Myšlenky pod polštář

Myšlenky pod polštář https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488086/bmid_myslenky-pod-polstar-uKi-488086.jpg 4 58 12

Okouzlující sbírka minimalistické poezie a krátkých prozaických textů z pera australské autorky Courtney Peppernell. Citlivé a trefné texty o životě, lásce, prohrách i výhrách nad sebou samým, o zlomených srdcích a našich nejistotách. Myšlenky, které nás napadají, když jdeme spát, a vytanou nám na mysli krátce po probuzení. Kniha plná přímočaré moudrosti i syrových emocí, rozdělená do několika oddílů, podle toho, co zrovna nejvíc potřebujete slyšet. Připravte si hrnek dobrého čaje a začtěte se...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Poezie

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Pillow Thoughts , 2016


více info...

Přidat komentář

Fortuna7
12.05.2023 3 z 5

Za mě celkem průměrná básnická sbírka. Možná mi jenom nesedla do čtecí nálady, ale já jsem trošku zklamaná. Sbírka je rozdělená na 10 částí a mně se líbily snad jen 2... Musím ale ocenit krásné ilustrace medůz :-).

Ronnie68
06.05.2023 4 z 5

Kniha vesměs zamilovaných básniček, které jsou rozděleny do 10 částí .... co autorka cítí ke své přítelkyni... tedy aspoň tak jsem to pochopila já....


Alethea_k
05.03.2023 5 z 5

Po dlouhé době další sbírka moderní poezie, ke které se zcela jistě budu vracet. Je ale pravda, že tento typ poezie čtu zásadně v originále. V okamžiku, kdy se text přeloží do čj, vymizí kouzlo i dle mého určité sdělení. Zkrátka to nevyzní tak dobře. :)

Elsasbooks
28.02.2023 1 z 5

Pro autorku určitě velmi osobní ,,básně", ale nezasvěcenému člověku to nic moc neřekne. Neustálé opakování obecných a známých vět, nic světoborného. Další zbytečná sbírka básní, která s klidem mohla zůstat u autorky v šuplíku, kde ji večer mohla vytáhnout a předčítat své přítelkyni. Za mě je tato kniha naprostý propadák.

michaela_books
08.01.2023 4 z 5

Myšlenky pod polštář je po delší době básnická sbírka, kterou jsem měla v plánu číst, hned jak vyjde a moc jsem se na tuto minimalistickou poezii těšila, protože mě nadchla svou anotací.️ Byla jsem hodně zvědavá jaké texty tady vlastně objevím a zda mě autorka Courtney Peppernell osloví. Hned na začátku mě ale malinko zarazila taková maličkost… a to, že jsou některé milostné prozaické texty psány a věnovány v ženském rodě a to jsem nečekala. Samozřejmě to naprosto respektuji a nijak mi tato záležitost nevadila, ale nemohla jsem se díky tomu tak úplně s některými pasážemi vlastně ztotožnit. Ale když jsem to přestala řešit, v druhé polovině oddílů jsem si našla už své. Autorka vložila do této knihy hodně ze sebe a díky tomu tady máme možnost najít opravdu verše plné emocí, krásných myšlenek… a druhou stranu mince zde doplňují úvahy ohledně prohrách a výhrách nad sebou samým a zejména našich nejistotách.
.
Nejvíce se mi líbily pasáže Když se cítíš sám, Když potřebuješ povzbudit, Když se snažíž najít svou podstatu a Když hledáš důvod zůstat… Určitě doporučuji, ale zatím pro mě nic nepřekoná sbírka O princezně, která se zachránila sama od Amandy Lovelace, která je moje nejoblíbenější a dosud jsem zatím nenašla takovou sbírku, která by se mnou rezonovala víc.
.
,,Můžeš se snažit, jak jen chceš, a někdo stejně řekne, že to nestačí. Ale tohle není o nich; je to o tobě. 
Musíš stačit sama sobě.”

Iva095
03.01.2023 5 z 5

Krásná knížka ke které se budu určitě vracet.

Anna 13
30.12.2022 5 z 5

Nevím, kdy naposledy se mi stalo, abych po dočtení sbírky poezie, knihu nevrátila do knihovničky, ale dva týdny se k básním opakovaně vracela... Cítila jsem, jak se mi protkává s emocemi, které udržují naživu mé srdce. Dokonale mi rozuměla...

Courtney Peppernell je stejně osvěžující a láskyplná jako Atticus, nicméně má v sobě větší hloubku a ženskost.
Myšlenky pod polštář jsem si skutečně chtěla strčit pod polštář, ale na to jsem měla příliš velký strach o její měkkou vazbu.

Nicméně nikdy nezapomenu na to, jak jsem její básně vyzobávala, abych je před spaním posílala svému milému... Ta kniha se prostě dotkla mého života víc než jiné.

Myšlenky pod polštář jsou srdcovkou v tom nejryzejším slova smyslu. Mezi mnou a tou knihou je nezpřetrhnutelné pouto.

Děkuji, Courtney...
Doufám, že pořád miluješ... A zase něco napíšeš.

-markéta-
16.12.2022 4 z 5

Knihu jsem četla v anglickém originále a i všechny ostatní díly. Musím přiznat, že poezii moc nemusím, ale jednou za čas si jí ráda přečtu.
Kolikrát mě mrazí na zádeh z toho, jak se vlastně v některých verších najdu a přijde mi, jako bych je psala já, nebo někdo z mého okolí o mně.
Nic přeborného, ale solidní 4 hvězdičky si sbírka zaslouží.
Překlad hodnotit nemohu, protože anglickou poezii nemám ráda přeloženou - nikdy to nemůže nikdo přeložit tak, aby z toho vyšlo to totožené.

anezka1711
12.11.2022 5 z 5

Úžasná kniha a Aničce se překlad opravdu povedl :D

TerkaM
07.11.2022 3 z 5

Moc hezká sbírka moderní poezie, procítěná. Já osobně ale našla větší zalíbení v Rupi Kaur a Atticusovi. :-) Tady tahle sbírka je víc jakousi osobní zpovědí, než moderní poezií, ve které by se někdo měl najít.

Kikina182
05.11.2022 4 z 5

Moderní poezii mám ráda především proto, že nemá žádný absolutní význam, ale každý si v ní najde něco úplně jiného. Básně, které obsahuje kniha Myšlenky pod polštář, mi však přijdou jako podivná syntéza klasické a moderní poezie. Ano, v básních si každý může najít něco svého, ale zároveň na mě kniha působí jako autorčina veršovaná autobiografie. Přesně na první přečtení vidím, co autorka při sepisování básní cítila. To na mě působí neskutečně rušivě a zároveň je to něco, co podle mě do moderní poezie úplně nepatří. Ale až na to se mi kniha líbila. Hodně mi dala a věřím, že v budoucnu ještě dá. Určitě vám ji můžu doporučit, ale tak dobrá jako například básnická sbírka O princezně, která se zachránila sama od Amandy Lovelace zkrátka není.

Leniii
13.10.2022 4 z 5

V životě nejde dělat věci napůl. Nemůžeš milovat, přijímat a žít jen z poloviny. Musíš do toho dát všechno, co máš.

Štítky knihy

poezie

Autorovy knížky

2022  81%Myšlenky pod polštář

Kniha Myšlenky pod polštář je v

Právě čtených3x
Přečtených82x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených11x
Knihotéce25x
Chystám se číst67x
Chci si koupit29x