Mýtus a rituál v křesťanství

Mýtus a rituál v křesťanství https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55175/bmid_mytus-a-ritual-v-krestanstvi-PC8-55175.jpg 5 8 3

Jde o hluboce promyšlenou a inspirující práci o katolické liturgii od adventu přes Vánoce, Velikonoce, svatodušní svátky až po slavnost Všech svatých a Památku zesnulých. Uvádí známá i méně známá místa z římského misálu a breviáře, zamýšlí se nad nimi, rozebírá je, vykládá jejich smysl a symboliku a uvádí je do souvislosti jednak s obecným křesťanským poselstvím, jednak s jinými světovými náboženskými naukami a představami, přičemž se snaží najít společného jmenovatele ve smyslu filozofie věků.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Emitos (Nakladatelství Tomáše Janečka)
Originální název:

Myth and ritual in Christianity , 1933


více info...

Přidat komentář

DoubleBreadCZE
20.06.2019 5 z 5

Je možné, že slovo mýtus v názvu knihy by si mohl někdo mylně vyložit jako narážku na nepravdivost náboženství či poukazování na to, že je pouhou smyšlenkou. Nicméně to v žádném případě cílem knihy není. Naopak, potápí se do největších hloubek a vykládá křesťanské myšlení ve světle jeho původní mytologie a symboliky, od jakých teologie dneška trochu upouští z důvodu zjednodušení nebo jiných. Jak už psal Padrn, nevím, o kolik kniha obohatí aktivně praktikujícího křesťana (sama jím nejsem), nicméně mám pocit, že kdybych ji dala přečíst většině svých známých, kteří se za křesťany považují, dali by mi za pravdu, že zde Alan na křesťanství nahlíží způsobem přinejmenším neobvyklým - ovšem nikoliv subjektivním, nýbrž opřeným o důvěryhodné materiály a zejména Bibli samotnou.

Přestože kniha nabízí docela jasný výklad, pro snazší pochopení je dobré poslechnout si jiná autorova povídání, která se soustředí na trochu jiná témata, i když předmětem všech je opět svět duchovní a hmotný. Doporučila bych YouTube kanál Romana Kociána, který k těmto povídání píše titulky.

Padrn
04.03.2017 5 z 5

Skvělá knížka. Koho zajímá křesťanství a Bible, má šanci nahlédnout na věci z jiné strany, než z úhlu teologie nebo biblistiky. Neumím posoudit, kolik nového přináší člověku takzvaně aktivně praktikujícímu. Je ale možné, že k ní bude mít mnoho výhrad, protože asi málokdo může všechny rituály dělat upřímně a přitom se na ně podívat očima člověka zvenku. Možná se pletu.
Při druhém čtení mi připadalo, že občas dříve byl názor v duchu „filozofie věků“, a k němu se dohledávaly podobnosti mezi křesťanstvím a jinými zejména východními náboženstvími. I přesto stojí za přečtení a zamyšlení. Každopádně pro hlubší (nejen formální) seznámení s liturgií skvělá kniha.


gonga
14.12.2016 5 z 5

Jedna z nejhlubších knih, které na téma křesťanství kdy byly napsány.

Kniha Mýtus a rituál v křesťanství je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst18x
Chci si koupit12x