Na Hradčanech

Na Hradčanech https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412948/bmid_na-hradcanech-Z5j-412948.jpg 5 29 10

Jiří Anderle vzpomíná na místa, kde prožil 25 let. Magická krása Hradčan a osudy zdejších obyvatel jsou doplněny o autorovy kresby.

Přidat komentář

Slávka 1970
09.08.2022 5 z 5

"Knihy jsou potravou duše."
Nevím, kde jsem tento citát slyšela, ale teď jsem si na něj vzpomněla!
Čtení Anderleho vyprávění jsem si náramně vychutnala a opravdu mě duševně obohatilo! Myslím, že na tuto knihu musí člověk dorůst, vyzrát, trošku možná i zestárnout, ale pak to stojí zato! Já ji dostala jako dárek, cca 3roky ležela v knihovně, až při dlouhé nemoci a přerovnávání knihovny, jsem se jí pořádně prolistovala, prohlédla kresby a pak zkusila i číst. Nakonec jsem si některé kapitoly dala dvakrát :-)

knihovniceS
27.02.2022 5 z 5

Na Hradčanech
Milé a laskavé, úsměvné i smutnější čtení o mně milých místech a o jeho obyvatelích, se kterými se autor malíř a grafik Jiří Anderle setkal v době, kdy tam bydlel a pracoval. Miluji Prahu, mám moc ráda pořad ČRo Dvojka „Láska za lásku“ , a při čtení mi v uších zní hlas autora jako v tom pořadu. Kniha je bohatě provázena ilustracemi – kresby tužkou s popisy těch lidiček. Kdo máte rádi Prahu a vyprávění o „starých“ časech, určitě si knihu přečtěte. Doporučuji a dávám 5 hvězd.


Nifredil
23.12.2021 3 z 5

Mělo to být milé čtení, které hladí, ale na mě z toho padla taková podivná tíseň. Stačily zmínky, třeba o zlatníkovi, kterému vše vzali i o osudech dalších obyvatel Hradčan. Asi si umím až moc dobře představit, co takové sebrání znamenalo a vůbec jsem nějak v pozadí pořád vnímala za tou růžovoučkou atmosférou Nového světa ten reálný a dost děsivý i šedivý a smutný svět mimo. Ale on to pan Anderle zase tak růžově nevykresluje, spíš laskavě i reálně. Nu a pan spisovatel Bogan mi taky nepřidal. Vím jak moc sedával rád u pivečka, jaký typ lokálů vyhledával a jeho konec byl také nešťastný. I když tohle byly poetické vzpomínky, tak jsem si to s ním vždy spojila. Tak nějak pátá cenová v pozadí krásného vyprávění a to jak morálně daná dobou, tak i tím, kde vím, že se někteří pohybovali. A roztomile přikrášlená je i partnerka Jiřího Muchy. No prostě selanka a je to miloučké, ale jinde v ten čas… proslulý domeček byl opravdu blízko a pan Anderle to v textu nijak neskrývá. Co je moc prima jsou Anderleho ilustrace. Skvělé kresby. Už jen kvůli nim stojí za to knihu aspoň otevřít.

domfar
01.02.2021

Srdečný život na Novém Světě. “To chce klid, ani mráčku na obláčku.”

bojga
01.11.2020 5 z 5

Nádherná kniha plná krásných příběhů a vypravování o životě na Hradčanech v době kdy Praha ještě nepatřila turistům
Vypravování doprovází spousta kreseb autora s popisky
Krásný dárek- pěkně graficky zpracovaná kniha v pevné vazbě
Pro toho, kdo má rád vypravování o životě a vzpomínání na uplynulé časy jasná volba. Nejlepší kniha plná příběhů o tom, jak se žilo v Praze na Novém Světě v letech 1966-1990. Krásné vyprávění o životě od autora rozhlasového pořadu Láska za lásku.

MíšaS.
13.04.2020 3 z 5

Kniha není špatná, ale abych pravdu řekla, tak dost utahaná. Je pravda, že na Velikonoční odpočinek jako dělaná. Klidně se od ní odtrhnete a jdete si udělat, co potřebujete, ale odpoledne na sluníčku si odpočinete.

Magdalena5
07.02.2020 5 z 5

Chtěla jsem něco napsat, ale komentář Boogie007 moje pocity vyjadřuje přesně. Takže pane malíři, Díky.

kurovec
02.08.2019 3 z 5

Hezky napsaná, ničím nerušící, trochu sentimentální kniha. Doporučuji pro klidné usínání v současném světě.

sadlo
05.07.2019

Milý pane Anderle,
kniha je určena jako skvělý dárek, potěší, pohladí, nelituji vydaných peněz. Čtenář se k ní bude rád vracet. Láska není jen slovo.

Boogie007
18.06.2019 5 z 5

Knížka, která rozvíjí autorovo vzpomínání, které probíhalo po rozhlasových vlnách. Mistr Anderle je především malíř, však je kniha doplněna spoustou jeho kreseb, a tak skvěle dokáže do nejmenší podrobnosti nám popsat místa, lidi, události tak, že je před sebou vidíte, stáváte se přímými účastníky. Je to nádherné, klidné, vtipné čtení a dívání. Pokud jeho pořad posloucháte, tak získáte i takovou třešničku na dortu a nad knihou vám bude v hlavě současně znít i autorův hlas.