My, zvířata

My, zvířata https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181893/bmid_my-zvirata-Bql-181893.jpg 4 57 9

Románový debut Justina Torrese My, zvířata (We the Animals, 2011) byl v angloamerických médiích přijat s bezvýhradným nadšením; recenzenti se přímo předháněli, kdo knihu pochválí víc. Torresova kniha přitom není nijak rozsáhlá – ale co chybí na délce, dohání autor intenzitou: jeho věty jsou vycizelované, zahuštěné a úsporné. Próza vypráví o dětství a rané pubertě tří bratrů z poněkud dysfunkční bělošsko-portorikánské rodiny; vyprávění pokrývá přibližně šest let jejich života, točí se přitom především kolem nejmladšího chlapce a kromě jímavého líčení dětského světa a bezmála sociologické sondy do prostředí chudého amerického předměstí se zaměřuje především na dětské a adolescentní hledání vlastní sexuality (tento rozměr díla je asi nejvýrazněji autobiografický). Relativně prostý příběh je vyprávěn zcela mimořádným způsobem: jak konstatoval kritik časopisu New Yorker, román My, zvířata je „úchvatná koláž drobnokreseb, již Torresův mimořádný vypravěčský talent proměňuje v magické zaříkávání.“ Výsledkem tohoto zaříkávání je prvotřídní literární událost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

We the Animals , 2011


více info...

Přidat komentář

meluzena
14.09.2019 2 z 5

To, že někdo má co říct, (bohužel) neznamená, že napíše dobrou knihu.
Kritika o knize mluví v superlativech, ale já její nadšení nesdílím. Námět je silný, vyprávění působí roztěkaně; svižné čtení od samého začátku a čím blíže konci, tím útržkovitější, více zkratek a náznaků, takže čtenář si může (musí) domýšlet, co se hlavnímu hrdinovi honilo hlavou a co se kolem něj vlastně dělo. Což působí nikoli jako záměr vypravěčského talentu, ale spíš jako jeho nedostatek - jako by autor měl CO říct, ale nevěděl JAK.
Podobný roztěkaný styl měla např. kniha "Všechno, co si nepamatuju" a tam mi to přišlo na místě.

DruhéDvojče
31.01.2018 4 z 5

Kniha se četla neuvěřitelně rychle. Příběh byl zajímavý. Autor do textu zakomponoval dosti ,,budíčků”, aby si udržel čtenářovu pozornost. Jediné co mě mrzí je až moc rychlý a spádovitý konec, vůbec by mi nevadilo, kdyby jej autor více rozpracoval.
Jinak velmi přínosná kniha, jsem rada, ze jsem na ni narazila.


Vikina333
20.08.2016 4 z 5

Mno autor si musel očividně zažít své... Oslovilo mě to, ale neuchvátilo..

vandalka
06.08.2016 4 z 5

Úžasná jednohubka, první dvě třetiny za 5*, zbytek za 3*. V zásadě autobiografické momentky z dětství tří irsko-portorikánských chlapců, s poetickými popisy nefunkčních vztahů a dětské magie. Dospívání už autor zachycuje méně snově a kouzlo nějak uniklo.

Fremr
14.01.2016 4 z 5

Příběh o dospívání malých chlapců v ne zrovna ideální rodině. Život z toho tryská na všech stránkách a to je to co udělalo tuto knihu. Každý má totiž z dětství příhody, které se nejspíše vezme do hrobu. Jsme vychováni nemluvit o tom špatném či nehezkém a tak vyprávíme všem jen smetanu z vrchu hrnku. Torres ovšem podává i to co je hezky vespod, schované před vnějším světem v každém z nás...

TyraB
10.08.2015 5 z 5

Velmi originálně napsaná knížka. Krátké kapitolky se čtenáři postupně spojují v celkový obraz. Autor se nezaměřuje na kdovíjaké dějové linie, ale skvěle popisuje pocity a atmosféru v ne zrovna dokonale fungující rodince, která je v mých očích svým způsobem zároveň typická i výjimečná. Styl psaní, který se v průběhu a hlavně pak v závěru mění, je efektivní a chytlavý.

bosorka
25.09.2014 4 z 5

Příběh prostý, vyznění nádherné. Emoce nahuštěné tak, že člověk sotva popadá dech. Napsáno skvělým jazykem, nafutrováno parádními jazykovými nápady. To, že je román značně autobiografický, dodává příběhům tří bratrů z chudého amerického předměstí na peprnosti.

evelinaevelina
13.03.2014 4 z 5

Příběh nijak zvlášť originální - dětství a začínající puberta tří bratrů z bělošsko-portorikánské rodiny. Ale pak vás dostane styl vyprávění: bratři mluví tak jak čekáme od dětí jejich věku a původu - ale jak tímto hlasem vyzní vyprávění o vlastní rodině, násilí, sexualitě, Bohu a dalších životních pravdách...vidíme jasně falešný svět dospělých.

Přečetla jsem si, že "...Torresova kniha je jungovská skrznaskrz, ať už o to autor usiloval, či nikoliv..." - a musím plně souhlasit. Myslím, že v téhle autobiograficky laděné knize se s dětstvím dostatečně vypořádal. Jsem zvědavá, na jeho další knihu - zda opět bude cítit touhu se vypořádat ještě s nějakou etapou svého života, a pokud ne, tak o jakou knihu půjde - a jestli bude tím pádem tak čtivá.

Boboking
20.01.2014 4 z 5

My, zvířata – J. Torres – silně autobiograficky laděný krátký román, o dospívání tří bratří smíšeného manželství, který se vyznačuje především neskutečně hutnou intenzitou emocí. To vše vyjádřeno mnohdy spíše stroze, heslovitě, ale kadence a síla jednotlivých slov na čtenáře působí jako rány „kalašnikovem“. Skvělé dílko ze skvělé ediční řady AAA.

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura

Autorovy knížky

Justin Torres
americká, 1980
2013  86%My, zvířata

Kniha My, zvířata je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce20x
Chystám se číst38x
Chci si koupit1x