Mýtus a skutečnost

Mýtus a skutečnost https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445564/bmid_mytus-a-skutecnost-3x8-445564.jpg 4 24 2

V knize Mýtus a skutečnost shrnuje autor dosavadní poznatky o mýtu. Zamýšlí se nad jeho definicí, zabývá se jeho strukturou a funkcí a dále probírá tematicky jednotlivé typy mýtů. Všímá si mýtů o původu a kosmogonických mýtů, mýtů a rituálů obnovy, mýtů o konci světa, mýtů návratu, mýtů přežívajících v křesťanství i v moderním světě, a to včetně vztahu mýtu a sdělovacích prostředků.... celý text

Literatura světová Mytologie Literatura naučná
Vydáno: , Argo , Alpha book
Originální název:

Aspects du mythe


více info...

Přidat komentář

Cink262
25.03.2020 5 z 5

Až teď mě napadlo, že český název knihy se dá pojmout jako mýtus (lživý) na jedné straně a skutečnost (pravá) na straně druhé. Toho se opravdu čtenáři této knihy bát nemusí. Eliade nabízí pohled na mýtus jako na náboženskou skutečnost, pomocí níž se vracíme do času počátků našeho světa. Kniha mě oslovila tím, že nebyla pouhým suchým vědeckým popisem, ale všude přicházela s velkou dávkou příkladů náboženského života (které mě vedou k většímu zájmu o náboženství, rity, ale i jazyk národů celého světa). Ujasnil jsem si vývoj mýtu s nástupem křesťanství i jeho maskování v "současnosti" - i když nutno dodat, že Eliade popisuje moderní super-hrdiny způsobem á la moje babička... není se čemu divit - velmi by mě zajímalo, jak by kniha vypadala (zejména v pojetí umění a nutnosti "umělecké destrukce" v polovině minulého století nutné pro jeho další rozvoj... ale i v pojetí super-hrdinů) kdyby byla napsána dnes.
Nejvíce mě ale zaujaly myšlenky o spojení tradičních mýtů s freudovskou psychoanalýzou a mnohem obecněji i s jednou z nejčastějších lidských chorob - s posedlostí původem (jíž jsem také obětí...)

desert.fox
05.11.2019 4 z 5

Pěkná monografie na téma základní struktury mýtu. Eliade je, pravda, trochu těžší na čtení.