Mýtus a geografie

Mýtus a geografie https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64905/mytus-a-geografie-64905.jpg 4 4 2

Sborník Mýtus a geografie shrnuje jedenáct studií předních českých badatelů, jež spojuje otázka po způsobu, jakým člověk vnímá svět v tom nejširším smyslu slova: jako nejbližší okolí, jako kosmický celek, jako svět ,za' naším světem. V základu všech příspěvků přitom stojí kontrast mezi dvěma cestami, jimiž člověk k těmto světům přistupuje: mezi cestou, již lze označit jako mytickou, a cestou geografickou. Čtenář je konfrontován s vnímáním bezprostředního okolí mongolskými nomády, s centrickým obrazem světa ve staré Číně, s mytickým obrazem světa v Řecku a jeho proměnou ve svět, který lze nakreslit na mapu oikúmené, obydlené země, stejně jako s dynamickým pojetím světa města, jež založilo římskou imperiální politiku. Představeno je ale i bouřlivé drama světa u Seveřanů doby vikinské, svět židovské kultury, fixovaný na prapůvodní místa setkání s posvátnem, svět utopických zemí a rajských krajin středověku i polomytický svět čerstvě objevené Ameriky. Opomenuta není jedinečná představa prostupujících se světů, již vytvořilo prolínání křesťanských a pohanských prvků ve středověkém Irsku, a konečně ani neexistující, ale v lidské mysli vždy přítomný ideální svět utopie. Sborník odkrývá otázku vazby mezi člověkem a místem v celé její šíři i pestrosti a ukazuje, jakým způsobem se v běhu věků proměňovaly kategorie blízkosti a dálky, domova a ciziny, poznaného a nepoznaného, světského a posvátného, které jsou nakonec jistým způsobem všechny založeny v polaritě reálného a ideálního, mytického a vnímaného. ... celý text

witiko
witiko
14.09.2023 4 z 5

Některé příspěvky mě zaujaly velmi (židovská, severská, irská tradice), jiné méně a některé jsem nedokázal dočíst do konce, protože se nořily do přílišných detailů (antika, středověké obrazy ráje) nebo mě prostě nebavily (utopie), ale jako celek to pěkně drží pohromadě a dává to bohatý kaleidoskop průhledů na různé vztahy mezi geografií a mytologií.

HTO
HTO
07.05.2012 5 z 5

D. Šmíd píše v recenzi v Lidových novinách: „Z povahy přednáškového cyklu se povaha i forma esejů v knize různí; všechny ale odkrývají úžasné předivo mýtů za strohými geografickými reáliemi. Nejednou se pak u ní s těžkým srdcem zamyslíte třeba nad tím, jak jsme vůbec mohli mezi sebe a zem, z níž nás pánbůh stvořil, naskládat půl druhého metru asfaltu."

Shodou okolností (je-li co takového) jsem na to myslel předevčírem, vycházeje z lesa na starý asfaltový chodník, u nějž leží víc než třicet let staré mraveniště: je to asi tři roky, co na sousední ulici měnili jakési trubky, doslova mě šokovalo – mám dojem, že jsem se otřásl i fyzicky – to, pod JAK tlustou vrstvou asfaltu je hlína (tedy Země, matka a domov).

Tahle řada sborníků je skvělá.


Autoři knihy

Jiří Starý
česká, 1971
Sylva Fischerová
česká, 1963

Kniha Mýtus a geografie je v

Právě čtených1x
Přečtených3x
Knihotéce4x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x