Na kočku a na myš

Na kočku a na myš https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458801/bmid_na-kocku-a-na-mys-vZJ-458801.jpg 3 21 9

Pro Katherine Rossovou je čtyřiadvacetiletá Lily typická „sněhová vločka“ – křehký, nezdravě sebevědomý, neslušně upřímný, privilegovaný a politicky korektní mileniál, který udělá, co je třeba, aby se prosadil v novinářské branži, a neštítí se k tomu využít rodinné konexe. Zkrátka to má až příliš snadné. Z pohledu Lily je Katherine přehnaně ctižádostivá stárnoucí (jednačtyřicetiletá) žena, zaměřená výhradně na sebe a svoji kariéru. Relikvie z dávných dob. Svým způsobem nesoudná, omezená a staromódní, která se ale nerozpakuje využívat ve svůj prospěch neplacené stážisty, jež s chutí ponižuje a dává jim jasně najevo, kdo je tady pán. Když Lily coby nová stážistka nastoupí do časopisu Leadership, jehož je Katherine šéfredaktorkou, otřese základy malého světa, jejž si Katherine vybudovala. Katherine novou posilou z hloubi duše pohrdá, ale přistihne se, že ji k Lily cosi táhne… Najednou nejde o to, která z nich je lepší, ale kdo krutou psychologickou válku přežije.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Precious You , 2020


více info...

Přidat komentář

LisaBella
02.06.2023 3 z 5

Nebylo to vůbec zlé. Kniha se četla sama, byla napsána příjemným jazykem a příběh neměl dlouhá hluchá místa. Četla jsem ji po několik večerů a tiše doufala, že to skončí tak, abych byla spokojená.. Skončilo.

Co se mi ale dodnes vybavuje je neustálé dilema- skutečně generace sněhových vloček svou existenci zakládá na tom, že jim svět leží u nohou? Máme se tomu přizpůsobit, nebo se jim snažit dokázat, jak moc se mýlí?

SilvieSisinka
02.02.2023 1 z 5

Nechápu že jsem to vůbec dočetla.Kniha úplně o ničem.


regulax
28.01.2022 5 z 5

Za mě dobrý, kniha se četla super, mírný psycho drama thriller, rodící se mezigenerační zápletka ve společnosti, pozor začíná nová mileniálská doba!

soukroma
21.09.2021 2 z 5

Znepokojivé, depresivní, neuvěřitelné, dlouhé: vydržela jsem číst do čtvrtiny, dál to nešlo, takže zbytek jsem už jen prolistovala, až k hořkému eliminačnímu konci. Ta generační propast (dvacátníci versus čtyřicátníci) - v životě i profesi - tady zeje naprosto děsivě, pro mne neuvěřitelně i v základu (bez thrillerové nadstavby), ale možná jen proto, že nemám podobnou zkušenost. Pro mne ovšem ještě neuvěřitelnější je autorčina poznámka na závěr, kdy se jako příslušnice té starší produktivní skupiny zastává těch mladších, dravých, bez zkušeností a skrupulí (důvody uvádí takové anglické, nevím, zda u nás by byly stejné). Poučila jsem se o "sněhových vločkách", ale pro tu realisticky líčenou nenávist mezigenerační mi to prostě šlo proti srsti. Není to rozhodně thriller pro odreagování. 45%

annettka1098
07.08.2021

(SPOILER) Tato kniha je pro mne od začátku do konce zaháda, proč jsem jí vlastně dočetla. Několikŕat jsem si řekla, že to nedočtu, ale pak mi to prostě nějak nedalo. Byla jsem asi jako Kathrine, která má tušení, že si má držet Lily dál od těla, ale zároveň ji chce poznat. Přesně tak jsem to měla já s touto knihou. Příběh je vyprávěn z pohledu Katherine i Lily, ale na 10 stran Katherine připadne 2-3 strany Lily. Obě popisují den či situace ze svého pohledu. Co jsem v knize tedy hodně postrádala byly přímé řeči, kterých je poskromnu a kniha je především o vyjádření myšlenek a pocitů hlavních postav.

Celkově bych řekla, že by kniha byla dobrým "Béčkovým" filmem s velmi překvapivým, možná až šokujícím koncem. Ovšem jako kniha mi to úplně nesedlo.

HODNOCENÍ: 50 %

jasmína
13.07.2021 4 z 5

Začetla jsem se až na sté straně, a pokud jsem konec pochopila správně, bylo to hodně zvláštní, ale četlo se mi to dobře, a pořád mě to nutilo přemýšlet, co si o kom vlastně mám myslet....

ArwenAragorn
28.03.2021 3 z 5

60%
Chci svůj plán bolestivě protáhnout. Říká se, že pomsta nejlépe chutná za studena, ale také je nejsladší, když se vaří pomalu.

Myslím, že na prvotinu to vůbec nebylo špatné. Napínavý psychologický thriller s mnoha zvraty, ty finální jsou samozřejmě nejpůsobivější. K přečtení ho mohu doporučit.

Pípasek
03.03.2021 5 z 5

Tak pro mne to bylo super. Propletenec, který se vyřeší až s posledními stránkami. Potvrdilo se přísloví, že není nic horšího než odmítnutá žena

Ivuska.09
23.02.2021 2 z 5

Mě tato knížka bohužel vůbec nenadchla. Druhá polovina příběhu byla lepší než ta první, ale to už v mých očích nic nezachránilo. Některé scény na mě byly až moc nechutné (vzhledem k tomu, že jde o thriller). Navíc celou dobu víte KDO, tušíte CO, jen nevíte PROČ. To zjistíte až v samotném závěru (tady mohu autorce přidat body za to, že se ji ještě podařilo čtenáře zmást), ale ani tak to není příběh, který bych chtěla doporučovat. Mně tohle nesedlo.

Autorovy knížky

Helen Monks Takhar
britská, 1976
2021  69%Na kočku a na myš

Kniha Na kočku a na myš je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce72x
Chystám se číst29x
Chci si koupit10x