Muži v mé situaci

Muži v mé situaci https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431500/bmid_muzi-v-me-situaci-3g1-431500.jpg 4 44 7

Petterson je autor niterný, přemýšlivý, poklidný – v nejnovějším románu Muži v mé situaci v tomto stylu pokračuje. Prožívá dramatickou osobní situaci a nelítostně a posmutněle líčí, jak se láska v manželství změní v ledově studený vztah. Ve hře jsou i tři dcery, které se stavějí na stranu matky. Hlavní hrdina musí odcházet z domova a k pozoruhodným scénám patří i to, že několikrát musí přenocovat v autě. A autor jako by vyvolal už téměř zapomenutou soudržnost mezi muži v kritické situaci…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Menn i min situasjon , 2018


více info...

Přidat komentář

AdamŠkapa
09.10.2023 5 z 5

Pro mě objev fantastického autora! Píše jakoby mimochodem, přesto jen tak mimochodem silný a smutný příběh. Autor se vypisuje ze svých rodinných traumat. Výtečný literární styl.

jiri77
06.10.2023 4 z 5

Hodně čtenářsky náročná kniha. Melancholická nálada a vesměs autorovy úvahy a střídající se časové roviny, nedělají zrovna z knihy lehké čtení. Mě se to osobně líbilo, ale není to zrovna čtení, které by asi sedlo všem.


intelektuálka
14.01.2023 4 z 5

Další vyjádření severské melancholie ....

Téma opuštění, osamění, plynoucí řeky času a hledání nového smyslu ....

V čem ?
V literatuře, hudbě, bezcílných cestách i náhodných známostech ....

Není snadné chápat pozvolné myšlenky tohoto autora ....
Já si u jeho knih vždy promítnu nostalgii Murakamiho či opuštěnost Mankella ....

A občas se do jeho knih ze severa ráda ponořím ....

Ence
31.12.2022 1 z 5

Divím se, co přesně vede některé autory k tomu, že ve svých knihách zásadně nepoužívají uvozovky. Nemám chuť ve výronu jejich originality neustále luštit kdo a jestli vlastně mluví.

Kniha je prakticky pouze o pocitech – nic nevysvětluje, neuvádí čtenáře do děje (žádný souvislejší děj vlastně ani nemá), neprezentuje cokoliv zajímavého. Bohužel nevím, co jsem si měl z povětšinou smutných myšlenek hlavního hrdiny a jeho protloukání se životem vlastně odnést.

Jorgito
19.07.2021 3 z 5

Těžká četba, hodně těžká, není tam ucelená linearita příběhu, občas se v tom zamotáte a připadne Vám to, že v Norsku musí mít všichni depresi, svérázný psychologický příběh hrdiny spisovatele, kterému se snad vše rozpadá a životem jen tak bloudí

Leona333
09.08.2020 4 z 5

Nejsem sice muž, ale kdo ví, jak bych řešila určité životní překážky - situace, frustraci spojenou s jistým druhem osamělosti, jako hlavní postava této knihy.
Za sebe hodnotím jako slušně zdařilou knihu, příběh.

Luccinda
31.07.2020 3 z 5

Muži v mé situaci jsem si chtěla přečíst hlavně z toho důvodu, že Per Petterson je velmi oceňovaný autor a jeho knížky jsou dobře hodnocené i u nás. Kromě toho mě na knížku neskutečně nalákala anotace, těšila jsem se na prostředí Norska, kde se příběh odehrává, a na takovou tu chladnou, skoro až mrazivou atmosféru, která je pro severské autory tak typická. Měla bych tedy být spokojená, protože všechno tohle jsem v knížce opravdu našla.

Jako celek na mě ale knížka působí trošku rozpačitým dojmem. Nenabídne vám totiž nic víc než to, co už je popsáno v anotaci. Doufala jsem, že autor půjde při popisu myšlenek a pocitů více do hloubky, ale to se bohužel nestalo. Hlavní hrdina byl stejně chladný jako ta atmosféra, o které jsem mluvila na začátku. Rodinné vztahy, kolem kterých se vlastně celá knížka točí, byly vykresleny dost povrchně a spoustu věcí jsem si při čtení musela domýšlet, což mi popravdě příliš nesedlo.

Na druhou stranu nemůžu říct, že bych se při čtení nudila. Styl psaní autora se mi zalíbil, knížka se četla dobře. I z toho důvodu si jsem poměrně jistá, že si své čtenáře určitě najde. Já už po své předchozí zkušenostmi s Odeonkami očekávám, že mě aspoň trochu emočně zasáhnou, ale to se o knížce Muži v mé situaci říct nedá. Za mě tedy lepší průměr, i když v tomhle ohledu jsem asi dost velká výjimka.

Štítky knihy

norská literatura

Autorovy další knížky

Per Petterson
norská, 1952
2007  81%Jít krást koně
2013  75%Na Sibiř
2020  75%Muži v mé situaci
2015  66%Proklínám řeku času
2014  80%Odmietam

Kniha Muži v mé situaci je v

Přečtených53x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce85x
Chystám se číst51x
Chci si koupit9x