Jantarové oči

Jantarové oči https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192456/bmid_jantarove-oci-nSX-192456.jpeg 4 712 157

Mycelium série

< 1. díl >

Lidstvo navázalo styky s planetou Össe a začalo využívat tamní myceliální technologie. Zatím se úspěšně daří ignorovat nepříjemnosti, které s sebou kontakt s teokratickou civilizací Össeanů přináší: kult vesmírných Lodí, krvavé lidské oběti ve jménu Hmyzího boha, spóry nitrožilních hub a rituální drogy, rozkládající lidskou vůli. Lucas Hildebrandt, který jako vyslanec důvěrně poznal tamní svět, si ale dobře uvědomuje, že Země začíná být na Össe závislá. Proto hledá sílu, která by se mohla stát protiváhou össenské moci. Skutečně ji nachází – jenže je jiná, než předpokládal; a cena, kterou za to on sám musí zaplatit, je krutá.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Sci-fi

Vydáno: ekniha , Argo
více info...

Přidat komentář

cziss
předevčírem 3 z 5

První díl této oktalogie čtenáře mrští rovnou do víru postav a děje. Postupně se s těmito hlavními postavami čtenář seznamuje, stejně tak s reáliemi a záhadami poměrně hodně mystického (na sci-fi) světa / vesmíru, který autorka vymyslela. Celá kniha je v zásadě jen úvod, většinou něco jen naťukne a nevysvětlí. To mi ale nevadí, dlouhé ságy mám rád a počkám si to bude dál. I onen vesmír se mi líbí, z náznaků cítím, že to bude ještě hodně zajímavé. Co mě už přišlo horší, tak jsou (pro mě) moc dlouhé pasáže věnující se vnitřním monologům postav, na tuto část si budu muset zvyknout. Osobně bych některé tyto monology oželel, aby mohla být kniha kratší. Jinak ale jako celek je knížka fajn, jako úvod slibuje hodně.

Pepek24
12.02.2024 5 z 5

Úžasné. Díky Paní Vilmo


Pepek24
31.01.2024 5 z 5

Hele za mně super, sci-fi srovnatelné s celým světem... Výborné Paní Vilmo

Vampucha
15.01.2024 4 z 5

Hodnocení 3,5 hvězdy
Tuhle knihu jsem měla na seznamu opravdu hodně dlouho a letos si ji konečně mohu odškrtnout. Nakonec jsem četla jako audioknihu.

V audio podobě se potkáme hned s devíti interprety, jsou to např. Jaroslav Plesl, Klára Issová, Jana Stryková, Jan Vlasák a další. Načtené je to skvěle, pro mě trochu těžší na pozornost už kvůli komplikovanému ději a když se vám ještě střídají hlasy Ale ke konci jsem si myslím zvykla a už mi to přišlo přirozené.

Byla jsem opravdu hodně zvědavá a pořád nějak nevím, zda se mi kniha ve výsledku líbila nebo ne. Navíc první díl je spíš jen takové nakouknutí do bravurně promyšleného a dost komplikovaného světa, který autorka stvořila. Aby to čtenáři/posluchači vůbec dávalo smysl, bylo by zřejmě potřeba znát více dílů, neli celou ságu.
Jsme doslova hozeni do 26. století a bez jakékoliv předehry je potřeba se velmi rychle zorientovat v místech, jménech a politické situaci.

Lidstvo navázalo kontakt s jinou civilizací a až přehnaně využívá její technologii. Össeané jsou navíc silně náboženská, až fanatická, civilizace, provádějí krvavé oběti a pro svého boha obětují kohokoliv. Oběť vykrvácením je to nejmenší, ale vy pro jejich boha musíte trpět, mučení je tedy na denním pořádku.
Hlavní postavou je trochu arogantně či namyšleně působící Lucas Hildebrandt, který Össeany a jejich kulturu dobře zná. Občas se v příběhu vracíme i do minulosti, do Lucasova dospívání s despotickým otcem. Tyto skoky dávají příběhu další kontext a vlastně mě bavily asi více než aktuální dění. Koho jsem naopak nesnesla byla Lucasova kamarádka z mládí - Pinky, panebože. Každá kapitola s ní byla utrpení.
Autorka umí vystavět nejen propracovaný svět, ale také charaktery postav. Lucas, jeho otec, Pinky a další, každý z nich je jiný a osobitý.

Je to tedy komplikovaný svět, v podstatě bez vysvětlení, buď se chytíte nebo ne. Fanatičtí mimozemšťané, tajemní telepati, houby co mají zvláštní schopnosti Vlastně ano, je to skvělé, ale rozhodně ne oddechovka.

Adhara
08.01.2024 3 z 5

Dala by som štyri hviezdy, no dojem z hlavnej knihy trochu zráža prvá z poviedok v jej dodatku.

Autorka hodí čitateľa do svojho sveta a ten musí od prvej strany úporne plávať v nových pojmoch, na ktorých vysvetlenie dôjde až oveľa neskôr. Našťastie je však pomedzi hromadu nových slov ovenčených znakmi, ktoré neviem ani nájsť na klávesnici, popísaného dosť na to, aby sa to nielen dalo čítať, ale aby sa to čítalo dokonca dobre! Kadlečková má vycibrený, profesionálny štýl písania. Text vie vzbudzovať záujem čítať ďalej a tiež emócie. Z riadkov presakuje inteligencia aj humor. Aj keď je nad slnko jasnejšie, že hlavné dianie je vážne a pochmúrne, odľahčuje ho vtipná irónia niekoľkých postáv.

Román je zjavne soft sci-fi so všetkými plusmi aj mínusmi, ktoré tento podžáner prináša. Ponúka hlbšie pohľady dovnútra postáv, vyznačuje sa prepracovanosťou ich vzťahov a kvalitnými dialógmi i sprievodnými myšlienkovými pochodmi. Össeanská kultúra a náboženstvo sú dobre premyslené a pôsobia živo. Žiaľ, už menej živo pôsobí uveriteľnosť budúcnosti ako celku. Opisy technológií sú veľmi stručné alebo úplne chýbajú – doteraz napríklad netuším, ako si predstaviť tie organické vesmírne Lode. Niečo z tých neuveriteľností možno ešte bude vysvetlené, ale veľká nádeje tomu nedávam.

Dve poviedky pred koncom sa mi páčili menej. Prvá má dialógy postáv o poznanie jednoduchšie, dianie podivnejšie, svet je príliš uletený, neuveriteľný, étericko-netechnický. Druhá poviedka je so štýlom na tom lepšie, ale na hlavný dej nemá.

mnohoknih
01.01.2024 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a jsem na rozpacích. Na jednu stranu chápu chválu. Svět 26.století, spolupráce mezi národy i závislost lidstva je popsáno opravdu výstižně. Pokud někdy dojde k navázání kontaktu s jinými planeťany, pozemšťané budou určitě ti méně vyspělí. Ale pokud je tohle úvod do dalších dílů, tak mě nenalákal, dost se to vleklo. Dobrovolně přiznávám, že jsem začínala CD poslouchat 3x než můj mozek byl vůbec schopen zaregistrovat a hlavně udržet text a myšlenku. Politikaření v takovém rozsahu nepobírám. Ale dobře, vždyť jde o meziplanetární zápletku, takže politika u toho holt být musí a je jen můj problém, že k ní mám odpor. Naštěstí příběh zachraňují postavy. Už dlouho mě nikdo neštval (OK, při hovoru použiju peprnější výraz) tak jako Pinkertina. Klára Issová ji kvičí a kňourá úplně úžasně. Už jen kvůli tomu dopisu a kvůli tomu, zda Pinky někdo zahluší, budu poslouchat další díly. A taky kvůli Lukasovi. Potřebuji vědět všechny detaily jeho života, protože vyrůstat s takovým otcem jako měl on, to vás vytvaruje. Je otázka, zda z Lukase bude další zrůda v řadě. Jenže má smrt na jazyku a já mám před sebou ještě 7 dílů. Stane se zázrak? Pokud ne a hlavní hrdina zemře, ještě mi zbývá jako důvod k poslechu Jan Vlasák. Sice tu neměl mnoho prostoru, ale každá chvilka jeho hlasu se počítá.

gambinka87
15.12.2023 4 z 5

Na knihu, resp. Audioknihu jsem narazila náhodou v členství zdarma. Velmi mile mne to překvapilo a zřejmě se vrhnu i na další díly. Netušila jsem, že i u nás máme tak dobré sci-fi. Zajímavá zápletka, hlavní postava, jen to politikaření šlo lehce mimo mne. Možná kdybych to četla a neposlouchala, pobrala bych to lépe.

evilunicorn
09.10.2023 4 z 5

Je to neskutečně čtivé.. Bohužel, děj se dopředu příliš nežene, a to mi přijde jako strašná škoda.. Vlastně tenhle díl připomíná začátek šachové partie- rozmístíte strategické figury po šachovnici a připravíte si tak hru..Samozřejmě chápu, že u takové série není třeba kam spěchat, ale přece jen, první díl vás buď vtáhne, nebo odradí.. Já sám jsem někde uprostřed, nevím jestli se pustím do dalších dílů.. P.S. Pinky na facku,postavu, která by mě štvala při každé zmínce snad nepamatuju!

Afrodedek
17.07.2023 5 z 5

Zatím jsem u 6. dílu, takže těžce posuzovat jako celek, ale píšu to sem k dílu prvnímu , abyste věděli, zda se pro tuto sérii rozhodnout nebo ne. URČITĚ ANO!!! Sci fi čtu převážně zahraniční, i když jsem v mládí začínal českými autory (ono toho v 80. letech minulého století moc dostupného nebylo), takže jsem po letech zkusil něco z naší produkce a jsem naprosto nadšený!!! Je to fakt výborné a jsem překvapený z naprosto originální zápletky, tedy posuzováno na základě knížek tohoto žánru, které jsem zatím přečetl. Neváhejte a jděte do toho!!! ;-)

Šárka_D
15.07.2023 4 z 5

Každé léto trávím s nějakou fantasy nebo sci-fi ságou a letos mi pohled padl na Mycelium, které má jednu nespornou výhodu: Je už dopsané, protože, abych se přiznala, ne vždy mám náladu čekat tři roky na další díl pentalogie. Nemohla jsem udělat lépe! Jantarové oči rozestaví zajímavé postavy, svět, který není natolik vzdálený od toho našeho, pár záhad a také skoro detektivní pátrání a nějaké to trauma z dětství, navíc je velmi sofistikovaně napsané. Rozhodně doporučuji.

Alphwen
31.05.2023 5 z 5

Zpětně nechápu, proč jsem tak dlouho otálela s přečtením. Výborné. Chytré, čtivé, spletité. Sci-fi šmrncnuté fantasy. Konečně mi zase něco připomnělo Dunu.

Lubošovo
13.03.2023 3 z 5

Přiznám se, že zatím mi zcela unikají souvislosti. Mám koupené ještě dva díly, tak snad to časem docvakne. :)

hlina
19.02.2023 3 z 5

Myslím, že autorka má skvělou fantazii, ve které se ale posluchač ztrácí. Autorka používá svůj slovník pro technologie, zvyky, božstva..., ale mně příliš dlouho trvalo, než jsem si jednotlivé termíny zapamatovala (některé během prvního dílu vůbec), a proto se pro mě knížka stala velmi nepřehlednou.
Až příliš je znát, že je autorkou žena, myslím, že muži jednají jinak, než postavy vytvořené autorkou.

Isis...
20.11.2022 4 z 5

Velmi kladně hodnotím autorčinu fantazii - vytvořila opravdu zajímavý svět, bytosti i mnohé technologie. Především mě zaujalo propojení mimozemské civilizace a náboženství. To podle mě v žánru není běžné a pro mě to byla určitě překvapující změna.

Knize bych ovšem vytkla její zdlouhavost a velmi pozvolný děj. Vím, že se jedná o první díl velké ságy, i tak bych ale čekala silnější dějovou linku. Z knihy jsem měla bohužel pocit, jako by v ní autorka pouze představila postavy a svět, ale k ději samotnému, se už téměř nedostala.

Celkově ale knihu hodnotím kladně a přečtu si i další díl.

Lisa_Flames
20.10.2022 3 z 5

Bylo to čtivé, zajímavě podané dialogy, smysluplně pojatý děj, ikdyž to, že samotná kniha nemá uzavřené všechny dějové linky mi svým způsobem vadí. Nevím totiž, jestli bych si přečetla další díl.

I přesto, že je to fikce, se mi nelíbí jak moc nereálný to vlastně je. Čím více sci-fi i fantasy dodržují fyzikální, chemické i biologické zákony (pokud ovšem porušení jednoho není základ příběhu), tím lepší dílo tohoto žánru. Bohužel, co se prostředí knihy týče, autorka kráčela po velmi tenkém ledu.

Janizoun
12.08.2022 4 z 5

Musím pochválit autorku této knihy, protože se mi líbila její fantazie a i celkově děj celé knihy.
Trochu jsem si nemohla zvyknout na cizí názvy, jména, ze začátku jsem měla problém se orientovat v ději, ale pak jsem si zvykla :-)
Tak jsem ubrala jednu hvězdičku. Jinak tento typ četby mám v oblibě.

Ryorka
09.08.2022 5 z 5

Zajímavé čtivo. Mám ráda spoustu záhad a zde jsou velmi dobře dávkovány. Jednotliví hráči na scéně jsou představeni a velmi lehce naznačen důvod jednání. Jen ty jména, ach jo! :) Snad budu po dalším díle sdílnější.

Hellrampage
10.07.2022 3 z 5

Not great, not terrible. Prvý diel je len úvodom veľkej série. Príbeh sa v ňom moc vpred neposunie, no autorka skvele predstavila originálny svet a rasu Osse, ich rituály, použitie húb, fanatické uctievanie boha Re Akkutlixa a fungovanie lodí. Páčilo sa mi používanie psionických schopností, rovnako ako telepatické schopnosti Aš-šáda, ktorý sa mihol len krátko v závere. Je toho hrozne moc, čo ma na tom svete zaujíma, preto si dám aj druhý diel.

Vadilo mi, že tam je veľa úplne nepotrebných častí, ktoré by som najradšej preskočil. Niektoré linky ma veľmi bavili, pri iných som zíval nudou. Niektoré slová som mal problém prečítať a nie to ešte vysloviť. Postavy a ich vnútorné myšlienky mi prišli všetky takmer rovnaké - mužské boli rovnaké ako ženské a aj sa tak správali.

Ixisandra
08.07.2022 5 z 5

Úžasná kniha, okamžitě mě vtáhla do děje i přesto, že jsem měla poslední dobou problém se do nějaké knihy "začíst". Všechny charaktery jsou suprově zpracované. Později jsem zjistila že je to celá série a tak běžím nadšeně pro další díl!

TERRORDROME
29.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Takže o čom to bolo? To sa asi nedá zatiaľ povedať, lebo táto sága nevydáva svoj príbeh príliš ochotne. Svet kde sa ľudia stretli s civilizáciou náboženských fanatikov uctievajúcou hmyzieho boha, psychedelické drogy a rituálne sebaobetovanie. Majú však technológie na cestovanie vesmírom a tak je treba byť s nimi zadobre. Čítanie tejto hubovitej historky sa ľahko môže javiť ako zmätočné, keď sme hodený do sveta ktorý je zrejme detailne prepracovaný, ale my nič nevieme a informácie lezú von ako z asfaltovej jamy tak nejak náhodne. Čosi zhnité páchne v pozadí ( a teraz nemyslím konkrétne spotené ľudské pozadie ale obecné dejové pozadie ) a asi sa chystá nejaká temná konšpirácia, ale akákoľvek pointa toho celého je v tomto momente nedostupný luxus, takže po dočítaní prvého dielu stále vlastne nepoznáme samotnú zápletku, iba niekoľko križujúcich sa línií zbiehajúcich sa v bode ktorý nevieme čo znamená. Ale to nemajú byť z mojej strany sťažnosti, lebo ja som si to celé užíval asi najviac ako sa dalo. Vesmírny inkvizítor, súboje telepatokinetikov, akási vzdialená podzápletka o opustených kolonistoch niekde v zadku vesmíru a flashbacky s hrdinovým hnusným tyranským otcom, profesorom össeológie. Akurát samotný emzáci boli tak trochu sklamaním, dúfal som v niečo cudzokrajne hnusnejšie než len veľké nosy a plantavé uši. Ale majú moju plnú pozornosť, takže až sa niekedy dozvieme čo sa tam deje nech to radšej stojí za to.