Na březích Vltavy

Na březích Vltavy https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281965/bmid_na-brezich-vltavy-69q-281965.JPG 3 1 1

Kniha obsahuje tři příběhy: Krásná Maty z Vlašské uličky, Zázrak U devíti zbrojnošů, Tři Kateřiny.

Přidat komentář

JointlieKat94
26.09.2023 3 z 5

Za tři příběhy uděluji tři hvězdičky.

První příběh o krásné Maty je věnovaný Josefu Horovi, a vypráví nám o malé holčičce, která je tak živá a zábavná, že ji všichni milují. Taky ráda zpívá a stává se z ní již mladá žena, když se zamiluje do italského pěvce, který jí na svém turné "zneužije" a za kterým se rozhodne odcestovat z Čech po neshodách s tatínkem. V cizině je pěvcem odmítnuta a tak se alespoň začne více věnovat a učit se zpěvu. Sám A. Dvořák jí po letech v "emigraci" chce dostat zpátky, vždyť přeci doma je doma, doma je nejlépe.. ale Maty se nechce vzdát svého pěvce, který ji nakonec přijal a možná i miloval, i když je k ní už krutý a její úspěch jí moc nepřeje. Až když od ní pěvec uteče, vrací se do Prahy a zjišťuje, jak se doma vše změnilo.

Druhý příběh je věnován J. Seifertovi a vypráví nám o jednom krutém, ke všem se špatně chovajícím klukovi Rudovi, sirotkovi, který ostatním jen ubližuje a o jednom hodném mladíkovi, Bohušovi, který to od něj jednoho dne schytá. Naštěstí se Bohuše zastane cestovatel, pan Zvolánek, který má doma sbírku motýlů a Bohuše k sobě pozve. Baví se spolu o Rudovi, který nepoznal lásku a přátelství, a pan Zvolánek k sobě na příště chce pozvat i jeho.. Ruda se ale zdráhá. Nikoho nepotřebuje, ale zároveň by motýly vidět chtěl.. tak dlouho se přemlouvá až pan Zvolánek umírá a nejvzácnějšího motýla mu odkáže do vlastnictví..

Třetí příběh o třech Kateřinách vypráví příběh Mikuláše, rybáře, který má za ženu hodnou Kateřinu, spolu mají dceru Kateřinu. Mikuláš si jednoho dne pronajme kus řeky, kterou si pro sebe pojmenuje Kateřina, a na kterou chodí každou sobotu chytat ryby, až je tam jako doma.. manželka za ním posílá jejich dceru s jídlem, a ta se u řeky naučí zpěvu. Tráví tam s otcem každou chvíli a stále zpívá.. roky plynou jako voda a za Mikulášem začne chodit i doktor Nedoma, který zjistí, že je dcera vážně nemocna a nesmí zpívat, nechce ji ale zpěv zakazovat, protože už tak má zákazů hodně.. stejně jako nemocný otec, který je zdráv u řeky a rybaření je jeho jakýsi smysl života. Nemůže jim nic zakazovat a tak se jim začne starat o zdraví, jak jen může. Po dlouhé nemoci dcera umírá, nedožila se dalšího jara u řeky a po ní přichází záplavy, které zničí i Mikulášovo kousek řeky, jeho další Kateřinu.. ten umírá vzápětí.


Čtení na ukrácení chvíle vhodné. I na ukrácení pracovní směny. :)

Kniha Na březích Vltavy je v

Přečtených1x
Knihotéce1x