Na dno světa

Na dno světa https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128656/na-dno-sveta-odvazny-sestup-do-nejzradnejsi-jeskyne-na-svete-128656.jpg 5 6 3

V horské oblasti v odlehlé části jihovýchodního Mexika se nachází Huautla, pravděpodobně nejhlubší jeskynní komplex na světě, plný podzemních řek, nepředstavitelně hlubokých propastí a zrádných skalních ploch, který zatím nebyl plně prozkoumán. Bill Stone, neúnavný jeskyňářský průkopník, se na své první výpravě do Huautly zařekl, že jednoho dne nalezne konec na pohled bezedného labyrintu. Po osmnácti letech, v roce 1994, se vrací v čele mezinárodního týmu zkušených jeskyňářů, horolezců a potápěčů, odhodlaných dostat se dál a hlouběji než kdokoli před nimi, a vybavený novým dýchacím přístrojem, který sám vyvinul. Týmu se podařilo dosáhnout místa, kde Stone před lety skončil – temného, vodou zaplaveného tunelu v hloubce více než 3 000 stop pod povrchem –, když došlo k nečekané tragédii. Stona čekalo těžké rozhodování: vrátit se na povrch bez vytouženého svatého grálu, nebo navzdory odporu členů výpravy pokračovat s posledním zbývajícím zkušeným potápěčem, jedinou ženou v týmu? Bill Stone se svého snu nedokázal vzdát a rozhodl se pokračovat. Když se ocitli v rekordní hloubce, dostali se oba osamělí bojovníci do nečekané, životu nebezpečné situace. Odříznutí od pomoci zvenčí se museli spolehnout na dosud vlastně neprověřený Stonův vynález...... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Příroda, zvířata

Vydáno: , BB art
Originální název:

Beyond the deep , 2002


více info...

Přidat komentář

David81
02.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Tahle expedice byla prokletá. Problémy s počasím a stoupající vodou, neprověřená technika, upadající morálka, rezignující členové a smrt jednoho potápěče – to všechno mělo vliv na dost hustou atmosféru uvnitř expedičního týmu. A přece nakonec přinesla úspěch ve formě objevu nových tří kilometrů chodeb. Mexická jeskyně San Agustín podzemního komplexu Huautla se tak stala nejhlubší jeskyní v kontinentální Americe. Stálo to za to?
Vedoucímu expedice Billu Stoneovi určitě ano. Přípravou na tento sestup věnoval usilovně 10 let. Za pomoci dalších techniků sestavil nové potápěcí zařízení - rebreather, díky kterému mohl jeho tým trávit mnohem delší dobu pod vodou v zaplavených sifonech. Obětoval na to kus svého života, veškerých peněz i manželství.
Tohle je asi na celé knížce to nejzajímavější. Kontrast mezi svojí vlastní posedlostí dosáhnout cíle a nutností vytvořit a vést tým lidí, bez kterých tento cíl dosáhnout nejde. Tyhle dvě strany vybalancovat je skutečné mistrovství a umí ho jen málo vedoucích. Vůle, síla a inovátorství nejsou všechno, když vedoucí neumí být empatický a není schopný tým udržet a stmelit. Další důvod, proč stojí za to si knížku přečíst, je popis velkého množství banálních (někdy až komických) chyb, ze kterých se stávají během malé chvilky tragédie. Tohle čtení doporučuju každému jeskyňáři.
Je docela škoda, že z nově objevených prostor není v knížce jediná fotografie. Představu tak dávají alespoň přehledné mapy. Občas jsem se ztrácel ve velkém množství postav víc jak čtyřicetičlenného týmu. Pomalý rozjezd knihy postupně nabírá na obrátkách. Průběh expedice je zde zbeletrizovaný ze vzpomínek jednotlivých členů. Je to dobrá knížka o lidské vůli, touze a posedlosti.

SSTknihy
27.06.2023 5 z 5

Naprosto fascinující, autentické a dramatické čtení o sestupu jeskyňářů a potápěčů do jednoho z nejhlubších a nejnebezpečnějších jeskyních komplexů světa. Autoři vás nejen provedou krok za krokem tou úžasnou a zároveň děsivou cestou do nitra Země, ale také se hodně dozvíte o tom, jak takový sestup funguje, jaké je třeba vybavení a jaké dispozice by člověk pro takovou expedice měl mít. Ne všichni se totiž z podobných výprav vrátili živí. Mnozí za svou touhu po objevování zaplatili cenu nejvyšší.
Od čtení se neodtrhnete, dokud nebudete na samém konci - knihy i světa.


Arev122
24.06.2021 4 z 5

Zajímavě a napínavě zpracovaná fakta o odvážném sestupu jeskyňářů a potápěčů do jedné z nejhlubších a nejzrádnějších jeskyní světa. Vše dle skutečné události.

Štítky knihy

jeskyně

Autoři knihy

Wiliam C. Stone
americká, 1952
Monte Paulsen
americká

Kniha Na dno světa je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x