My děti ze stanice ZOO

My děti ze stanice ZOO https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31623/bmid_my-deti-ze-stanice-zoo-9XN-31623.jpg 5 8101 1090

My děti ze stanice ZOO série

1. díl >

Mladistvá západoberlínská narkomanka ich-formou popisuje svůj příchod jako 6leté na berlínské sídliště Gropiusstadt s minimem možností zábavy pro děti. Neutěšené rodinné poměry vedoucí k rozvodu rodičů ji přivádí k hašišové partě v „Domě středu“. Následně postupně propadává světem drog až k těžké závislosti na heroinu a všemu, co s ní souvisí: těžké zhoršování zdravotního stavu, snaha opatřit si peníze na dávku (žebrání, krádeže, prostituce) a občasné zoufalé a neúspěšné pokusy zbavit se závislosti. Později se dívka závislosti na heroinu zbaví, ale pořád zůstává závislá na hašiši. Kniha obsahuje vlepenou 32 stránkovou fotografickou přílohu. Předmluvu napsal JUDr. Kamil Klášterský. Odborně lektorovali MUDr. Jan Cimický, CSc., JUDr. Kamil Klášterský a MUDr. Jaromír Rubeš. První vydání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Wir Kinder vom Bahnhof ZOO , 1978


více info...

Ejv
Ejv
14.03.2024 5 z 5

TOP!
Opravdu jedním dechem přečtené!

mario.nette
mario.nette
05.03.2024 5 z 5

Tohle jsem četla taaaak dávno! A opravdu mě to moc moc bavilo. Přečetla jsem to fakt rychle no a ten zkažený odporný svět drog - strašný :(


hanak.olga
hanak.olga
25.02.2024 5 z 5

Tato kniha by měla být jako povinná četba nejen pro školáky, středoškoláky, ale hlavně pro rodiče! Uvědomit si, že budoucnost svých dětí máme v rukou my.
Mimo jiné, je to krásná sonda do živona mezi paneláky za komunismu a že zákazy se nic nevyřeší.
Tolik beznaděje, volání o pomoc a zklamání je na jednu dospívající slečnu moc. Chápu její myšlení, chápu proč to všechno dělala.
Mám ráda, když jsou knihy psány spisovně, nebo aspoň hovorově. S "čecháčtinou" mám velký problém, ale tady mi to vůbec nevadilo a díky této mluvě jsem si hrdinku dokázala živě představit. Tak nějak to k ní sedělo.
Moc se mi líbí, že se Christiane nebojí tak odhalit. Prakticky do naha odkrývá myšlenky, své činy, drogy, prostituci ... Prostě realita.

Peggy2711
Peggy2711
19.02.2024 4 z 5

Velmi autenticky popsaný život feťačky a hlavně cesta, která k sebezničujícímu chování vedla. Velmi poučené myslím hlavně pro rodiče, aby pochopili, jak může jejich nezájem zamávat s puberťákem a pak jsou veškeré snahy marné. Odvykání je náročné nejen pro závislého, ale pro veškeré jeho okolí.

Emik87
Emik87
17.02.2024 5 z 5

Knížka je na jednu stranu skvělá, ale na tu druhou naprosto odporná. Kolotoč drog, prostituce a abstinování se na čtenáře vyvalí od první strany bez nějakých zábran.
Poprvé jsem knížku četla v pubertě a tenkrát zůstala nedočtená. Prostě to nešlo. Až po letech jsem se znovu odvážila.

Rozari
Rozari
16.02.2024 5 z 5

Název knihy znám léta. Ale ve vlastní pubertě jsem ji nečetla, vůbec jsem neměla potřebu o tématu něco takového číst, drogy jsem k životu nikdy nepotřebovala a nikdy jsem ani nepotkala nikoho, kdo by mi je nabídl (ne že by mi to vadilo).
Nějak jsem si na knihu nedávno vzpomněla, zarezervovala v knihovně a během 2 dnů přečetla. Síla. Nějakou dobu jsem však nedokázala vnímat, že to má být odrazující čtení, přišlo mi, že některé věci byly spíš ve smyslu “hej, je to vlastně super, zkuste to taky.
Ale pak jsem se dostala k obrazové/foto části a tam to přišlo. Pokud nic jiného, tak tohle musí potenciální zájemce odradit. Takhle dopadnout snad nechce nikdo. Doufám. Syn má zatím na knihu čas, je mu 10 a ještě věří na Ježíška.

boeink
boeink
07.02.2024 4 z 5

Nekonečný kolotoč heroinu, absťáku, heroinu, prostituce, heroinu, odvykání, ještě více heroinu. Vždy jsem měla odpor k drogám, nemůžu pochopit, proč je někdo vůbec začne brát a kromě toho: Jak je možné si dva roky vůbec nevšimnout, že je moje dcera bere??? Hnusné, odporné, mrazivé.
Knihu jsem četla před mnoha lety, nedávno jsem ji koupila synovi, ať si ji přečte v rámci povinné četby, tak jsem se do ní tedy dala taky. Pokračování rozhodně číst nechci, takže nevím, jak Christiana dopadla, ale vůbec nevěřím, že je dnes čistá.

Iwets
Iwets
01.02.2024 5 z 5

Původně jsem knize nechtěla dávat ani hvězdičky, ale jak řekla moje knihomolská parťačka ,,Podívej se, jak silné emoce v tobě zanechala". Díky tomu tedy dávám plný počet hvězd, ale upřímně je to odporná kniha popisující šílený kolotoč feťačky a toho, jak se pomalu ničí a s ním i všechny kolem sebe.

Z celého vyprávění jsem si vzala hlavně to, že heroin totálně zotročí lidi. Díky závislosti ztrácí rozum, zájmy, přátele, svobodné myšlení, své tělo, zdraví... Vlastně každá sekunda každého dne se u heráka točí jen kolem peněz na další dávku. Zbytečný a zoufalý život...

DjLuko
DjLuko
30.01.2024 4 z 5

Moja prvá audiokniha. Od "Kto chytá v žite" sa za tých 25 rokov generačné výpovede tínedžerov trochu posunuli. Príbeh Christiane F je silný práve v tom, že nijak nemoralizuje, ani drogy nemýtizuje, iba bez servítok predkladá tvrdú sociálnu realitu Západného Berlína 70tych rokov. Čo si z príbehu čitateľ vezme je už na ňom. Absolútne strhujúce, akurát záver je trochu antiklimatický. Holt, Christianin príbeh (našťastie) zatiaľ nekončí. 4,5*

Terezzie
Terezzie
25.01.2024 5 z 5

Velmi silný příběh , ač tyto žánry nepatří k mým oblíbeným tak musím dát vysoké hodnocení . Asi netřeba dalších slov , kdo četl tak ví.

PinkBunny
PinkBunny
02.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Brilantní kniha v rámci svého tématu. Pokud bych měla dát dětem číct jednu kniho o drogách (a prostituci), tak je to tahle. Neskutečně silný příběh, o tí více že dopadl zrovna tento šťastnou abstinencí a cestou z pekla.
Čteno jako kniha

Pisquosus
Pisquosus
27.12.2023

Nemůžu knihu hodnotit hvězdičkami, protože vůbec nevím, kolik by si jich měla zasloužit.

Bylo to hrozný, deprimující, bez východiska.

Lhostejnost veškerého okolí mi přišla hrozná.

Každopádně dočteno a už to nechci ani vidět.

dominika8192
dominika8192
26.12.2023 4 z 5

Nevím, jestli dát plný počet nebo odpad. Je to surový, drsný a na dřeň, což mi za normálních okolností nevadí, ale tady se o nějakejch normálních okolnostech nedá mluvit ani zbla. Je to ohavný. Odporný. A já si zase jednou musím říct, jaký jsem měla štěstí, že jsem po škole chodila svědomitě domů a nechtěla se vmísit do nějaký party tím, že bych nejdřív hulila, a nakonec si i šlehala. Díky, mami, za neustálou kontrolu a dostatek pozornosti, kterou jsi mi věnovala.

Achillesaželva
Achillesaželva
19.12.2023 4 z 5

Kniha popisuje otřesnou drogovou zkušenost dospívající dívky Christiane, jejího přítele Detlefa a dalších mladistvých ve věku od 13-ti let, z nichž někteří zaplatili za tuhle divokou jízdu dokonce i životem. Příběh se odehrává v západním Berlíně v polovině 70.let. Christiane je inteligentní mladá dívka, vyrůstá nejprve na venkově, později se s rodiči přestěhuje do nově vybudovaného gigantického sídliště Gropiusstadt, u kterého projektanti mimo jiné zapomněli zakomponovat zeleň, dětská hřiště, prostě cokoliv, kde by si děti mohly normálně hrát atd. Nastává období velkých problémů: rodiče Christiane se rozejdou, matka si najde výrazně mladšího partnera, dceři se málo věnuje, a ta se potlouká s partičkou po sídlišti - nejprve se v místní hospodě seznámí s cigaretami a alkoholem, později s trávou a odtud vede cesta rovnou do centra velkoměsta, do Soundu - klubu, kde je to prorostlé tvrdými drogami...Tam pozná Detlefa a tam začne také celé peklo, o kterém už pomlčím, ať nespojluju. Milionkrát jsem si kladla otázku, kde byl ten moment, že se to s ní tak svezlo..ale odpověď asi není jednoduchá. Byl to proces, určitě nesou velkou vinu i rodiče..atd. Každopádně to, co se odehrálo v jejím životě je naprosto otřesné a myslím, že se na to trochu díváme jako na wow-senzaci, ale nějak občas zapomínáme, že to byly ještě děti.. Ostatně na YT je k dispozici vícero zajímavých německojazyčných dokumentů s adiktology, streetworkery, ale také s historiky, kteří tuto dobu hodnotí v širším kontextu a popisují I fenomén, který se v Německu strhnul jako lavina po vydání knihy. Celé autobusy a davy mladých proudily na stanici ZOO Garten, aby na vlastní oči a snad i na vlastní kůži "zažili" to, o čem četli a o čem mluvilo celé Německo. Jeden z historiků to označil za hysterii a říkal, že jsme si všichni osobu Christiane až příliš zidealizolovali a že bychom v ní chtěli vidět někoho, kým ona ve skutečnosti nikdy nebyla a ani být nemohla. Nicméně stala se legendou, ale bez happyendu, bohužel se závislosti na drogách nikdy nezbavila. Hodně by se dalo diskutovat o tom, zda tato kniha by měla, či neměla být povinná pro mládež..já bych to asi nechala spíš na dobrovolnosti, ne každý má na toto pajšl a také si nejsem jistá, zda by náhodou četba této knihy nakonec neměla spíš opačný efekt a nenavnadila někoho "aby si to zkusil". No to je otázka spíš na odborníky. Abych se vrátila ke knize. Napsaná je neskutečně čtivě, popisuje tu hrůzu syrovým jazykem, bez vytáček...a je určitě mementem jedné velké éry moderních dějin, kterou jsme prostě nezvládli. Je to unikátní svědectví.

milenaRQGh
milenaRQGh
23.11.2023 3 z 5

Velice depresivní čtení, přinutila jsem se ji přečíst do konce, ale už nikdy více.

RMarkéta
RMarkéta
31.10.2023 5 z 5

Poprvé přečteno na základní škole v rámci občanské výchovy. Doporučuji přečíst každému. Zejména na základních školách by mělo jít o povinnou četbu. Takové příběhy je velmi nutné vyprávět. Pořád jde o aktuální téma. Nebylo to jednoduché čtení. Účel šokovat tato kniha splnila přesně. Při čtení jsem si vzpomněla na naši nejznámější feťačku Katku. Dokument o ní taky stál za to.

JednorožecEva
JednorožecEva
25.10.2023 3 z 5

I přes takový věhlas a doporučení od přátel mi to nějak nesedlo.

uzivatel27725
uzivatel27725
17.10.2023 5 z 5

Kniha na ktorú určite nezabudnem ....

Knihomolka_176
Knihomolka_176
09.10.2023 5 z 5

Tuhle knížku jsem si přečetla před lety, když jsem si ji zařadila do povinné četby na maturitu. Ještě předtím jsem totiž viděla film, který mám na paměti dodnes.
Občas mi z hlavní hrdinky bylo fyzicky špatně. Z jejího chování, mluvy a toho, co všechno byla schopná udělat jen pro drogu.
Jak to může někdo nechat zajít takhle daleko? Ne, o co víc - jak se toho svinstva vůbec může někdo dotknout? Jak se může někdo vůbec chtít bavit s někým, kdo v tom jede?

AndreaOn
AndreaOn
09.10.2023 4 z 5

Musela jsem dohnat resty z mládí. Bylo to zajímavé, i když v dnešní době už ne tak neznámé a šokující. Bylo zajímavé zjišťovat, jak bezbranný je systém i rodiče.
No nicméně Memento pro mě bylo lepší.