Na hraně

Na hraně https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456549/bmid_na-hrane-bhm-456549.jpg 4 33 5

Život s hraniční poruchou osobnosti je nekonečný boj. Od chvíle, kdy ráno otevřete oči, až do chvíle, kdy je večer zase zavřete. Občas se stane, že se vám je za den ani otevřít nepodaří. Jindy byste naopak zaprodali duši za deset minut spánku. Neustále vás přepadají pocity prázdnoty a pochybnosti o sobě samých, kterým se jde jen těžko ubránit. A tak není divu, že se s touto diagnózou několikrát za život podíváte na oddělení psychiatrie. Sbírka básní o balancování na hraně. O tom, co člověk dokáže a nedokáže zvládnout. A poznání, že vyhledat lékařskou pomoc není známkou slabosti ani ostudou.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Pointa
více info...

Přidat komentář

rozaaalie_
22.02.2023 3 z 5

Básně se dobře četly, dobře zněly, byly krásné a smutné, ale kvůli repetitivní tematice mi po chvíli začaly splývat v jednu velkou šmouhu. Próza v podobě „Půlnočních myšlenek“ mě oslnila o dost víc, protože jsem díky ní měla možnost nahlédnout do samotného nitra autorčiny duše, a pocítit tak strach, bolest, úzkost a všechny další pocity, které při psaní prožívala.

Pokud máte rádi květnatou mluvu podobnou tvorbě klasických básníků, šmrncnutou s problematikou moderní doby, psychickými obtížemi a pořádnou dávkou melancholie, pak je pro Vás sbírka jako stvořená. Pokud toužíte po něčem „modernějším“ a rozmanitějším, asi zkuste raději sáhnout po jiném díle. (Podrobnější názor naleznete v záložce "Recenze")

LEGACY
24.12.2022 4 z 5

"Každý z nás s něčím bojuje, ale někteří bojují hlasitěji".1/10 Stále moc nerozumím problematice hraničářů, to ale mnohdy ani oni samotní. Už jen fakt, že se autorka s námi, cizími lidmi, podělila o své hoře a půlnoční běsy je super. Zkrátka nedávat si za vinu věci, co člověk neovlivní a začít něčím menším, třeba sepsáním věcí, ve kterých je dobrý a nechat se pochválit.
- Pohled do zrcadla, v němž pravda se skrývá. Nevidíš sebe a to tě sžírá.


Andyska007
03.12.2022 5 z 5

Houževnatost, s jakou dívka bojuje s psychickou nemocí je obdivuhodná. A ještě bojuje krasosmutnými básněmi...

Syllvanium
26.10.2022 4 z 5

Básně vyvěrající z nemocné duše. Je to útlá knížečka plná emocí a snahy naučit se přežít neustálé proměny vlastní psychiky. Je to neuhlazené a přímočaré, někdy těžko uchopitelné, ale taková už je povaha poruchy osobnosti.
Není to literární veledílo, přesto autorce tleskám za odvahu něco takového publikovat.

Bája89
14.04.2021 3 z 5

Na hraně je příběh ženy, která ztratila lásku muže i lásku k sobě samotné. Sužovaná duševní nemocí bojuje každý den o přežití. Tato drobná kniha je velmi upřímnou, syrovou zpovědí, ve které se snoubí krása slova se smutkem a bolestí žití bytosti s hraniční poruchou osobnosti. Autorka se nám odhaluje nejen ve svých nádherných básních, ale i v zápiscích z deníku a půlnočními myšlenkami. Pozoruhodný počin.

Štítky knihy

poruchy osobnosti duševní zdraví

Autorovy knížky

M'Badjala Diaby
česká, 1999
2021  81%Na hraně

Kniha Na hraně je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených3x
Knihotéce15x
Chystám se číst37x
Chci si koupit10x