Muži pod ochranou

Muži pod ochranou https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200170/muzi-pod-ochranou-200170.jpg 4 407 78

Sci-fi román odehrávající se v USA, kde následkem viru – „encefalitidy 16“ – pozvolna vymírají muži v pohlavně zralém věku a vlády nad světem se ujímají ženy. V laboratoři se připravuje sérum proti epidemii, kterého však nemá být použito. Merle karikuje extrémní feminizační snahy a různé stránky života současné americké společnosti. 3. vydání... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Epocha (ČR)
Originální název:

Les hommes protégés , 1974


více info...

ZaS
ZaS
11.02.2024 2 z 5

Z ryze literárního hlediska celkem zklamání. Děj i postavy jsou na Merleho podprůměrné; celkově román působí jako by byl psán horkou jehlou. Inspirací byl zjevně nárůst feminismu na západě v poválečném období. Paradoxně v dnešní době je tím zajímavějším na celém ději spíše téma epidemie a reakcí na ni - jak jednotlivců tak i celé společnosti.

ibapisem
ibapisem
05.02.2024 5 z 5

velmi pomaly rozbeh ale potom to uz je beh o zivot


Koškin
Koškin
20.01.2024 5 z 5

Merle je pan spisovatel, což se pozná už podle prvních stránek. Trochu mě rušila určitá nezúčastněnost, odtažitost hlavního hrdiny (možná je to typická charakteristika vědce), ale téma zpracované před 50 lety je popsané velmi plasticky a reálně. Výhledy z takové globální krize ale žádná hitparáda.

Badger
Badger
22.12.2023 4 z 5

Kniha mě nebavila, už jsem ji chtěl i odložit.
Pak si jen pro sebe povídám- nekřesťansky /přesto slušně >>Sakr písek, to neni možný. Je to Merle<<
Tudíž jsem ještě vydržel a od doby co na koni zatočil na zakázánou cestu vpravo, jsem nemohl odtrhnou své mrkající aparáty.

Proto zde radím, VYDRŽET k rozcestí a já už se těším na další kousek od autora.

Lele61
Lele61
06.09.2023 4 z 5

Robert Merle nám ve svém sci-fi románu představuje vizi společnosti, kde v důsledku epidemie viru vymírají plodní muži a vlády se ujímají ženy. Knížka pojednává o nerovném postavení mužů a žen a nástupu feminizace. Jde o satirické zobrazení, které je karikaturou současné americké společnosti. Čtivě napsaný román, který stojí za přečtení.

vendy246
vendy246
02.03.2023 4 z 5

V době, kdy byla kniha napsaná to musela být naprostá bomba. Ještě před 10 - 20 lety bych byla u vytržení. I dnes si při četbě uvědomíte, jak moc žijí ženy v područí mužů. A když se ženy chovají k mužům jako muži k ženám, je to ponižující, strašné a šokující. Kniha o světové pandemii, totalitě a nerovnosti žen a mužů. Vymírají plodní muži, vládnou ženy a přejímají chování mužů, touhu po moci, sexismus, aroganci... Ženy bezostyšně mlsně koukají a komentují muže, časopisy plné polonahých vyvinutých mladíků. Svět naruby a skutečná pandemie za námi.

Jája92
Jája92
05.01.2023 3 z 5

Čekala jsem od knihy poněkud více. Trochu mrazí v zádech při pomyšlení, jak se autorovi povedlo vystihnout dobu, kterou jsme každý prožili na vlastní kůži a jejíž následky si poneseme bohužel ještě dlouhou dobu.
Začátek čtení mě bavil, ale přiznávám, že zhruba v polovině knihy mě už čtení tak moc nebralo...

madem
madem
21.08.2022 5 z 5

Tak krásně popsaná celosvětová epidemie. Jak se zachovají některé státy. Proč někde to jde a jinde převládnou feministky?
Hodně skvělá knížka.

hanpari
hanpari
14.05.2022 5 z 5

Dnes, když MeeToo hnutí se pomalu ztrácí, nahrazené postupně BlackLivesMatter, Covidem a nyní hrozbou jaderné války a hladomoru, se může zdát kniha méně aktuální. Ale nebojte se, všechno se vrací ve vlnách, takže si za pár let můžeme Merleho varování připomenout.

Naše nezaujatá média a milované korporace si vždycky najdou příležitost, jak nás poštvat proti sobě.

Belanna
Belanna
03.04.2022 5 z 5

Knihám Roberta Merleho jsem se zdárně mnoho let vyhýbala. Letos mě díky CV dostihl.
Překvapilo mě, jak nadčasová je to kniha. To, co bylo před lety bráno jako sci-fi, je dnes v určitém úhlu pohledu skutečnost. Žádná postava v knize není zbytečná, žádná věta tu nechybí. Vše je sladěno v dokonalý celek.
S podobnou tématikou běžel polský film Sexmise, ale rozhodně není tato knížka psaná v komediálním stylu. Zachází do velké hloubky.

101evca
101evca
02.04.2022 3 z 5

No nevím. Kniha musela být v sedmdesátých letech provokativní, dneska už hodně zestárla. Karikatura feminismu ztrácí na významu, protože jeho dnešní podoba je hodně odlišná.
I když z toho ale vynecháme skryté významy knihy a levicové názory autora, kniha působí dost přehnaně. Změny společnosti způsobené vymíráním mužů by se zcela určitě neudály tak rychle a radikálně. Jistě, počáteční strach a smutek po ztrátě milovaných by možná u žen mohl vystřídat pocit jistého zadostiučinění a určité převahy. To ovšem nic nemění na tom, že by to byla tragédie pro všechny. Ženy by oplakávaly padlé a možná by se i o zbylé muže pomlátily mezi sebou. Merleovo představení žen jako necitlivých ledových bestií, které klidně muže nechají zemřít, protože vyhrály, je zcela zcestné - rozhodně v první generaci od epidemie.
Za mě zklamání.

knihyKeMne
knihyKeMne
18.09.2021 5 z 5

Ke knížce jsem se dostala náhodou a byla jsem dost mile překvapena - nechtěla mě pustit už od první přečtené stránky. Nejprve tu byla zajímavá paralela s dnešní covidovou dobou, potom čím dál absurdnější politický vývoj USA i v tom výzkumném táboře. Už jsem i pochopila, proč se někteří čtenáři tak rozčilovali v první části knihy. Nicméně já vnímala jen tu absurditu a bavila mě - možná proto, že jsem žena :-) Překvapivě nejmíň mě braly poslední stránky, ale to nic neubírá na zajímavosti celé knihy, která je jako celek moc dobře a poutavě napsaná. Poohlédnu se po dalších autorových dílech.

Adapa
Adapa
27.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Tuto knížku mi doslova vnutil na půjčení můj příbuzný, který byl překvapen, že jsem od Merleho četl jen Malevil (kterým jsem byl nadšen). Známý mi vysvětloval, že to je Merleho druhá nejlepší kniha, že ji četl snad desetkrát a pořád se k ní vrací.
Právě jsem ji dočetl a vím, že se k ní vracet nebudu a rád půjčenou knihu vrátím. Za mne zklamání. Asi jsem to měl číst v 70. letech, dnes mne to moc nebralo. Dost to zestárlo a vyčpělo, ta satira mne nebrala. Zajímavé je pouze číst o smrtícím viru v době covidové.
První kapitola mi přišla celkem dobrá, zdálo se mi, že se to bude celkem dobře číst, že to bude i takové realistické sci-fi. Pak se to změní v takovou francouzskou obdobu polské Sexmise, ale jen s tím rozdílem, že uplynul tak půl rok, rok od první nákazy. Muži po celém světě pomřeli, nechali se vykastrovat, přežívají v divočině a nebo jsou pod speciální ochranou. Ženy se za ten rok dokonale změnily, nepotřebují muže k životu, vládnou státům. Právě ta změna za ten půl rok, rok mi na tom neseděla. Najednou je tam vše satirou a parodií na feminismus.
Hlavní hrdina vyvíjí lék na encefalitidu 16, když se mu to podaří, zjistí, že o jeho vakcínu není zájem, že ženám současná podoba vyhovuje. Existuje zde ale skupina odboje, která o vakcínu má zájem, proto mu pomohou s emigrací do Kanady. Tam vakcínu představí a přichází nová doba. Mužů je málo a proto přichází volná láska, každý muž má několik partnerek, ženy jsou samostatné a muže nechtějí, potřebují je jen na plození dětí.
Tak nějak tam prosakovaly levicové myšlenky, odpor proti válce ve Vietnamu, skrytá podpora Castrova režimu na Kubě, odpor vůči americké politice ve světě… V 70. letech to mohla být skutečně bomba kniha, já se k ní dostal ale pozdě.

pavel9410
pavel9410
13.06.2021 5 z 5

Cetl jsem to znovu po letech a ani ted mne to nezklamalo. Sice je tom videt, ze to tema lehce zestarlo, nebo se spis souplo nekam uplne jinam, ale obraz spolecnosti vedene jednostrannym pohledem u mne proste zabodoval.

ninano
ninano
29.05.2021 4 z 5

Tak trochu polská Sexmise :-), podobné téma se objevuje u mnoha jiných autorů, ale rozhodně stojí za přečtení.

draka
draka
25.05.2021 5 z 5

Robert Merle je skvělý vypravěč a při čtení knihy v době vydání mi to připadalo jako sci-fi. Když to čtu dnes, tak se mi zdá, že v dnešní době je v USA možná i tahle budoucnost a západní evropské státy je budou rychle následovat. Dnešní svět mi připadá naruby. A není to nakonec i naplnění snů některých … .

groula
groula
18.05.2021 3 z 5

Dočteno.
Měl jsem to číst tak před dvaceti lety. Když mi bylo 23. Začátek knihy by mě tolik neštval a ten konec bych si víc užil....

groula
groula
07.05.2021 3 z 5

Je to masakr.
Jsem ve 30% knihy, dle Kindle čtečky, a neuvěřitelně mi to pije krev. To co se děje s P. M jak se leze do zadku Ačkům a zenskejma. Nemůžu to snad ani dočíst. Jak se ve mě vaří krev....

MarqueeMoon
MarqueeMoon
13.04.2021 2 z 5

(SPOILER) Kniha s pár stereotypmi, zvláštnych postáv aj keď zámer bol, aby to zrejme pôsobilo aj vtipne a uznávam, že sa to občas podarilo, ale trochu liezlo na nervy ako sa tam každú druhú stránku alfasamec Mr. Martinelli platonicky ukájal na každej žene. (v slovenskom preklade neustále Mr, Mrs, dosť ma to otravovalo, nechápem prečo to nemohlo byť preložené pán či pani). Záver a to poukázanie na muža primárne ako ploditeľa a jeho podradnej úlohy v spoločnosti je možno zaujímavá paralela s právami žien kedysi dávno na počiatku 20. storočia plus mínus, ale neverím, že by toto muži dlhodobejšie tolerovali a to by bolo možno zaujimavé sledovať ďalší vývoj spoločnosti v knihe, čo tam mne osobne chýbalo - to vysporiadanie sa s novou situáciou z pohľadu mužov (Myslím, po páde režimu na konci). A možno ani nechýbalo, neviem, celkový štýl mi pri tejto knihe nesadol bolo tam mnoho stupídností a tie postavy či už mužov alebo žien, mi prišli dosť smiešne a nereálne často krát. Kdesi v príbehu padlo prirovnanie k nemcom za Hitlera a ľuďmi v novej spoločnosti Nacizmus vs. Bedfordizmus, čo mi prišlo scestné a nemyslím, že by väčšina reagovala tak ako reagovala, keďže tu boli v hre potreby ženy biologické/sexuálne, potreba rodiny (s mužom) a podobne. Pár žien by v takej spoločnosti isto zaujalo radikálny postoj, no normálne ženy - feministky, ktoré tužia po principiálnej rovnosti a zdravej harmónií, nie. Asi kniha trpí aj časom, celkovo je to za mňa - zásah vedľa.

Aghatte
Aghatte
07.03.2021 5 z 5

Po světě řádí virus... Něco mi to připomíná...
Merle je sázka na jistotu, miluji jeho knihy, všechny. Mám je doma.