Na Betáni

Na Betáni https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496569/bmid_na-betani-L9e-496569.jpg 4 6 2

Čtvrtá prozaická kniha historičky umění Mileny Slavické navazuje na její první dvě knížky (Povídky jamrtálské a Hagibor) a tvoří s nimi trilogii. Jde o knihy vzájemně propojené, které mají téměř stejné literární hrdiny (ve smyslu jejich základního charakteru) a hlavní postavy mají stejná jména. Všechny tři knihy vypovídají o přibližně stejné době. A všechny tři jsou neseny „lokální imaginací“, každá z nich je inspirována určitým místem. Slavická je zkušená, precizní vypravěčka, její styl je vyzrálý, přesný a sytý. Podobně jako u prvních dvou knih, i součástí knihy Na Betáni jsou autorčiny fotografie. Milena Slavická (* 1949) byla v letech 1990 až 1996 šéfredaktorkou časopisu Výtvarné umění. Působila jako kurátorka výstav současného českého a zahraničního umění a jako editorka a vydavatelka knih, katalogů a sborníků. Od roku 1999 do roku 2015 přednášela na Akademii výtvarných umění v Praze. Je autorkou knih UB 12 a Flug-Entfernung-Verschwinden. Konzeptuelle Moskauer Kunst. Nakladatelství Torst jí vydalo knihy povídek Povídky jamrtálské, Hagibor a Ona.... celý text

Žánr:

Vydáno: , Torst
více info...

Přidat komentář

Chesterton
14.11.2022 5 z 5

Milena Slavická nás potřetí protáhla bídou a špínou ztráty dětské i lidské nevinnosti, kterou všichni musíme nutně přetavit ve zralost, (co si chuť nevinnosti umí ponechat) protože jinak nedosáhneme na věčnost?

"...přiřazuji svým vzpomínkám slova, obaluji je do strouhanky vět, abych je svému bližnímu nabídla v křupavém těstíčku, abych mu je nabídla jedlé a bez toho strašného rybího smradu. Vlastně nevím, proč moje vzpomínky tak páchnou rybinou."

Spojler?
Ušmudlané kulisy socialistické bídy v sobě skrývají nejhlubší ponížení a pošlapání krásy ženskosti, jakou si lze představit. Přesto autorka provede dívenku peklem vzpomínek tak, že nelze necítit odvahu k naději a odpuštění. Sobě i okolí.
Mistrovské psaní.
7/7

milary
09.09.2022 5 z 5

Po Povídkách jamrtálských a Hagiboru třetí část volné trilogie, Na Betáni.

Těšila jsem se. Bála jsem se. Knížky Mileny Slavické miluju, obdivuju autorčin nezaměnitelný styl, nemilosrdnou otevřenost, ornamenty vět, oprýskanou, poškrábanou něhu.
Vždycky se musím hodně nadechnout, než se odvážím skočit (i lovci perel to takhle mají), vím, že až hluboko pod špinavě zpěněnou hladinou najdu to, co si musím teprve zasloužit. A že se dřív nevynořím.

Ta drobná knížka, co se tak špatně otvírá, jako by se i ona zdráhala vydat své poklady lacino (neodmyslitelně už vybavená autorčinými anonymními mázlými fotkami), má podtitul O nevinnosti a jiných maličkostech.
To čtení o nevinnosti se podobá chůzi po střepech z rozbitého; někým, něčím, námi, kdysi, nedávno. Bolí to. Jedno, jestli ve vzpomínkách či v přítomnosti.

"Jednoduchá" knížka o holce a dospívání. O ubližování, bezelstnosti i krutosti.
O odpuštění a opuštění. O uzdravení malo-mocných. O vykročení od zlého.
Knížka, která z hlavy nezmizí.

Místy mi drobně vadily jaksi nekonzistentní zmínky, náhle podivně konkrétní; devadesátková privatizace, jméno osoby, podniku... Jako by to zcizovalo autorčin vzácný copyright a do hry vstupoval někdo další. Naštěstí ty okamžiky jen probleskly a nezničily punc výjimečnosti, kterým je celistvost, pro celou trilogii charakteristická.


Autorovy další knížky

Milena Slavická
česká, 1949
2014  84%Hagibor
2010  89%Povídky jamrtálské
2018  66%Ona
2006  0%UB 12: Studie, rozhovory, dokumenty
2022  87%Na Betáni

Kniha Na Betáni je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x