Mužům vstup zakázán

Mužům vstup zakázán https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89573/muzum-vstup-zakazan-89573.jpg 4 21 3

Kniha se týká velmi aktuálního tématu života muslimských žen na Blízkém Východě. Podklady pro její napsání sbírala cestovatelka a antropoložka Květa Pumerová, která nahlédla do světa, který je mužům, nejen evropským, ale i arabským, zcela nepřístupný. Kniha se věnuje převážně muslimským ženám v Jordánsku, kde autorka žila a studovala tamní ženskou společnost v kontaktu s místními dívkami, ženami a jejich rodinami. Kniha obsahuje zajímavá témata spjatá s denním životem v Jordánsku, jako je láska, zásnuby, svatba a manželství, život žen na poušti mezi beduíny, v horách a život ve městě.... celý text

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , Portál
více info...

Přidat komentář

Nofar197
21.09.2022 4 z 5

Velmi dobrá kniha, která v me knihovně nechybí ani dnes, občas se k ní rada vracím. Jen mě občas překvapil opravdu zúžený duševní obzor zjevně inteligentních žen jako Hanadi a Fejruz - modlitby, vnější vzhled, zásnubní party. Autorka na to jasne i když asi neúmyslně ,upozorňuje v kapitole Máme hodně knih, např. Korán nebo Korán - v rodině obchodníka chyběly jakékoli knihy kromě Koránu, nevěděl, co je dyslexie, atd.

i.stefany
28.01.2019 4 z 5

Kniha o ženách v muslimském světě. Autorka žila v roce 2004 v Jordánsku a v knize nám přibližuje každodenní běžný život zahalených žen. Zkoumá místní zvyky, tradice, přání, radosti i starosti muslimských dívek. Je to velmi přátelské čtení nejen o muslimské módě, zaměstnání, jídle a stolování, ale také o zásnubách a modlení. Zajímavý pohled na arabský svět z trochu jiného úhlu.


nokid
15.02.2013 3 z 5

Docela zajímavé poznatky, z knihy vyplývá že arabské ženy nejsou takové chudinky. Zahalují se hlavně proto, aby nebyly obtěžovány dychtivými zraky mužů, i v restauracích a jiných veřejných prostorách mají nárok na oddělené prostory, pokud by cizí muž oslovil sám ženu může být za to zatčen (!)... A věděli jste, že správný muslim pozná svoji zahalenou manželku i mezi stovkou jiných?