Muži z Ringway I: Českoslovenští parašutisté ve Velké Británii 1941-1945

Muži z Ringway I: Českoslovenští parašutisté ve Velké Británii 1941-1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233937/bmid_muzi-z-ringway-i-ceskoslovensti-par-szW-233937.jpg 5 6 3

Přestože dnešní Armáda ČR za zrod československého výsadkového vojska považuje oficiálně datum 1. října 1947, kdy byl v Zákupech u České Lípy pod velením majora Oldřicha Taláška vytvořen Pěší prapor 71 „Československých parašutistů“, bojové tradice našich výsadkářů jsou však mnohem starší a bohatší a jejich prehistorie sahá dokonce až k čs. legionářům v Itálii, světovému rekordmanovi v seskoku padákem svéráznému por. Ludvíkovi Pavlovskému a „skokanským věžím“, na kterých v 30. letech demonstrovali v době ohrožení demokratického Československa nacistickým Německem svou odvahu tisíce mladých lidí. Jména Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše jsou potom nejvýraznějšími symboly československých parašutistů, vycvičených v letech 1941–1945 ve Velké Británii. Poněkud se však zapomíná na významný fakt, že tímto výcvikem na britském letišti Ringway u Manchesteru v letech 2. světové války prošlo v tomto období na 500 československých vojáků! Jde o řadu zajímavých osobností a osudů, byť nejsou často tak dramatické jako je krvavé období heydrichiády. Historik a zkušený autor literatury faktu touto knihou, která se podrobně věnuje vývoji výcviku, bojového nasazení a osudům řady zajímavých postav, navazuje na jeho předchozí úspěšné tituly „Pátou kartu bere smrt“ a „Příběhy starých battledressů“. Text je doplněn vedle řady zajímavých fotografií a seznamem všech padlých, popravených a zemřelých parašutistů i dalšími dokumentárními přílohami, včetně přepisu všech radiodepeší vysílačky ANNA, která byla v dubnu a květnu 1945 v době příprav a bojů na pražských barikádách jediným spojením velení českých povstalců se zahraničím.... celý text

Přidat komentář

jan.para
14.09.2022 5 z 5

Kniha obsahuje nejen osudy několika parašutistů a průběh jejich operací, ale také osudy vojáků, kteří absolvovali assaut kurz a para kurz, ale výsadkových operací se nezúčastnili a bojovali u Dunquerqu. To velmi cením, protože toto téma ještě nikdo nezpracoval.

hoesch
27.11.2020 5 z 5

Jindřich Marek co dodat. Zpracování jeho knih je spíše studie která vás provede daným tématem ( i nezasvěcené) . Prostě za mě trefa do černého.


Akula
14.04.2018 5 z 5

Známé i méně známé osobnosti které prošly parašutistickým výcvikem v Ringway u Manchasteru, během druhé světové války. Dojem kazí jen špatná kontrola textu před tiskem. Do tisku se tak dostaly překlepy, nebo slova rozdělená v půli řádku. Obsahem to však kniha bez problému dohání.