Na dlouhé povídání

Na dlouhé povídání https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516306/bmid_na-dlouhe-povidani-riZ-516306.jpg 4 18 9

Anna je ve dvanáctém týdnu těhotenství, když jí zavolá Margot, starší sestra, se kterou nikdy neměla nejvřelejší vztah, a oznámí jí, že potratila. Ale nevypráví, jak se cítí, potřebuje mluvit o své přítelkyni. O Elizabeth. Svěřila se jí. Převyprávěla Margot svůj příběh tak, jak to ještě nikomu jinému nikdy neřekla. O prvním manželovi, potratu a krachu manželství a o nové etapě v jiném městě, s jiným mužem a s jiným dítětem, které v jejím břichu roste. Neberu to jako tajemství, spíše jako příběh, který je těžké odvyprávět po kouskách, zároveň je těžké ho vyprávět vcelku. Zkrátka je jednodušší ho vynechat. Myslím, že mě lidi můžou znát, aniž by o mně všechno tohle věděli. Ženská „tajemství“ Annu přitahují. Nebo je to něco v ní, co v jiných budí důvěru, že se mohou svěřit? Druhý příběh si vyslechne cestou z těhotenské jógy od Corrie, mladé ženy, jež možná vůbec není těhotná, již Anna vidí poprvé a je jasné, že i naposled. Tak moc musí přemýšlet o tom, jak jsou různé životní cesty nevyzpytatelné, neklidné a tak vzdálené jejímu životu. A pak se rozvine Annin vlastní příběh. V průběhu toho, co naslouchala příběhům jiných, ten její změnil směr. Aniž by chtěla, aniž by to plánovala. Stal se jedním z těch v řadě dalších, které se stávají cizím lidem, přece ne jí. Jak se s tím dá srovnat? Na dlouhé povídání je román, který zachycuje různost emocí, které vyplouvají na povrch, když si ženy sdílejí svá tajemství. Jde o empatické vyprávění o intimitě ženského přátelství, sesterství, mateřství i zármutku. A právě ve sdílení nepříjemných zkušeností a nejistých pocitů se snaží poskytnout úlevu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Long Answer , 2022


více info...

Přidat komentář

broskev28
02.03.2024

Na dlouhé povídání by možná byl i komentář o téhle zvláštní knížce – nikdy jsem podobnou nečetla. Ale ve svém věku už jsem spoustu podobných situací zažila, případně jsem o nich slyšela od svých blízkých. Překvapivě a na rozdíl od většiny současných knih zde není hlavní zájem upřen na vztahy partnerské, ale na témata ryze ženská – sesterství, přátelství, těhotenství a obecně touha po dítěti, ale také na eventualitu být matkou postiženého dítěte a dozvědět se o tom ještě před porodem, díky nynějším možnostem medicíny . . .
Žádné oddychové, snadné čtení, ale soudím, že pro některé oslovené by mohlo zafungovat i jako terapeutická záležitost. A pro nás ostatní je to minimálně zajímavá mozaika lidských osudů. Jen škoda těch občasných rušivých chyb, většinou prohřešků proti české gramatice.

Marcela52
14.11.2023 4 z 5

Příběh dvou sester, které rozdílně prožívají těhotenství a pak i mateřství, se četl velmi dobře. Autorce se podařilo do popisu jejich vztahu zapojit výpovědi jejich přítelkyň i náhodných žen, které se potřebovaly ze svých problémů vypovídat. Osudy všech žen jsou zajímavé, ale čekala jsem přeci jen trochu více, Jde spíše o průměrný román, který zaujme, ale po čase si těžko vzpomenete, o čem to vlastně bylo...


JanaDor
15.08.2023 4 z 5

Jedná se o velmi ženský román, jež rozebírá zajímavým způsobem témata rodiny, přátelství, těhotenství a mateřství. Obsahuje v sobě osudy více žen, některé se potkaly na chvíli, některé na celý život. Ale vždy mě jejich vyprávění upoutalo a já jsem s chutí četla příběh na jeden zátah. Poté si dala na několik dní i přestávku. Nejspíš jsem měla podvědomý pocit, že to musím určitým způsobem strávit a pak číst dál.

Kudlanka03
30.07.2023 2 z 5

Kniha mě zaujala obálkou a anotací. Slibovala román o podstatě přátelství, ale dostalo se mi jen zdlouhavých telefonních hovorů, odbíhání od tématu a vlastně jedné velké deprese.
Celkově je téma těhotenství velmi citlivá záležitost, dost intimní, dost soukromá. Nějak jsem nebyla schopna se dostat ani k jedné z protagonistek. Unikalo mi i vyprávění o manželích, ostatních dětech a celkově jsem z toho byla opravdu hodně rozčarovaná.
Dvě sestry si volají, do toho se připlete nějaká kamarádka a už se ztrácím. Právě, že jsem cítila, že nejde o niterné pocity, hlavně Anna měla dost zajímavý myšlenky...
Po dlouhé době docela zklamání.

jadwiga
16.07.2023 4 z 5

Román o podstatě přátelství mezi ženami. Román o mateřství, lásce, ženské intimnosti a rozličných osudech.

Kniha je příběhem nekolika žen. Je příběhem Anny, Margot, Elizabeth, Corrie a Marisol, jejichž osudy se v určitou chvíli prolnou, a pak zase rozplynou. Témata těchto žen jsou těžká, niterná, hluboká, velmi citlivá a taky velmi odvážná. Vždy mě překvapí, jak dokáží být ženy silné, co vše unesou na svých bedrech...

Příběhy jsou psány bohatým a poutavým jazykem. Občas jsem se musela hodně soustředit, aby mi nic neuniklo. Nebylo to úplně lehké nebo odpočinkové čtení, ale rozhodně nemůžu říct, že by kniha nestála za místo v mé knihovně. Všechny příběhy byly velmi čtivé a zajímavé. U příběhu Corrie se mi ani nechtělo věřit, ze by někdo mohl takto prožít své dospívání nebo u Marisol, že se dokázala vlastně celá darovat bez podmínek.

Jen jedno bych asi vytkla. Na přebalu knihy je slíbeno, že se jedná o román o podstatě přátelství mezi ženami. Na mě působil spíše jako román o ženské duši, mateřství nebo o sourozenecké lásce.
To, co musím ale pochválit, je krásný přebal knihy.

Pokud se zajímáte o ženská témata nebo máte rádi ženské romány, které nejsou tuctové, tak vám s radostí doporučuji tuto knihu.

okeey
14.07.2023 5 z 5

V této knize najdeme neskutečně silné příběhy, převážně spojené s těhotenstvím. Jak moc je těžké jít na potrat, když žena zjistí, že jejímu miminku nefunguje správně srdce, jak se s potratem konkrétní ženy vyrovnávají a co vše to provází. Další témata jako rozhodnout se pro bezdětný život a pak toho litovat, dárcovství vajíček a podobně.
Nikdy jsem takovou knihu nečetla a proto jsem za Na dlouhé povídání moc vděčná, kniha mi rozšířila obzory, četla se svižně, i když co se témat týče, ne úplně lehce.
Moc se mi líbila skladba knihy, mohly to být povídky, ale autorka všechny příběhy spojila v jeden a i proto se kniha četla vyloženě sama, kdyby to byla povídková kniha, neměla by na mě takový dopad.
Děkuji za toto dílo, doporučuji všem ženám, protože v něm najdete spoustu důležitých věcí!

Atuin
01.07.2023

Iibuse6749 to vyložila úplně přesně, každé slovo navíc bude už jen omáčka k ničemu. Je to velice zajímavý titul. A tím své hodnocení končím, záleží na každé z nás nakolik se z knihou ( a kde) potkáte..nakolik jí budete naslouchat a zda si ji odvážíte hodnotit.

libuse6749
22.06.2023

Knihu naprosto přesně vystihují slova:
Intimita
Ženská síla
Tajemství
Odvaha
Křehkost života.

A stejně tak její název NA DLOUHÉ POVÍDÁNÍ, protože některé momenty, které v životě ženy nastanou nejde sdělit dál jen jednou větou. Otázkou zůstává, jestli je vůbec někomu žena sdělit chce.

Hned v první kapitole se Anna, sama toho času ve dvanáctém týdnů těhotenství, od své starší sestry Margot dozví relativně strohou informaci, že potratila. Překvapí ji, že v dalším telefonátu jí začne vyprávět o její přítelkyni Elizabeth. O prvním manželovi, potratu a krachu manželství a o nové etapě v jiném městě, s jiným mužem a s jiným dítětem, které v jejím břichu roste.

Neberu to jako tajemství, spíše jako příběh, který je těžké odvyprávět po kouskách, zároveň je těžké ho vyprávět vcelku. Zkrátka je jednodušší ho vynechat. Myslím, že mě lidi můžou znát, aniž by o mně všechno tohle věděli.

V dalších kapitolách pak následují příběhy dalších žen, k jejichž tajemstvím se Anna nachomýtne. Nečeká však, že život je někdy krutý a napíše vyprávění i o samotné Anně.

Jste připraveni na odhalení tajemstvích těch několika žen? Rovnou říkám, že to nebude snadné čtení, nečekejte žádné romantické pasáže, ženské klevetění plné humoru, ani napínavou zápletku. Spíš to vidím na chvilky, kdy odložíte knihu a sáhnete po kapesníku, protože jste stejnou ztrátu zažili. Poznáte příběh kamarádky, kolegyně nebo vám právě dojde, že některé ženy ve vašem okolí právě tyto tajemství mají. Není to na nich na první, ani druhý pohled vidět, navenek žijí normální život. Možná jen nenastal ten správný čas je sdílet.

Kniha je románem pro ženy, ale myslím, že někteří muži by díky ní mohli pochopit své ženy.

Ivinka.S
19.06.2023 4 z 5

Ženy. Přítelkyně, známé, sestry, matky i dcery. O nich a pro ně.
Pro mě to byla kniha pro chvíli ticha a klidu. Uvařila jsem si čas, usadila se do křesla a četla. Četla jsem pomalu a s klidem. Sem tam jsem se zastavila a přemýšlela, jak bych se já zachovala v takové situaci. Nejsilnější pro mě byla kapitola Anna a Ruth. Určitě to není kniha pro každého, ale mě se líbila.

Nečekejte napínavý děj, sladké romantické scény ani kapitoly plné humoru. Tohle je opravdu vyprávění o životě, o tom co přináší i bere.

Štítky knihy

přátelství ženy rodinné vztahy těhotenství potrat mateřství

Autorovy knížky

Anna Hogeland
americká, 1988
2023  77%Na dlouhé povídání

Kniha Na dlouhé povídání je v

Právě čtených2x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce42x
Chystám se číst49x
Chci si koupit10x