Další prima mýtus

Další prima mýtus https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25176/dalsi-prima-mytus-25176.jpg 4 197 32

Mýtus série

1. díl >

1. kniha série Mýtus. První kniha bláznivých dobrodružství Skeeveho a jeho neobyčejných přátel. Fantasy, která se jen hemží magií a draky, plná triků, úskoků a zvratů – fantasy, která se čte jedním dechem.

Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: , Perseus
Originální název:

Another fine Myth , 1978


více info...

Přidat komentář

Alex.Barunka
05.11.2022 3 z 5

Brakovka jak vyšitá. V tom nejlepším smyslu slova. Pobavila, příjemně. Do dvojky se jednou pustím, někdy mezi Historií Středozemě a Sandersonem.

cori
07.08.2022 3 z 5

Super nenáročná vtipná oddechovka. Skeeve a Aahz jsou povedená dvojka a čtyřnohý miláček Glíb nemá chybu.


RemiBlack
03.06.2022 3 z 5

2022/16
Dlouho dlouho jsem čekala, než se zase pustím do nějaké brakové fantasy (v dobrém slova smyslu), a konečně se mi to povedlo. Je to jednoduché, zábavné, oddechové. Velmi podobná mi přijde série Ebenezum (Craig Shaw Gardner), o čaroději s alergií na magii, která má učně, a musí se prokousat různými šílenými situacemi. Ebenezum mě asi bavil o kousek víc, ale tohle je taky fajn.

SONP
21.09.2021 3 z 5

V 90tkách ohledně humoristické fantasy zněla v zásadě 3 jména: Moressy, Pratchett a Asprin. Všechny tři jsem vyzkoušel už tenkrát a dal jsem si nyní závazek, že v průběhu nového posmrtného čtení kompletu páně Pratchetta ty zbylé dva autory zkusím i v pokročilejším věku. A zatímco Moressy se ctí obstál a překvapil, tak Asprin bohužel potvrdil svou poslední příčku. Ne že by to nebylo vůbec vtipné, ale styl humoru je spíše cynický a přímočarý a příliš mi tehdy ani dnes nesedly ani postavy, které si nezískaly m sympatie. Největší problém jsem ale měl s tím, že kniha v zásadě nemá děj, resp. má děj na úrovni průměrného dobrodružství dračáku (cestujeme, potkáme lovce démonů, zastavíme se na trhu, potkáme sexy mágyni a na závěr vybušíme bosse). Na knize jsem nakonec nejvíc ocenil grafickou úpravu e-booku, v němž příjemně potěšily ilustrace J. Maffet Šouflové na začátku každé kapitoly, to v elektronické verzi nebývá zvykem. 60%

kamibe
13.08.2021 3 z 5

Přečteno jen proto, abych se seznámila s druhem literatury, kterou opěvuje můj mladší kamarád. Svoje období scifi a fantasy mám asi už vyčerpáno, nebráním se však seznámení s něčím, co jsem doposud neznala. Nu, byla to oddechovka, kterou jsem četla při chůzi na nákup a zpátky. Párkrát jsem se dobře pobavila vzájemnou komunikací postav, pak mám ráda, když kapitoly začínají nějakým citátem, a dráček byl pro mne také velmi milý. A v průběhu čtení jsem si říkala, že je to dost dobrá učebnice pro někoho, kdo chce kupovat či prodávat něco na trhu.
Podle stupně ohmatanosti právě této knížky, kterou pro mne v knihovně vyštrachali ve skladu, však soudím, že asi byla dosti žádaná. Pro mne bylo potěšující, že ji přede mnou četl někdo znalý češtiny a označoval v textu místa, která odolala korektorčině zraku! Těch chyb bylo však mnohem méně, než si pamatuji z jedné dávné fantasy, která se tu objevila těsně po roce 1990. Tehdy se mnohé knihy začaly chybami hemžit opravdu neradostně.
Za zamyšlení by stálo toto (verzálky jsou moje):
s. 82-83
- JEDNÍM Z VEDLEJŠÍCH DŮSLEDKŮ ÚSPĚCHU JE SPOUSTA INDIVIDUÍ, KTERÁ SE NA NĚM CHTĚJÍ PŘIŽIVIT. Nastala doba, kdy jsme byli skoro zaplaveni uprchlíky a přistěhovalci z jiných dimenzí. Když už toho bylo příliš, tak jsme to zarazili.
- Jak?
- Zaprvé jsme vyhnali všechny neužitečné přistěhovalce. Potom, abychom se pojistili, jsme roztrousili po okolních dimenzích pověsti o nelidských zvyklostech Pervektů.
- Jaké pověsti?
Ale jako obvykle. Že jíme nepřátele, mučíme lidi pro zábavu a máme takové sexuální choutky, které jsou podle zvyklostí panujících v ostatních dimenzích považovány za podivné. Lidi si pak nejsou jistí, kolik z toho je pravda a kolik přehánění, ale NIJAK SE NEŽENOU, ABY SI TO ZJISTILI Z PRVNÍ RUKY.

Sidonie
28.04.2021 4 z 5

Tak není to Kedrigern, ale líbilo se mi to. Mám tenhle humorný styl opravdu ráda. :) Je to zábavná jednohubka, která člověka asi nijak nepřiměje k zamyšlení, ale mně dala přesně to, co jsem očekávala. Odpočinula jsem si u zábavného a lehkého čtení.

Jedinou výtku bych měla k Tandě, ta postava mi vadila (to je to vážně umění udělat z mocné čarodějky ztělesnění sexismu) a celkově se mi ta nehodila, přišla mi tam přebytečná, nevěřila jsem jí. Ale holt jiná doba. Zážitek mi to nezkazilo.
(On se na to samozřejmě každý dívá trochu jinak, takže věřím, že někoho Tanda bavila.)

lassse
16.01.2021 3 z 5

No že by mě to nějak nadchlo, to se říct nedá. Vtipné to místy je, když člověk popustí uzdu fantazii, někdy ja to ale fakt nudné, zvláště, když se tam hodně "kecá". Takový jednohubka, ve které už pokračovat nebudu.

SBH
17.07.2020 2 z 5

Zklamání nastalo až po dočtení, protože nad stránkami jsem se bavila. Jasně, skřípalo mi toho hodně, například způsob Aazhova smlouvání a získávání peněz, plánování útoku na nejnebezpečnějšího čaroděje vůbec. Ale jak říkám, bavila jsem se.
Jenže nemůžu dát víc hvězd než dvě. Bylo to hloupé. Postavy vedly prostoduché dialogy, intriky a lsti byly jako vymyšlené žáky prvního stupně základní školy (a to je možná podceňuju). Skeeve zvládá vrcholné magické kousky levou zadní, to se mi líbilo (nesnáším čaroděje, kteří mají oslnivou pověst, ale ve skutečnosti nic neumí), dráček byl k sežrání. Ale ostatní postavy pouťové a laciné. Škoda.

LukBook
07.06.2020 5 z 5

Humorná fantasy pro všechny, kdo si chtějí odpočinout od dlouhých epických ság a chtějí se při čtení pobavit. Najdete tu hodně magie, démonů, ale především vtipné dialogy. Navíc nyní v krásném novém vydání u nakladatelství Triton Více v recenzi v odkazech.

Bulma
05.06.2020 5 z 5

Jestli jste někdy měli chuť si přečíst něco vtipného co se podobá stylu Pratchetta tak tohle je dobrá volba.
Další prima mýtus a další díly je jedna z mé oblíbené série a rozhodně bych ji doporučovala do každé knihovny pro každého milovníka fantasy :)

mot33
26.04.2020 4 z 5

Asi jsem čekal něco jiného takový nad průměr.

trudoš
23.04.2020 4 z 5

Jsou dny, kdy se zkrátka nedaří. Čarodějnický mistr se po vás vozí kvůli neschopnosti, pak ho přímo před vašima očima zabijí a do toho všeho se z magického pentagramu vyřítí šavlozubý démon, co si na vás chce smlsnout. Pro někoho standardní pondělí, avšak pro mladého Skeeva doslova horor v přímém přenosu. Přitom jde o začátek jednoho z nejkrásnějších přátelství v této i jakékoliv jiné galaxii…
Další prima mýtus vyšel poprvé v roce 1978, přesto tohle bláznivé dobrodružství ani po dvaačtyřiceti letech nic neztratilo na svém charismatickém kouzlu. Robert Asprin (budiž mu země lehká) staví především na situační komice a skvělých dialozích, plných poťouchlého sarkasmu i životní moudrosti. Zápletka se zbytečně nerozmýšlí, jakým směrem se vydat v další kapitole a prostě zamíří vždy tam, kam zrovna ukazuje nos hlavního hrdiny. Vyprávění díky tomu neztrácí dech, nápady a, nedej bože, ani smysl pro humor. Kdyby komedie Muži v černém byla natočena jako fantasy film, vypadala by právě nějak takhle.

NemmamSlov
09.01.2020 5 z 5

Skeeve a Aahz. Niečo neskutočne. Zlodej, ktorý sa snaží pochopiť čarodejníckemu remeslu a Aahz, démon, ktorý musí pomôcť mladému Skeevemu získať dostatočné skúsenosti v obore. K tejto dvojci sa časom pridávaju ďalšie postavy a tvory, ako sú Impovia, draci a lovci démonov, kde počas celého príbehu vzniká príjemný situačný humor. Je to ľahké čítanie na víkend, nevzniká nič komplikované, kde by sa človek stratil. Hlavne mi to pripomínalo JFK od Miroslava Žambocha a J.W.Procházku, kde myšlienka prelínajúcich sa svetov je podobná. Čitateľom fantasy určite odporúčam.

kelve
29.08.2019 5 z 5

Druhé čtení - opět pobavilo :-)

MM1979
25.01.2019 5 z 5

Vtipné, zábavné a lehce čtivé. Pěkná a originální série, ke konci je vidět, že autorovi někdo pomáhal a má to horší spád, ale první díly jsou poctivé humorné fantasy.

Amolein
29.10.2018 5 z 5

Dočten první díl a už teď mohu říct, že se těším na další dobrodružství. Kniha mě bavila, byla plná slovního humoru. Ve světě, kde na Pakle žijí Dablové a hlavní hrdina je Tulp a jeho nejlepší přítel Pervers, vlastně Pervekt, se nikdy nebudete nudit. První díl vyprávěl příběh o honbě za vrahem čaroděje Garkina, ale hlavně se v něm dala dohromady dost podivná partička, která bude zažívat různá dobrodružství v dalších dílech. Čarodějův učeň Skeeve, démon Aahz a dráček Glíp.
Jako rozjezd humoristické fantasy ságy byla kniha výborná. Doporučuji ji všem milovníkům fantasy literatury a věřte, že u prvního dílu nezůstane.
Čte se to velmi rychle, taky je to bohužel hodně krátké. Autor dostává postavy stále do nějakých svízelnych situací, z kterých postavy vybruslí většinou do ještě svízelnejsich. Proto má příběh velmi rychlý spád a čtenář se u něj nenudí.

andulais5692
07.08.2018

Mám v knihovně celou serii a doufám, že se časem rozroste. Btw. I jeden z mých psů se jmenuje Skeeve :-)

Sarkyr
23.03.2018 5 z 5

Pervektní kniha. První z mnoha pervektních.

Petroff
30.08.2017 5 z 5

Velká odlehčená legrace, pro zarputilý milovníky všech těch krutopřísně temnejch fantasy to bude určitě dost brakový. Pro všechny ostatní to může bejt prima zábava a pro jistý procento úchylů je to až taková sranda, že povolujou močový měchýře. Počítám se do tý poslední kategorie.

optos2330
03.12.2016 3 z 5

Humorom sa tu v žiadnom prípade nešetrí a jednoduchý dej má rýchly spád, vďaka čomu sa kniha ľahko číta a človek je zvedavý čo bude nasledovať. Myth séria nie je vôbec zlá a na množstve dielov je vidno, že to bola zrejme autorova srdcovka, ktorej písanie si naplno užíval. Z môjho pohľadu tu však zbytočne plytval svojim obrovským potenciálom a strácal čas zveličovaním svojho priemeru. Asprin mal aj na viac čo dokazujú jeho iné tituly.