Na jedné vlně

Na jedné vlně https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474441/bmid_na-jedne-vlne-5RJ-474441.jpeg 4 475 108

Bailey Rydellová zbožňuje filmy a už celé měsíce je zaláskovaná do vtipného filmového geeka, kterého zná jen přes internet pod jménem Alex. Dva dospívající nemohou bydlet dál od sebe - Bailey na východním a Alex na západním pobřeží USA. Ale pak se Bailey nastěhuje k tátovi, který náhodou bydlí ve stejném kalifornském městě jako její online princ. Bailey se ale bojí, že se z Alexe vyklube úchyl nebo podivín, a tak mu neřekne, že se do "jeho" města nastěhovala. Nebo že sehnala brigádu v místním turisty vyhledávaném muzeu. Nebo že ji každý den dovádí k šílenství muzejní sekuriťák Porter Roth, který je sice k sežrání, ale taky jejím novým nepřítelem na život a na smrt. Časem je navíc všechno komplikovanější a Bailey začíná objevovat tu tenkou hranici mezi nenávistí, láskou a čímkoli, co zrovna začíná cítit k Porterovi. Bailey si tak musí vybrat, jestli se držet své online fantazie, Alexe, nebo zariskovat a přijmout nedokonalou realitu, Portera. Volba je to zároveň jednodušší i komplikovanější, než si uvědomuje - Porter Roth má totiž tajemství: to on je Alex... víceméně.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Alex, Approximately , 2018


více info...

Přidat komentář

Wajny
12.04.2024 5 z 5

Na jedné vlně jsem přečetla už loni, ale když se naskytla možnost společného čtení. Tak jsem se přidala. Kniha mě bavila o hodně víc než když jsem jí četla poprvé! I napoprvé se mi hodně líbila, ale nebylo z toho takové to wau...to až teď

Příjemné oddechové čtení se skvělou letní atmosférou. V knize se řeší i vážnější témata a věci z minulosti, které ovlivnili životy hlavních postav. Vše se ale řeší racionálně a nedochází k žádné hysterii.

Bailey byla skvělá. Líbilo se mi, že je svá a nebojí se ukázat, co se jí líbí a co jí baví.
Porter je takový prototyp kluka, kterého chce každá - milý, vtipný a ochranářský.
Romantická linka byla úžasná hlavně postupné poznávání a i to jak Bailey dokázala vyjít ze své komfortní zóny.

Na konci kapitol jsou i konverzace, které si píšou Lištička s Alexem - to se mi hodně líbilo, protože to krásně doplnilo celkový příběh. Plus ještě musím vypíchnout zálibu Portera, ať už kvízy nebo počasí, to bylo skvělé a v knize mě tyhle pasáže bavili!

Když jsem si prvně přečetla anotaci, byla jsem dost rozpačitá, protože autorka vlastně vyzradila vše podstatné. Ale pokud by to neudělala, byla by ji vyčítána předvídatelnost, protože kdo jiný by to asi tak byl. Líbí se mi, že sama autorka uvedla, že to udělala cíleně, aby se čtenáři zaměřili na tu cestu a nepřemýšleli nad jak, kdo a proč.

zamilov.do.knih
10.03.2024 3 z 5

tahle knížka pro mě byla zklamáním. ne že by byla vyloženě špatná, ale když ji porovnám s kudy ke hvězdám a když si vzpomenu, jaká jsem měla očekávání, tak prostě vím, že jsem čekala víc. byla sice čtivá a vlastně mě i bavila, ale bohužel nepřišla mi ničím extra. kudy ke hvězdám jsem četla před dvěma rokama a ten příběh si pořád pamatuju, zato na jedné vlně jsem četla před měsícem a už si pořádně nevzpomínám, o čem to vlastně bylo.
za ten nejhlavnější problém na téhle knize však jednoznačně považuju anotaci, která mi prostě zkazila celej požitek ze čtení tím, že mi prozradila věc, která mi měla vrtat hlavou po celou dobu čtení. kdybych bývala prožívala s hrdinkou ty rozpory emocí, kdy měla ráda dva kluky najednou, možná by moje recenze byla jiná. ale tím, že jsem už od začátku věděla, jak to s nima je, tak ta celá linka s dvěma kluky byla s prominutím úplně o hovně. mrzí mě to, protože postavy byly moc fajn a prostředí se mi taky moc líbilo, ale ta anotace mi prostě zkazila celej dojem ze čtení. bylo to jako by mi někdo vyspoileroval konec a já byla ochuzená o zvrat a napětí. nebýt té anotace, tak možná knihu hodnotím mnohem pozitivněji, ale takhle ji bohužel považuju za zklamání.


Erika017
20.02.2024 4 z 5

Moc fajn oddychovka, četlo se to rychle a i přesto, že to nemělo nějaký extra nečekaný děj, tak to bylo opravdu dobré a čtivé. Můžu jen doporučit 4*/5*
(I když mě trochu štvalo, že hlavní hrdinka je slepá jak krtek, protože jí to mělo dojít už minimálně v půlce knížky, ale tak chápu, že o něčem to být musí:))

Andrea996
19.02.2024 4 z 5

Jak už to bylo zmíněno, jedna se o YA knihu, mě se ale líbila, škoda že jsem ji nečetla par let zpět, určitě by se zařadila mezi mé top knihy.
Co mě ale opravdu štve, je prozrazení dějové linky v anotaci. Proboha, proč??
Kniha najednou ztratila šmrnc, jak moc bych si užila hledat Alexe společně s Bailey.
Je to druhá kniha od spisovatelky a neřekla bych že by se mi líbila o něco méně.

Sandalkar
31.12.2023 4 z 5

Mile.
Z pocatku vse jednoduche, proslunene, mozna trochu naivni. Pak hlavni hrdinove otevrou svou minulost. Zejmena osud Bailey (strelba) je bolestne aktualni. Vyusteni pointy filmovych geeku Listicka a Alex zajimava, jen kdyby nam ji neprozradili uz na obalce. Tesim se na dalsi knihu autorky.

Liuyio
17.12.2023 4 z 5

Moc pěkná kniha, letní četba jako vyšitá

~ANDY~
15.12.2023 4 z 5

V pohodě. Knížka byla fajn to ne že ne, ale místy byla zdlouhavá a musela jsem se nutit. Ale jinak příběh zajímavý, trochu předvídatelný ale to neubírá na kvalitě. Úžasná letní
oddychovka 8/10 Doporučuji <3

Zuzunda
29.11.2023 5 z 5

Bylo to krásné. Ale jsem moc ráda, že jsem si nečetla anotaci. Je tam toho moc prozrazeno, takhle jsem si čtení mnohem víc užila :)

SáraR.
25.09.2023 5 z 5

(SPOILER) No páni! Tohle bylo naprosto úžasné! Knihu jsem zhltla na jeden zátah ( doslova, prostě nešlo skončit ;)) ! Nádherný a roztomilý příběh, který mě vtáhl a nepustil až do konce. V hlavní hrdince jsem se viděla a vždycky jsem si říkala: ,, No, tak takhle bych se zachovala já... " a v duchu jsem si za to nadávala, protože ne vždy se naše hvězda zachovala dobře. Porter byl naopak prostě skvělý a jak se pak popral s Davym? Šla jsem do kolen! Jen jsem se trochu bála toho, jak Bailey reagovala, když se prali a poté ( moc o tom přemýšlela :)). Konec mi přišel trochu zmatený, ale bylo hezké, že se opravdu potkali na tom promítání pod vlajkou. Prostě úžasná YA romanťárna, u které vámi víří spousta emocí. Dokonalá kniha na léto, rozhodně doporučuji!

jana1874
17.08.2023 3 z 5

Knihu jsem si vzala k moři, s tou obálkou to byla jasná volba. Anotace mě nalákala a těšila jsem se, až si to přečtu, byla to má první kniha od autorky.
A asi mi nesedl styl psaní, jak byly nějaké myšlenky hlavní hrdinky podané, něco nevím.
Ale jinak hezký příběh, na léto jako dělaný.

Julinka679
10.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Na jedné vlně je od autorky mojí prvotinou a musím říct, že to nebylo špatné, bohužel na tenhle typ knih jsem (nebo spíš si už připadám) stará, k hlavní hrdince jsem si nedokázala vytvořit patřičný vztah a vlastně ani k Alexovi/Porterovi, ikdyž postavy to nejsou špatné.
Jedná se o milou "teenagerovskou" romanťárnu, kterou máte přečtenou za chvilku, na mě už ale moc mladou.
Být o několik let mladší tak z knihy budu nadšená, takhle hodnotím jako lepší průměr za 3*.

gabriela8704
30.06.2023 4 z 5

Zajímavý příběh.

Niu
24.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Mně se knížka celkem líbila. Přesně něco takového jsem chtěla do začátku léta na odreagování, odlehčení a se závanem kokosového opalováku, vody a slunce. Je mi sice záhadou, jak se z originálního názvu Alex, Approximately vyklubalo Na jedné vlně :o), ale když tam bylo surfování, tak to bylo mnohem lepší. Ono i ta obálka mluví sama za sebe. Za ten konec plný nedorozumění ubírám jednu hvězdičku, protože mi to přišlo krapet přehnané. Dávám tady SPOILER: úplně jsem si představila - táta ji před Porterem osloví Lištičko a on jí padne kolem krku - já jsem Alex, my se známe. Bez nějakého toho dráma by se taky nic nestalo. Stačí, že drámo obstaral Davy.

Knihožroutka23
23.04.2023 4 z 5

Od autorky jsem už četla i Kudy ke hvězdám. Ale tato kniha mě bavila daleko daleko víc. Kniha hezky sama plyne a vy si jen přejete až už se dají konečně dohromady. Moc Doporučuji. :)

Calypso
12.04.2023 2 z 5

(SPOILER) Cinefilní teenage variace na Lásku přes internet (která je moderní verzí Obchodu za rohem) vypadala lákavě, ale po přečtení nerozumím vysokému hodnocení. O filmy tu až tolik nejde (citáty, které uvádějí každou kapitolu, jsou většinou trefné, ale mezi klasiku se tam míchají i nové Star Wars či Harry Potter), je to dost rozvleklé a ač Bailey slýchá, že je 'dobrý detektiv', trvá jí skoro 300 stran, než jí něco docvakne (proč je v anotaci uvedeno, že Porter je 'víceméně' Alex, když v tom žádný chyták ani zádrhel není?) a když se objekt jejího zájmu přizná, že jeho kamarád se po vážné nehodě propadá do heroinové závislosti, tak se stará jen o to, aby si o něm nemyslela, že se stýká s nevhodnými lidmi (všichni dostali happy-end, jen o Davym na konci není ani zmínka).
Korektnosti je učiněno zadost, jsou přítomny postavy snad všech ras, sám Porter je částečně číňano-polynésan, stejně jako Keanu Reeves, hvězda Bodu zlomu, nejspíš nejznámějšího surfového filmu (v referencích se bohužel neobjevuje, stejně tak opomenut je klenot ze 60. let 'Monster from the Surf').

Samostatnou kapitolou je překlad, nejedna anglická fráze je přeložena doslova, tudíž nedává smysl - např. 'štěkám na špatný strom' (místo pláču na špatném hrobě) a zarazilo mě skloňování 'Biga Lebowskiho', to jsem viděla poprvé. Hromada překlepů, plus Leopardí žena je z roku 1939, nikoli 1930.

Porter navíc nevzal Bailey na návštěvu Castra v San Francisku, což je nehoráznost. Z estetického hlediska nejpůsobivější kino, ve kterém jsem byla a v době vydání knihy ještě promítalo.

Týna24
08.03.2023 5 z 5

Jednoduchý příběh bez jediné chybičky. Dost se dal předpovídat děj, ale to mi nevadilo. Klidně bych si to přečetla znovu a tentokrat z pohledu Portera.

klarka41711
26.02.2023 5 z 5

Postavy velice sarkastické a skvělé. U nějakých scén, jsem se upřímně zasmála a říkala jsem si, že autorka je geniální. Bailey byla tak skvělá! Porter byla moje oblíbená postava a prosím, tohle si prostě přečtěte. Na dovolené a na léto jak dělané. Rozhodně skvělé

Hanncha
17.02.2023 5 z 5

Svižné, chytlavé, čtivé. Romantika až na půdu. Místy mě trochu rušilo, že kniha byla psána nespisovně a občasné překlepy.
Myslím, že pro věkovou skupinu, na kterou autorka mířila, je to skvělá kniha. Nemůžu se dočkat až si od autorky přečtu něco dalšího.

ElessaRiverbow
24.01.2023 3 z 5

První problém, který jsem s knihou měla už od začátku - anotace prakticky vše vyspoileruje. Sice by mi bylo už od začátku jasné, kdo je Alex, i kdybych ji nečetla, ale přeci jen to trošku zkazilo moje nadšení do čtení. Kniha byla čtivá, někdy i vtipná, sem tam hodně předvídatelná, ale celkově mě to bavilo. Konec mě ale trošku zklamal, přišel mi zbytečně moc dramatický a natažený.

~ 3,5/5 ~

Knihom_olka_
19.11.2022 4 z 5

Jelikož nejsme úplně na romantické knihy, tak mě mile překvapilo, že se mi tahle kniha líbila.
Sice jsem z ní nebyla nějak odvařená, ale nějaké pouto jsem si k ní přece jen vybudovala. Moc se mi líbily postavy, které byly celkem reálné a skvěle se navzájem doplňovaly.
Byla to celkem knížka o ničem, a tak si myslím, že mohla být rozhodně kratší, přesto jsem si její čtení užila.
Mnoho scén jsem si představovala tak detailně, že si je dodnes pamatuji. Celkový námět se mi líbil.
S touto knihou jsem byla zkrátka spokojená.