Mystický a činný život Indie

Mystický a činný život Indie https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67271/mysticky-a-cinny-ziv-67271.jpg 5 13 3

Na pozadí životních příběhů dvou velkých indických zasvěcenců, Rámakrišny a Vivékánandy, představuje autor nádherný, velkolepý svět moudrosti a poznání, který je přes svou vzdálenost nesmírně blízký člověku naší doby. V této velkolepé studii se Romain Rolland pokusil ukázat souvislosti mezi různými formami ducha, charakteristickými pro východní a západní způsob myšlení. Kniha, která u nás více než šedesát let nevyšla, přináší čtenáři zasvěcený pohled do mystického a činného života Indie.... celý text

Duchovní literatura Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Eminent
Originální název:

Essai sur la mystique et l'action de l'Inde vivante , 1930


více info...

Přidat komentář

asakz
07.10.2023 5 z 5

Když jsem si knihu pořizoval, domníval jsem se, že se jedná o román. Ve skutečnosti to však je monumentální historicko-biograficko-filosofická studie, jejíž dva díly se věnují životům, mystickým zkušenostem, filosofii na nich postavené a společenskému působení především dvou velikánů indického ducha na přelomu 19. a 20. století - Rámakrišny (první díl) a jeho žáka Vivekanandy (díl druhý). Spíše okrajově jsou pak zmíněny další osobnosti nejen indické, například Kešub Čandra Sen, Thákurové, Aurobindo, Whitman, Emerson a další. Samostatná sekce je pak věnována Plótínovi a (Pseudo)Dionýsiovi Areopagitovi. Není to rozhodně žádné oddychové čtení. Autor shromáždil obrovské množství informací a prezentuje je s perfektně vyváženým pochopením pro mystickou zkušenost na straně jedné a jasným kritickým rozumem na straně druhé. Celým dílem se pak jako červená nit táhne myšlenka universalismu náboženské zkušenosti, která mi vždy byla velmi blízká. Stejně tak obdivuhodné jsou moudrost Rámakišnova a soucit, statečnost a sebeobětování (bez náznaku jakékoliv lítosti) Vivekanandovo. S vědeckou důkladností díla poněkud kontrastuje květnatý básnický jazyk autora, jehož patetičnost mi zpočátku poněkud lezla na nervy. Zhruba třetinu rozsahu obou svazků tvoří poznámky, takže bez dvou záložek se neobejdete. Vzhledem k tomu, že text je již téměř 100 let starý, musím bohužel konstatovat, že mnohé autorovy naděje na brzké sjednocení lidstva se nenaplnily a neposunuli jsme se zřejmě o mnoho dál (navíc chudák Rolland tehdy ještě asi netušil, že je na spadnutí další světová válka, jejíhož konce se ani nedožije). Hluboké myšlenky bohužel byly z velké části vytlačeny plytkou konzumní New Age esoterikou, ale buďme optimisty, snad lidstvo přece jen zamíří správným směrem a vysoké ideály zde naznačené nakonec přece jen dojdou naplnění.

malésrdce
12.01.2016 5 z 5

Romain Rolland touto úžasnou knihou o životě Rámakrišny a jeho žáka Vivékánandy dokázal svůj jedinečný literární um. Fantastická kniha, která nikdy nezestárne. Extáze lásky přesahující jakoukoli lidskou formu... Nadčasové dílo velké duchovní hodnoty!


HTO
24.02.2011 5 z 5

„Bůh je ve všech lidech, ale nejsou všichni lidé v Bohu: právě proto lidé trpí.“ (Rámakrišna)

Štítky knihy

Indie mystika

Autorovy další knížky

Romain Rolland
francouzská, 1866 - 1944
1984  74%Petr a Lucie
1963  76%Dobrý člověk ještě žije
1974  83%Okouzlená duše I
1957  88%Jan Kryštof I
1956  84%Život Beethovenův

Kniha Mystický a činný život Indie je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Doporučených3x
Knihotéce14x
Chystám se číst13x
Chci si koupit4x