Mýtus racionálního voliče

Mýtus racionálního voliče https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55251/mytus-racionalniho-volice-55251.jpg 5 4 2

Tato kniha přináší alternativní teorii, proč a jak demokracie selhávají. Její ústřední myšlenkou je, že voliči nejsou pouze neznalí, nýbrž jsou – doslova – iracionální, což se bezprostředně promítá i do výsledků kolektivního rozhodování. Ekonomové a kognitivní psychologové zpravidla vycházejí z toho, že každý člověk „zpracovává informace“, jak nejlépe je schopen. Jak nám však ukazuje zdravý rozum, lidský úsudek silně ovládají i emoce a ideologie, a nikoliv jen strohá fakta a jejich „zpracovávání“. ... celý text

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Myth of the Rational Voter. Why Democracies Choose Bad Policies , 2007


více info...

Přidat komentář

tsal
28.10.2017

Tuto knihu, ač nerada v polovině vzdávám a odkládám na neurčito. Základní myšlenka knihy je bez debat skvělá a rozhodně stojí za pozornost. Problémem je forma. Člověk, kterého ekonomie jen škrtla, tu zkrátka bude plavat. Což je také důvod, proč knihu nedočtu. Skutečně rozumím tak třetině obsahu a další čtení proto nemá cenu. Alespoň dokud si nerozšířím znalosti. Přitom je to škoda. Kdyby autor o něco více zpřístupnil myšlenky laikům, měl by Mýtus racionálního voliče přesně ten dopad a účel, jaký od něj nejspíš očekával.

Mayaku
26.07.2017 5 z 5

Pokud vám vstávají vlasy hrůzou při pohledu na volební průzkumy a výsledky voleb a marně si lámete hlavu nad tím, jak je možné, že lidé hází své hlasy zrovna určitým politickým stranám, tato kniha vám dá ekonomicky orientované vysvětlení, které asi nikoho nezaskočí, ale obsahuje hezky čtivé argumenty, proč se lidé při volbách chovají tak iracionálně. Kámen úrazu je v naprostém nepochopení ekonomických principů ze strany běžných voličů, kteří úpěnlivě lpí na svých dogmatech v podobě předsudků proti trhu, vůči cizincům, posedlosti zaměstnaností a celkovému sklonu k pesimismu, které se promítají do požadavků voličů na mocichtivé politiky, kteří v zájmu svého osobního prospěchu v podobě (znovu)zvolení jdou voličům v největší možné míře na ruku, a to bez ohledu na to, jaké jejich jednání bude mít následky z dlouhodobého hlediska, čímž ve výsledku škodí celé společnosti. Caplanova kniha je napsána čtivě a záživně i pro ty, kteří ekonomii a politologii normálně moc neholdují, a snaží se voliče povzbudit k tomu, aby se rozhodovali racionálněji a zodpovědněji. Problém je v tom, že zrovna ti, kdo by racionálnější přístup potřebovali, si tuto publikaci asi nikdy nepřečtou.


Štítky knihy

ekonomie sociologie demokracie volby

Autorovy další knížky

Bryan Caplan
americká, 1971
2010  90%Mýtus racionálního voliče
2021  76%Otevřené hranice: Etika a ekonomie migrace

Kniha Mýtus racionálního voliče je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst20x
Chci si koupit8x