Mýty - Legendy dávných věků v našem denním životě

Mýty - Legendy dávných věků v našem denním životě https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20092/bmid_myty-legendy-davnych-veku-v-nasem-d-9BL-20092.jpg 4 30 7

V knize mýtů představuje Joseph Campbell mnoho významných lidí a zároveň ukazuje, jak mohou mýty rozšířit naše lidské schopnosti. V knize mýtů se seznámíte s funkcí mytologie a jejími činnostmi. Mají totiž svůj vlastní podivuhodný život, nikdy se nestaly a dějí se stále. Mohou nás zbavit naší moderní úzkosti. Předmluvou opatřil Johnson E. Fairchild.... celý text

Žánr:
Mytologie , Literatura naučná , Sociologie, společnost

Vydáno: , Pragma
Originální název:

Myths to live by , 1972


více info...

Přidat komentář

lord-artoo
05.07.2023 3 z 5

Campbella si vážím jako odborníka, ale v této sbírce přednášek výrazně překračuje rámec svého oboru a co si budeme... není nic horšího, než když si někdo myslí, že vyřešil odvěkou záhadu lidstva.

Redukce mýtů, respektive náboženství na všem lidem společnou psychologickou základnu, která se v různých socio-ekonomicko-kulturních podmínkách projevuje jinak, je svůdná, ale vylučuje z rovnice jakoukoli transcendenci. Druhým bolem je opakovaně zdůrazňovaná potřeba mýtů coby "afektových images" aktivizujících a usměrňujích naše nitro (o tom žádná!), kterým však Campbell po své redukci stylem "milý pohádkový blábol, jehož je třeba zanechat minulosti, kam patří" neponechává žádné místo. O tom, jak má vypadat "moderní a univerzální sada mýtů" nevíme zhola nic, snad jen to, že budeme vždy vycházet z Junga a Freuda (děkujeme).

Žlutou kartu Campbell získává za opakované kopání do křesťanství. V jeho přednáškách se, pravda, jedná o stále jednu a tutéž podobu křesťanství a bereme-li v potaz dobu, v níž píše, vše tak nějak zapadá. Ovšem kdo jiný než znalec náboženství by měl být schopen oddělit svou osobní zkušenost od reality celku.

Odložím-li nyní vše, co jsem výše napsal, stranou, je kniha velmi čtivá, zajímavá a přináší na své poměry velké množství informací nejen z odlišných částí religionistického světa. Četba knihy však vyžaduje obezřetnost!

knihyKeMne
28.11.2020 3 z 5

Jen se opět potvrdilo, že mi nesedí knihy vzniklé na základě přednášek. I když celovečerních :-) Vzniklé dílo pak podle mě nemá celostní formu, není to směřování odněkud někam, je to zkrátka směs kapitol, které spojuje zadané téma. Ačkoli to bylo nabité fakty a zajímavými příběhy (autor má skutečně pořádný přehled), celou dobu jsem přemýšlela, co si z toho mám odnést. Nadchla mě jediná kapitola - až ta předposlední, kde se srovnává vnitřní svět mystiků, LSD tripů a schizofreniků. To je skutečně zajímavé pojednání, které doporučuji k přečtení.


los
14.10.2018 3 z 5

spoustu informací, které jinde nenajdete; ale spíše populární, než naučné

LenysekC
20.05.2018 4 z 5

Některé přednášky mě bavily víc, jiné míň, ale každopádně moc zajímavé čtení. A velmi mě potěšil závěr, kdy odkazuje na Stanislava Grofa, který v té době vlastně teprve "začínal".

Dax
03.02.2018 4 z 5

"Mytologie...je podobně jako ptačí hnízdo vytvořena z darů Matky přírody. Její architektura se na první pohled zdá být odrazem vědomých schopností, jde však o konstrukce načrtnuté v samém nitru duše." Nejlepší definice mytologie, kterou znám. Nemohu říci, že bych celé knize porozuměl, autor cituje mnoho děl, o kterých nemám ani páru, ale jako celek je kniha výborným souhrnem příkladů, jak v nás rezonují mytické image.

RH faktor
25.06.2016 5 z 5

Vynikající kniha o mýtech, symbolech a tak...Kdo má rád mýty, symboly, výklad a smysl toho všeho tak povinná literatura ;-)

hanocri
02.08.2015 5 z 5

Neznám lepší knihu na toto téma. Jako jiné knihy i tuto jsem četl již před delší dobou (asi 9 let) a pamatuji si, že na mě silně zapůsobila. Třeba takové vysvětlení, proč je rozdílný přístup k životu a smrti u kultur, které se rozvíjely v pralesích a které ve stepích atd. atd. Skvělá kniha, ovšem pro ty, kteří nejsou tak zběhlí ve čtení akademických publikací, to může být občas trochu těžkopádně napsano (či přeloženo). Nenechte se ale odradit! :-)

Štítky knihy

mytologie sociologie

Autorovy další knížky

Joseph Campbell
americká, 1904 - 1987
2000  88%Tisíc tváří hrdiny
2016  88%Síla mýtu
1998  84%Mýty - Legendy dávných věků v našem denním životě
2008  92%Primitivní mytologie
2000  87%Proměny mýtu v čase

Kniha Mýty - Legendy dávných věků v našem denním životě je v

Přečtených41x
Doporučených1x
Knihotéce27x
Chystám se číst46x
Chci si koupit20x
dalších seznamech4x