Mýty a fakta o autismu
Komentáře knihy Mýty a fakta o autismu
Předem je nutno podotknout, že kniha je odborného rázu a vhodná spíše pro ty, kteří by se o autismu chtěli dozvědět také něco jiného, než typické příznaky a problémy takových lidí. Jednotlivé kapitoly jsou poměrně krátké, autor např. rozebírá vliv poškození amygdaly na vznik podobných příznaků, hypotézu "příliš rychle rostoucího mozku v dětství", ale také možnou diferenciální diagnostiku (rozlišit různé formy schizofrenie nebo poruchy osobnosti). Také se zde rozebírají různí autoři, kteří už o autismu nebo PAS napsali knihu.
Autismus z mnoha stran. Pro rodiče dětí s podezřením, nebo stanovenou diagnózou poučné.
Avšak je třeba dodat, že text knihy může být pro někoho náročnější.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Michal Hrdlička také napsal(a)
| 2000 | Dětská a adolescentní psychiatrie |
| 2014 | Dětský autismus |
| 2006 | Krize středního věku |
| 2020 | Mýty a fakta o autismu |
| 2024 | Děti v ohrožení |
Externí recenze
- Mýty a fakta o autismu / Pavla Nováková, Časopis Agora
- Chybějící dílky do komplikované skládačky jménem autismus / Čteme české autory

94 %
70 %

Název knihy mi přijde zavádějící, jelikož ve mně evokuje nějaké vyvracení mýtů, což se neděje. Ale to nakonec nevadí. Kniha je souborem zajímavých poznatků. V anotaci se píše, že je určená (mj.) pro rodiče dětí s PAS a, aniž bych je chtěla podceňovat, pro takovou skupinu mi kniha přijde místy zbytečně podrobná a akademická. Ale třeba se pletu, ostatně nejsem z téhle cílovky. Autor jako by chtěl zpopularizovat svůj vlastní výzkum, což není nic proti ničemu, poznatky jeho týmu jsou určitě zajímavé. A taky tyto netvoří zdaleka celý obsah knihy, abych nebyla nespravedlivá.