohlo být nebo se stát v případě silnějšího, mnohem silnějšího covidu. Vše jsem si užil vrchovatě, dokonce lituji že dílo není většího rozsahu. Bavila mě politika, vojenské i špionážní akce a hlavně všechno z oblasti lékařství a mikrobiologie. Jdu hledat něco dalšího, podobného ražení.

Metla
15.05.2022 4 z 5

Pustila jsem se do četby/poslechu bez znalosti anotace – prostě jsem tady na DK zaregistrovala dobře hodnocený titul, který na mě téměř současně vykouknul v knihovně i v … ehm, „audiopůjčovně“. Jako spousta ostatních komentujících jsem tak nějak zjistila, že nemám chuť vstřebávat příběh na téma, kterým jsme v light verzi prošli a vlastně stále procházíme. Když už jsem však nakoukla, nechtělo se mi hned zbaběle vycouvat, navíc leccos v textu stálo za zamyšlení, něco se ukázalo nepříjemně prorocké (např. Ukrajina) a jakmile se zápletka překlopila do plně apokalyptické roviny, přišlo pár nelítostných překvapení (což hodnotím kladně, přeslazené happyendy oslabují tento typ románů i filmů). Mohlo to teda být ještě drsnější, nebavily mě náboženské ani politické pasáže, nejsem kompatibilní s jednostranným moralizováním a několik klišé mě mírně otrávilo.
Každopádně „Na konci října“ představuje poctivé a věrohodné zpracování rozkladu civilizace, kdy smrtící nemoc přivede chování lidstva do extrémů. Snad ten náš současný šmejd skutečně zmutoval do stavu běžné chřipky a na pandemii nám zůstane akorát nepříjemná vzpomínka + nelichotivá vizitka v podobě donedávna nevídaného odpadu – použitých roušek a respirátorů, kam se člověk podívá. 75%

soukroma
14.05.2022 5 z 5

Naprosto mne odzbrojila už první čtvrtina knihy, protože dva roky od napsání (přesněji vydání) knihy v ní čtu to, co jsme právě za tyto dva roky vlastně všichni zblízka neradi pocítili. Nejen pandemii, s komplexním vysvětlením pandemií minulých a funkčnosti virů, a principu zásahů vlád a WHO při hrozbě pandemie. Ale také islámský terorismus a zejména nebezpečí, které pro svět představuje Rusko, jmenovitě Putin - jeho raná léta a bezskrupulozní jednání jsou zde také pečlivě vylíčená, stejně jako kyberzločinci v jeho službách deptající Ukrajinu a provádějící další záškodnické akce na objednávku.
Děsivé čtení o naší současnosti, velmi dobře předpovězené i s důkladným výkladem. Thriller s drtivým přesahem.

Janadvorackova
02.04.2022 2 z 5

Bohužel nezaujalo. Nebýt pandemie, byla bych nadšená. Za poslední dva roky se mi už několikrát stalo, že mě některé žánry, nebo knižní styly už tolik neberou.

knihyKeMne
16.02.2022 4 z 5

Zpočátku mě to ani moc nechytlo, protože to dost připomínalo to, co se v téhle době běžně děje s covidem. Akorát že tak docela nešlo o popis pandemie, jako spíš že se autor zaměřoval jen na určité úseky života několika konkrétních lidí v Americe. Pak se konečně začly dít věci. Nic příjemného. Běžně se o politiku nezajímám a tak mi tady dost vadilo, že je ta knížka v podstatě o politice. Zato se mi dost líbila poslední kapitola. Aspoň že tak :-)

Andina123
16.01.2022 4 z 5

Za mě rozhodně povedený thriller. Téma celosvětové pandemie mě zaujalo nejen kvůli současnému covidu. Na knize oceňuji nenápadné vzdělávání čtenářů, hodně jsem se toho dozvěděla o fungování virů apod. Líbilo se mi, že se autor věnoval jak hlavní postavě, tak dění mimo ni. Jinak celkem odstrašující scénář možné lidské budoucnosti.

dlabikk
02.07.2021 4 z 5

V době covidu mi ani nespadla brada po přečtení. Bohužel se to mohlo stát i reálně. Doufejme, že se toho nedočkáme a tu naši pandemii přečkáme. Jinak výborný thriller z lékařského prostředí. Místy trochu přehnané, ale dá se to prominout :o)

Lucienka220
23.06.2021 4 z 5

V knize je skvěle vysvětlené, co je to to H (hemaglutinin, to, co se přilepí na buňku) a N (neurominidáza, to, co buňku navrtá) v označení chřipek.
Jinak příběh je klasický thriller, spousta zvratů, takový lepší průměr.