Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše

Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30693/bmid_muzi-jsou-z-marsu-zeny-z-venuse-HQt-30693.jpg 4 345 76

Kdysi za pradávných časů se Marťané a Venušanky setkali, zamilovali se do sebe a navázali šťastné vztahy, protože uznávali a respektovali vzájemné rozdíly. Potom však přišli na Zem a stihla je ztráta paměti: zapomněli, že pocházejí z různých planet. Touto metaforou vysvětluje Dr. John Gray běžné konflikty mezi muži a ženami a ukazuje, jak se odlišnost mezi pohlavími může projevovat a bránit navázání uspokojivých milostných vztatů. Na základě své mnohaleté zkušenosti úspěšného poradce párů i jednotlivců radí, jak neutralizovat rozdíly ve stylu komunikace, citových potřebách a způsobech chování a dostáhnout tak většího porozumění mezi partnery. Kniha Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše je nedocenitelený návod k vytvoření hlubších a uspokojivých vztahů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Práh
Originální název:

Men Are From Mars, Women Are From Venus , 1992


více info...

AnnaKaufmann
AnnaKaufmann
05.01.2024 5 z 5

Рекомендую к прочтению тем, кому важна гармония между мужчиной и женщиной, кто хочет полностью понимать свою вторую половинку!

KajkaRych
KajkaRych
19.12.2023 3 z 5

Knihu jsem četla před delším časem a vlastně mi moc dala - lépe pochopit muže, ale taky i sama sebe, proč se co děje, akce/reakce. Na druhou stranu jsem občas měla pocit, že bych jako žena měla kolem chlapa chodit po špičkách, pochlebovat mu neustále :DD. Tak doufám, že tuhle knihu si přečetl i nějaký chlap a posnažil se pochopit nás ženy, i když chápu - může to být někdy těžké a o to větší respekt :D. Nicméně každej point z knihy chápu, jen jsem se občas zasekla, ale s mnohými věcmi vlastně souzním a pomohlo mi to pochopit spoustu věcí. Občas se ke knize vrátím, když něco řeším, občas mi pomůže se pak na některé situace dívat z více úhlů pohledu :))


vmatusko
vmatusko
30.08.2023 5 z 5

Počúval som ako audio knihu.
Odporúčam každému, kto chce lepšie chápať vzťahy medzi mužom a ženou. Autor podrobne rozoberá rôzne situácie zo života - najskôr teoreticky a neskôr aj prakticky na konkrétnych príkladov. Pri počúvaní som si povedal aha, tak to je preto tak.
Muž a žena by mali do vzťahu investovať a myslím že toto môže byť jedna z možnosti - pochopiť jeden druhého.

Radimka
Radimka
05.08.2023 3 z 5

Ani si vlastně nepamatuju, jestli jsem to vůbec dočetla. Ale nejspíš mě to bavilo, takže jsem si koupila skoro všechny jeho knížky. Do těch jsem ale už nekoukla, asi mi ke konci začal lézt na nervy

Kamcatak
Kamcatak
27.12.2022 3 z 5

Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla, protože mi dala do určitých vztahových situací novou perspektivu. Dala mi pochopení pro některé vzorce chování (moje i partnera), dala mi rady, jak se lépe zachovat v konkrétních problémových situacích a jsem velice vděčná za část psaní dopisů, kterou považuji za nejvíce hodnotnou z celé knihy a velice užitečnou.
Ale, čtení knihy pro mě bylo utrpení. Určitě se nechci nikoho dotknout a nemyslím to špatně, ale kniha je napsaná jak pro totální blbečky, všechno je neustále opakováno, každá věc/rada je popsána snad 5x (úvod, vysvětlení, praktický příklad, vysvětlení praktického příkladu a shrnutí) a to neustále dokola. Kniha by mohla být zkrácena na třetinu a nepřišla by o žádný svůj kvalitní obsah. Také mi občas přišlo, že jsou popisované situace a rady příliš zobecněné, sexistické a skoro mi přijde, že se to do dnešní doby už nehodí (např. pohledy, že hlavně žena se stará o domácnost atd.), ale je třeba zohlednit rok vydání.
A i přesto věřím, že kniha má modernímu mladému páru co nabídnout, když se povznese na to, co nesedí :)

AngeliS
AngeliS
14.11.2022 4 z 5

Poprvé jsme si ji dali jako audio s přítelem v autě na dlouhé cestě. Takhle společně to byla vážně sranda, protože jsme si vzájemně mohli říkat - no tak to seš ty! Když jsem si ji po delší době poslouchala sama, už to nebylo ono a navíc mi to připadá takové... pořád dokola.

Prim
Prim
05.09.2022 3 z 5

Já asi zůstanu do smrti sama, nemám na to abych si pořád dávala pozor jak a co muži řeknu aby mi pomohl :) Na vztahu musí pracovat oba. Když se nad tím zamyslím kolik lidí v mém okolí řeší vztahy. A ne jen muž se ženou, ale i s kolegy v práci s rodiči se sourozenci ... zkrátka není to tak lehyké, ty vztahy.

andrea7191
andrea7191
21.03.2022 1 z 5

Jsem zklamaná. Jako jasně, jsme jiní, máme jiné chápání a jednání, ale nemůžu se s většinou ztotožnit a pochopit názor autora. Byla místa, kdy mi to připadalo velmi jednostranné, chcete-li, tak i šovinistické s názory, které se shodovaly s názory dob dávnějších. Neubráním se tomu, že je zde na ženy nahlíženo jako na tu jednodušší polovinu, která je permanentně ovládána emocionálními výkyvy, zatímco muž je ten racionální a praktický. S tímhle jdete do háje. S tím se prostě nestotožním, a to nejsem feministka. Ale jako rovnocennost je daná. Tak zo je a bude. Tečka. Málo která kniha mi nezvedla mandle tak, jako tahle.

Michelleee
Michelleee
18.02.2022 3 z 5

Určitě zajímavé.

tereez
tereez
18.02.2022 1 z 5

Tato kniha bývá dost zmiňovaná jako univerzální návod, jak na partnerské vztahy, takže jsem si řekla, že se k ní vyjádřím i tady, nejen nárazově v diskuzích. Četla jsem to kdysi asi v 16? letech, přišlo mi to bá-ječ-né, návod jak na chlapy, jak být víc ženská, no prostě super. Bylo to zároveň kolem roku 2005, takže celkem dávno, tradiční rozdělení rolí a nucená výrazná ženskost x mužskost pořád byly dost v kurzu. I na základě téhle knížky jsem si tehdy říkala, že jsem asi divná, když na mě víc sedí mužské charakteristiky a měla bych se nějak přeprogramovat. Naštěstí to šlo jen krátkodobě, z dlouhodobého hlediska mi došlo, že je lepší se nepředělávat a přeju naprosto každému, kdo si připadá být víc "ženský" nebo "mužská", než mu předkládá knížka, psaná v raných devadesátkách (!), aby se sebou začal být spokojen tak, jak je teď. Mezi top bizárky bych zařadila návod na x stran, jak mluvit s mužem tak, aby vyhověl vašim žádostem o pomoc kolem domácnosti. Dále taky kapitolku "Jak naprogramovat muže, aby řekl ano".
Ve výčtu 101 způsobů, jak u ženy získat body, jsou mé oblíbené
52) Noste v peněžence její fotku, občas ji vyměňte za novou a postarejte se o to, aby se o tom dozvěděla,
62) Nabídněte se, že nabrousíte kuchyňské nože,
63) Kupte nějaké lepidlo a opravte rozbité věci,
64) Nabídněte se, že vyměníte žárovky hned jak prasknou,
73) Jestli obvykle umývá nádobí partnerka, nabídněte se, že umyjete hrnce a pekáče,
xx) dalších x bodů, kde je vysvětleno, že když muž dokonce vynese koš, ustele postel, vypere nebo uklidí, má za to u ženy plusové body.
Zbytečná eskalace konfliktů ve vzorových rozhovorech byla taky hrozně super, ale tak třeba tak někdo funguje a vyhovuje mu to, co já vím...

Když do knížky nahlídnu teď, nechápu, jak jsem mohla tehdy nevidět autorův svět, kde muži jsou neempatičtí zádumčiví tupounci a ženy emocionální panovačné hysterky. Návody z knihy někde asi skutečně fungují, vzhledem k množství pozitivních reakcí, ale jestli nejste přesně výše popsaný typ lidí (a tím nechci urazit nikoho, kdo se v tom najde, myslím, že úplně na 100 % se v tom v dnešní době beztak najde jen minimum lidí), pak je pro vás tahle knížka spíš k ničemu.

BarboraZ
BarboraZ
06.02.2022 4 z 5

Pro mě to byla hodně užitečná kniha, poslouchala jsem ji jako audio. Věřím, že kdyby ji lidé více četli a skutečně pochopili rozdíly mezi ženami a muži, ubylo by radikálně nedorozumění a rozvodů. Doporučuji

Luci3.bohacova
Luci3.bohacova
24.01.2022 4 z 5

V knize jsem našla hodně zajímavých poznatků a určitě ji hodnotím jako užitečnou, pokud chcete pochopit druhé pohlaví nebo vlastně i sami sebe :-) Dost mi ale vadilo to, jak autor v jednom odstavci něco popsal a hned v následujícím napsal úplně ty stejně věci, jen trochu jinak.

jajinka013
jajinka013
19.10.2021 4 z 5

Knihu jsem slyšela jako audioknihu a velmi mě zaujala. Bylo to vtipné, trefné až jsem se někdy nahlas zasmála, že ten popis rozdílu mezi mužem a ženou je skvělý a sedí to.

Belanna
Belanna
09.09.2021 2 z 5

Tak tady jsem šlápla vedle.
Bylo to pořád dokola, sice pokaždé malinko jinak. Občas zableskla humorná pasáž, ale jinak jsem se v téhle knížce nenašla.

pydla
pydla
27.07.2021 3 z 5

Víte, není špatné tyto knihy číst, pokud je čtou oba. Ale pokud jen jeden, tak vztah se nezlepší, ač Vy víte, snad i chápete, ale druhý si dál jede to své.
To pak sice víte a snad i chápete, ale budete to Vy, kteří budou stále dělat kompromisy, ustupovat a doufat. Takže např. ženy budou dál muže poučovat, radit jim a kibicovat, ač o to nestojí a muži dál ženám nenaslouchat, bouchat do stolu a chodit se opíjet, ale my budeme vědět, možná i chápat, ale dál mlčet a jen umoudřeně pokyvovat hlavou.

Andrea864
Andrea864
14.05.2021 3 z 5

Zajímavé, poučné a místy vtipné čtení. Něco sedělo víc, něco méně...

tatruszka
tatruszka
19.03.2021 3 z 5

Některé myšlenky z knihy jsou super, vtipné a pravdivé a musela jsem jim dát za pravdu. Některé jsem naopak "přetrpěla". Pokud má nějakým způsobem pomoci ve vztahu, je ale potřeba, aby si knihu přečetli oba.

Hoxer
Hoxer
27.02.2021 4 z 5

Kniha je napsaná věcně, vtipně a jde přímo k jádru věci. Některé myšlenky a názory z ní jsou natolik důležité a podstatné, že mě až trošku mrzí, že jsem se k ní dostal až tak pozdě. Tohle přesně by měla být povinná četba na školách! Autor skvěle popisuje rozdíly mezi muži a ženami v jejich chování, uvažování a jejich rozdílných přístupech ke vztahu. Hodně se mi v knize líbily příklady z praxe, ve kterých jsem se nejednou našel. Je vidět, že autor se v tématu dobře orientuje. Trochu mě zklamaly určité kapitoly, ve kterých se myšlenky dost často opakovaly, ale nikdy není na škodu si poučku či dvě zopakovat. Knihu jsem přečetl v podobě audioknihy v podání Igora Bareše a Antonie Barešové. Interpreti se krásně poslouchali, pochvala také režii. Celkové hodnocení knížky je 5/6 a doporučil bych jí všem, kteří si chtějí o hodně zlepšit svůj nejen partnerský život skrze poznání sebe i svých protějšků.

mirka0586
mirka0586
04.02.2021

Moc se mi líbila...

Káťa110
Káťa110
05.01.2021 3 z 5

Překlad pana Černého je nejhorší, který jsem kdy četla. Občas to působí, jako by to psal žák zvláštní školy. Je vidět, že korektura neproběhla jediná.
Samotná kniha byla dobrá. Bylo zde několik úžasných myšlenek a skvělých přirovnání, ale celá kniha by se dala zkrátit na polovinu. Často autor opakuje tu samou myšlenku s různými obměnami stále dokola. Ale pokud se někdo zajímá o partnerské vztahy, rozhodně stojí za přečtení.